26.2.2017

Itseään toistava historia eli siideriperunat


Ettei tämä blogi nyt menisi liian terveelliseksi, niin laitetaan tähän vielä suosikkini jo vuosien ja vuosien takaa. Kun keli muuttuu kylmemmäksi, tunnen suussani siiderin happamuuden yhdistettynä perunan pehmeyteen. Pekonia vielä pyöristämään ja ollaan unelmien herkun äärellä. Nämä siideriperunat ovat osa itseään melkein pakolla toistavaa historiaa, mutta hyvä niin. Näiden avulla tulee hyvä mieli, eikä kukaan jaksa kinata tai etsiä vihollista.

Alunperin tämä resepti ilmestyi perheemme pöytään, kun olimme vasta nuori opiskelijapariskunta. Turussa toimi silloin(kin?) aktiivinen Cercle francais de Turku, joka järjesti erilaisia tapaamisia. Ruokakurssit olivat niistä suosituimpia. Kerran sitten listalla olivat siiderissä kypsennetyt perunat ja maksapihvit. Loppu on vähintään kerran vuodessa itseään toistavaa historiaa.

Eivätkä nämä ole edes vaikeita tehdä. Kunhan muistaa ostaa oikeasti sellaista kunnolla kuivaa siideriä (mieluiten normandialaista tai bretagnelaista, kun reseptikin kerran on siltä suunnalta).



Siideriperunat 

Leikkaa vähän jauhoisia perunoita kuutioiksi ison pannullisen verran. Leikkaa paketillinen pekonisiivuja palasiksi ja laita korkeareunaiselle pannulle pieneen öljytilkkaan kuumenemaan.

Kun pekonit ovat pikkuisen ruskistuneet ja luopuneet rasvastaan, lisää perunat pannuun, ripottele suolaa ja pippuria ja sekoita.

Kaada sekaan niin paljon siideriä, että perunat peittyvät ja laita kannen alle hiljalleen porisemaan. Anna kypsyä niin kauan, että siideri on imeytynyt perunoihin ja ne ovat hiukan muussaantuneet. 30-60min vähän riippuen perunakuutioiden koosta.

Ripottele pannulle persiljasilppua ja nosta heti tarjolle. Kaveriksi sopii vaikka raikas salaatti tai sitten jauhoissa, suolassa ja pippurissa käytettyjä ja sitten pannulla voissa kypsennettyjä maksasiivuja.

Ruokajuomaksi tietysti sitä samaa siideriä kuin kypsennyksessäkin.

26 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Eikös olekin? Vähän tuollainen vähemmän tunnettu klassikko :-)

      Poista
  2. Oho! Täähän on loistava juttu!

    VastaaPoista
  3. Mä en ole koskaan tällaisista perunoista kuullutkaan. Näyttävät ainakin hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä on sellainen jännä pieni happamuus. Minä tykkään ihan kamalasti.

      Poista
  4. Siideriperunat kuulostaa todella herkulliselle :)

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapa hyvältä! Bretagnelainen kuiva siideri onkin ihan omanlaistaan, siinä maistuvat omenat ja maa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään ja normandialainenkin kelpaa, mutta pitää olla kunnolla kuivaa :-)

      Poista
  6. Mekin on tehty joskus siideriperunoita ja muistan että tykkäsin. Juu, limsasiiderit tässä tuskin toimii tai menee jälkiruuan puolelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, enkä ole ihan varma, pitäisinkö siitä jälkiruoasta :-)

      Poista
  7. No nyt kyllä kuulostaa hyvältä! Meillä itse asiassa syödään ihan hassun harvoin perunaa, mutta tätä pitäis kyllä kokeilla :)
    Tähän ei tosiaan varmaan mitkään light-limsasiiderit oikein sovi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on perunoiden syönti vähentynyt hurjasti muutaman vuoden takaisesta, mutta näitä on kyllä ihan pakko saada aina välillä.

      Poista
  8. Olen peruna-fani, mutten ole koskaan kokeillut siideriperunoita. Nam :)

    VastaaPoista
  9. No oho, siiderissä keitetyt perunat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin minäkin muistaakseni ensin sanoin, mutta maistettuani olin ihan myyty :-)

      Poista
  10. Enpä ole ennen kuullut. Ranskalaisilla on kyllä paljon herkullisia perunaruokia.

    VastaaPoista
  11. Tää on mielenkiintoinen!

    VastaaPoista
  12. Minullekin ihan uusi tuttavuus, mutta kuulostaa kyllä jännältä, mielelläni maistaisin! :)

    VastaaPoista
  13. Mahtis idea kun kaipaa perunoihin jotain uutta twistiä! *laittaa korvan taakse*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottoman erilaista ja piristävää perunaruokiin :-)

      Poista