21.8.2015

Klassikko äänikirjana eli The Adventures of Sherlock Holmes

Sir Arthur Conan Doyle: The Adventures of Sherlock Holmes
äänikirja laina HelMet Overdrivesta 
lukijana: Ralph Cosman

Se on kumma, miten Sherlock Holmesin tarinoita jaksaa kuunnella aina vaan. Nämäkin olen nähnyt tv-sarjassa ja lukenut joskus aiemmin myös kirjana, mutta ihan yhtä innostuneena seurasin mestarietsivän aivoituksia mitä mielikuvituksellisimmissa tarinoissa. Klassikko on aina klassikko ja äänikirjat tosiaankin nostavat tuttuja tarinoita taas ihan uudelle tasolle.

Dr Watson on kirjannut muistiin Holmesin kiinnostavimpia tapauksia. The Red-Headed League on aina ollut suosikkini, siinä on juurikin sopivan kiemurainen juoni ja Sherlock Holmes äly loistaa kirkkaana. Toinen tarina, joka aina palaa mieleeni Holmesista puhuttaessa on The Adventure of the Speckled Band, johtuen kai ihan kammottavasta murha-aseesta ja murhaajan kurjasta pahuudesta. Muutkin kirjasta löytyvät tarinat ovat taattua laatua ja kestävät, kuten taisin jo sanoakin, useammankin kuuntely-/lukukerran.

Mitäpä tästä muuta sanomaan. Jotkut tarinoista ovat ehkä vähän itsestäänselviä tulokseltaan (varsinkin, kun ne on kuullut/katsonut/lukenut jo moneen kertaan, mutta se ei yhtään vähennä niiden charmia. Sherlock Holmes on kaikessa eksentrisyydessään viehättävän moraalinen hahmo (tehkää niin kuin minä sanon, ei niin kuin minä jne...). Watson herttainen kaikessa yksinkertaisuudessaan. Sir Conan Doyle on onnistunut aikoinaan luomaan parivaljakon, jonka dynamiikka kestänee vielä kauan aikaa.

Ralph Cosman on tuttu jostain muustakin kirjasta, jossa muistan ihailleeni hänen eläytymiskykyään, eikä hän petä nytkään. Tarinan käänteet suorastaan näkee silmissään, eikä lukija kuitenkaan näyttele vaan lukee. Se on aikamoinen taito.

Sherlock Holmesin seikkailut ovat myös sopivan lyhyttä kuunneltavaa vähän väsyneempänäkin. Kaikkiaan siis varsin piristävä ja viihdyttävä paketti, jota voi hyvillä mielin suositella muillekin. Eikä tämän kuuntelu edes maksa mitään, kun on kyse kirjaston palvelusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti