20.3.2015

Stoner

John Williams : Stoner 
Kuunneltavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta 
Lukija: Jukka Pitkänen 

Päänsärystä päästyäni minun piti kirjoittaa Stonerista, mutta harhauduinkin sitten miettimään toista kuuntelemaani äänikirjaa. Jotenkin piti vähän sulatella ja... äh, ketä minä yritän huijata? En minä mitään miettinyt vaan hyppäsin suoraan perusviihdefantasian pariin, mutta se ei tietenkään estä Stoneria edelleen pyörimässä mietteissä tastalla.

Stoner nimittäin on sellainen kirja, joka ei päästä otteestaan kovin helposti. Näennäisesti tarina on hyvinkin tavanomainen, jopa tylsä. Köyhistä oloista tuleva maalaispoika pääsee yliopistoon, ihastuu kieleen ja kirjallisuuteen ja jää yliopiston käytäville opettamaan. Hän rakastuu, saa lapsen, pettyy rakkaudessa ja jumittuu elämäänsä, jota ei tiedä halunneensa vaikka tietää sen valinneensa. Kuulostaako tutulta?

Tuttuudesta huolimatta Stonerissa on jotain, joka vaivihkaa hivuttautuu ihon alle ja jää aivojen poimuihin kutkuttamaan. Päähenkilö tuntuu vähän saamattomalta, vaikka hän saa tahtomansa, epäröivältä, vaikka hän puskee läpi esteiden, sovinnaiselta, vaikka... Tavanomaisen tylsästä elämästä löytyy John Williamsin kirjassa hohtoa, sellaista hiljaista voimaa, joka pysäyttää.

Arkkityyppisestä englannin professorista löytyy yllättävää syvyyttä tarinan edetessä, kuten taitaa löytyä kaikista. Kukaan meistä ei ole pelkästään jotain päällepäin näkyvää. Romaani tavoittaa jotain olennaista ihmisesnä olemisesta. Samalla se on kuvaus ajanjaksosta, jolloin jotain särkyy maailmassa peruuttamattomasti ja kaikki muuttuu.

Pidin kirjasta kovasti ja se sopi todella hyvin ääneen luettavaksi. Rauhallinen rytmi ja selkeät lauseet tekivät kuuntelusta nautittavan ja tarinasta ymmärrettävän. Jukka Pitkäsen tasainen tapa lukea sopi tarinaan hyvin, eikä se kuitenkaan ollut yhtään tylsä.

En myöskään ihmettele, että tästä romaanista kohutaan nyt ja vasta nyt. Sen ilmestymisen aikoihin olivat sodat varmastikin vielä liian lähellä, eikä kellään ollut tarpeeksi perspektiiviä tapahtumiin arvostamaan tarkalla kynällä piirrettyä ajankuvaa. Nyt Stoner tuo tuon maailman lukijan eteen ja samalla se kertoo jotain niin kovin ajatonta. Romaani ei kerro sodasta, mutta se kertoo ihmisistä, joihin sodat jättivät lähtemättömän jäljen ja maailmasta, joka ei enää tunne itseään.


Kuunneltavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta (Tarjouksessa 29.3.2015 saakka 19,90€)

4 kommenttia:

 1. Tuo kannen kuva on vaikuttava!

  VastaaPoista
 2. Stoner onkin minulla tuossa jonossa odottamassa lukemista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokos olet ehtinyt aloittamaan? Lukemisen arvoinen :-)

   Poista