18.3.2015

Sielu nimittäin asuu hajuaistissaLeonie Swann : Murha laitumella 
Kuunneltavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta 
lukijana Sinikka Sokka 

Paimen makaa laitumella lapio sisuksissaan. Kyseessä on murha. Lampaat eivät jää vierestä katselemaan vaan ryhtyvät selvittämään, kuka on syyllinen. Siinä sivussa filosofoidaan elämän tarkoitusta ja sielun olemusta. Kaikkihan tietävät, että ihmisillä ei ole sielua, tai sitten se on hyvin pieni. Sielu nimittäin asuu hajuaistissa...

"No jaa, tämä taitaa olla joko ratkiriemukas tai tosi outo", ajattelin ladatessani äänikirjan puhelimeen. Ainakaan Sinikka Sokka ei voi olla lukijana kovin huono, eikä ollutkaan. Luenta oli eläväistä ja lampaiden eri hahmot ja luonteet nousivat tarinasta selvinä esiin. Oli kaikkisyövä pässi, maailman viisain lammas (Miss Maple), hyljitty talvikaritsa, sirkuksesta pelastettu musta pässi ja vuorenkielekkeellä keikkuva villilampaaksi itsensä kuvitteleva uuhi, ja monia muita. Lampaat selvittävät ihmisten kummallisia toimia ja ajatuksia lammasmaisesta näkökulmasta ja kaikenlaisia oivalluksia sitä matkalla tuleekin vastaan.

Huolimatta mielenkiintoisista hahmoista niin lammaslaitumella kuin ihmisten kylässä, minun kesti tosi kauan päästä tarinaan oikeasti mukaan. Olin jo yli puolenvälin ennen kuin aloin yhtään innostua. Asetelma vaan oli niin outo, että oli pakko jatkaa, vaikkei oikein olisi välttämättä huvittanutkaan. Sitten lampaiden charmi puri ja jäin koukkuun. Ovat ne vaan aika epeleitä, niin... lampaita, ja kuitenkin jotain vähän enemmän.

Tarina on outo, mutta siinä on jotenkin absurdisti kuitenkin järkeä. Ehkä me ihmiset näytämme vähän tuollaisilta lampaiden näkökulmasta. Ihan pakko oli vähän vahingoniloisesti naureskella pässinemesistä pelkäävää pappia ja lihakauppias tuntui itsestäkin ihan viholliselta, vaikka... no... lukekaa tai kuunnelkaa itse.

Tämä oli myös ensimmäinen kirja, jonka kuuntelin Elisa Kirjan iPhonessa toimivalla sovelluksella. Hyvin pelitti ja ostettujen kirjojen lataaminen puhelimeen on itse asiassa melkein liian helppoa. Ei tarvitse kuin avata sovellus ja klikata kirjaa, jonka haluaa puhelimeen mukaan. Viime aikojen tarjouksista on tullut ostettuakin oikein urakalla. Ei lopu kuunneltava ja luettava kesken. Onkin mennyt erinäisistä syistä taas ihan äänikirjoiksi tämä lukuharrastus.


Tämän nimenomaisen kirjan  tarjosi Elisa Kirja kuunneltavaksi ja blogattavaksi.


2 kommenttia:

  1. Luin tän joskus silloin kun ilmestyi ranskaksi (siinä on kannessa _karvainen_ lammas!). Minua huvitti kovasti. Pitäisi ottaa uudelleenlukuun joskus.

    VastaaPoista
  2. Olihan tämä mielenkiintoinen, sitten kun pääsin vauhtiin mukaan :-)

    VastaaPoista