21.7.2014

Jännää fantasiaa perinteisempään tyyliin - tykkäsin nuoresta salamurhaajattaresta

Sarah J. Maas : The Assassin's Blade
Helmet/Overdrive -laina

Viime aikoina fantasiakirjallisuus on paljolti siirtynyt vampyyrien ja ihmissusien seuraan. Usein myös aika ja paikka ovat tämän arkimaailmamme tiimoilta. Siksi onkin virkistävää löytää uusi "perinteisemmän" fantasian edustaja ja vieläpä sarja. Tosin olen vasta lukenut kirjojen ilmestymisen jälkeen kirjoitetun"pohjustusosion", jossa käytännössä taustoitetaan tarinaa, mutta sekin jo herätti mielenkiintoni.

Celaena Sardothian on kaunis, 15-vuotias tyttö, joka pitää hienoista vaatteista ja kimaltelevista koruist. Hän on myös salamurhaajien killan perijätär ja hänen nimensä herättää pelkoa kaikkialla. The Assassin's Blade sisältää 5 novellia, jotka yhdessä kertovat, miksi Celaenasta tuli sellainen kuin hän on varsinaisessa Throne of Glass-tarinassa. Celaena tapaa piraattikuninkaan, matkustaa aavikolle mykkien salamurhaajien oppiin ja kohtaa ala-maailman kierouden ja petturuuden.

Nämä osat ennen tarinaa, alkavat olla maailmalla näköjään muotia. Usein ne kirjoitetaan vasta sen jälkeen, kun varsinaiset kirjat ovat saaneet jo jonkin verran suosiota. En ihan tarkkaan tiedä, mikä niiden tarkoitus on. Ehkä toisinaan kirjailija vain haluaa taustoittaa tarinaansa ja rikastuttaa lukijoiden ymmärrystä, tai ehkä niitä kirjoitetaan lukijoiden pyynnöstä. Syynä voinee olla myös pieni lisärahastus tai yksinkertaisesti sisällön käyttäminen markkinointikeinona. Viimeksi mainittu ainakin toimii tässä minun kohdallani oikein hyvin. Aion nimittäin lukea myös tuota kirjasarjaa.

Sarah J. Maas on onnistunut luomaan kiinnostavan maailman, jossa tyrannimainen kuningas valloittaa maan toisensa jälkeen ja samalla tuhoaa niistä taikuuden. Celaena on nuoreksi tytöksi mielenkiintoinen hahmo. Hän on kylmä tappaja, mutta samalla pohtii tekojensa oikeutusta ja kykenee myös tuntemaan myötätuntoa ja jopa rakkautta. Tarinoiden rytmi luo todellisen seikkailun tunnun ja nopeat käänteet pitävät mielenkiintoa yllä. Jotenkin myös aivan sivuhenkilöt on hahmoteltu niin, että heitä kokee jotenkin ymmärtävänsä. Laatutavaraa siis - ainakin näytteen perusteella.

Katsotaan, mitä itse toimitus sitten sisältää, kunhan ehdin lukemaan. Nyt on pientä sumaa kirjapinossa ja pitää "lukea alta pois" muutama ennen kuin voi ryhtyä hankkimaan lisäluettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti