13.7.2014

Loppu lähenee... matkalle ja prinsessoinnille


Linda Rodriguez McRobbie : Princesses Behaving Badly
HelMet / Overdrive -laina

Tämän vuoden Ranskanreissu lähenee loppuaan. Paljon tuli taas tehtyä ja nähtyä, vaikka taivas heittikin niskaan vettä useamman päivän putkeen. Ne olivat vielä juuri ne päivät, kun me olimme mökissä leirintäalueella ja lähellä uima-allasta... No, säiden haltijalle ei kai oikein voi lähettää kirjallista valitustakaan. Sateella tehtiin siis muita juttuja, kuin suunniteltiin.

Ei, en minä kuitenkaan ole lukenut montaa kirjaa. Itse asiassa sain matkan aikana loppuun vaivaiset kolme. Syitä lukemattomuuteen löytyy tietysti monia - sukulaisvierailut, turisteilu sekä tietysti kolmevuotias ikiliikkuja, jonka viihdyttäminen pienessä mökissä käy kokopäivätyöstä.

Jotain kuitenkin tuli luettuakin. Ensimmäiseksi sain loppuun LInda Rodriguez McRobbien Princesses Behaving Badly, joka herätti monenlaisia ajatuksia prinsessamyyteistä.

Minä en koskaan ole ollut varsinainen prinsessafani ja lapsuudenleikkini olivat muutenkin enemmän puissa kiipeilyä ja rosvo-poliisi-leikkejä kuin prinsessaksi pukeutumista. Jotenkin prinsessaleikit tuntuivat kauhean rajallisilta. Niissä voi vain pukea ja etsiä prinssiä. Minä mieluummin juoksin nallipyssy kädessä tai ammuin jousella apua köyhille. Vähän vanhempana sitten tulin seuranneeksi jonkin verran prinsessa Dianan elämää otsikoiden kautta, mikä romahdutti loputkin prinsessaihanteista. Ei ole prinsessojen elämä aina ruusuilla tanssimista ja onnea elämän loppuun saakka, vaikka sadut ja Disneyn sankarittaret pienille tytöille niin yrittävätkin uskotella. 

Naiset ovat kautta aikojen olleet vallan symboleja, statuksen merkkejä, lasten äitejä tai kaupallisen vaihdon välineitä. Usein heillä ei omaa tahtoa tai toiveita ajateltu edes olevan, saati että niitä olisi kyselty. Erityisesti ylempien yhteiskuntaluokkien naisten esineellistäminen on viety äärimmilleen. Nykyajan (länsimaista) naista tämä kiukuttaa, vallankin kun samat asenteet ovat vieläkin monella tavalla voimissaan huolimatta suurista edistyksen harppauksista.

Miten tämä alustus sitten liittyy kirjaan Princesses Behaving Badly ? No, kirja on lista todellisia prinsessoja, joiden tarinat ovat kaukana saduista, ainakin niistä perinteisistä. Kirjassa kerrotaan prinsessoista,jotka ottivat vallan omiin käsiinsä ja toteuttivat kohtalosa omalla tavallaan. Kirjassa kerrotaan myös prinsessoista, jotka joutuivat statuksensa uhreiksi huolimatta enemmän tai vähemmän vahvasta vastaanhangoittelusta. Prinsessoja kuolee ja joutuu vangituksi miesten käsissä, he manipuloivat miehiä naisellisilla keinoillaan tai toimivat niin kuin miehet, mutta paremmin. Kaikkiaan lukija saa ikuisen rokotuksen ”Happily ever after” prinsessasatuja vastaan ja osaa ne ottaa sellaisina kuin ne ovat, mielikuvituksen tuottamina satuina.


Jollen kuulostaisi vanhalta, katkeralta noidalta (kyynikolta…) todettakoon, että varmasti historiassa ja maailmassa on ollut ja on prinsessoja, jotka ovat löytäneet elämänsä prinssin ja elävät onnellisina elämänsä loppuun asti. En vain usko onnellisuuden johtuvan siitä, että he ovat prinsessoja. Heidän kohdallaan tähdet sattuivat oikeaan kohtaan ympäristön odotusten ja naisten omien toiveiden osalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti