14.1.2014

Kyllä mummi tiesi - kääretorttuleivos


Kääretorttuleivoksia tehtiin jo minun lapsuudessani. Niin kauan kuin minun muistini on mitään rekisteröinyt olen syönyt kääretorttua omenahillolla, saanut päälle jotain (kerma)vaahtoa ja hyvällä tuurilla muutaman suklaapalan. Torttua teki tietysti äitini jostain saamallaan vanhalla reseptillä.

Nyt jatkan samaa perinnettä omien lapsieni kanssa ja palaset katoavat lautaselta ihan yhtä nopeasti. Kääretortun resepti on tuttu ja väliin laitetaan tietysti mummin omenahilloa. Nam,nam,nam.

Kääretorttu on varmaan sellainen resepti, josta on yhtä monta variaatiota kuin leipuriakin.

Mitäs te laitatte lemppariversionne väliin ? 

Minä tosiaan rakastan kääretorttua omenahillolla, mutta täytyy myöntää edelliskesänä mansikka-raparperihillalla täytetyn jääneen mieleen myös erityisen raikkaana ja herkullisena.



Kääretorttuleivokset

4 kananmunaa
2dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen tai vähän alle.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun syvempään leivinpeltiin ja paista uunissa kauniin ruskeaksi (n.15min meidän uunissamme).

Laita pöydälle voipaperia ja ripottele päälle sokeria tai kookoshiutaleita. Käännä uunista nostettu kääretorttu siihen päälle niin, että paperipuoli jää ylöspäin. Kuori paperi varovasti pois kääretortun päältä. Jos se näyttää tarttuvan, niin kostuta ihan hiukan paperia päältä kylmällä vedellä. (Siis levitä pullasudilla hiukan vettä pinnalle).

Levitä kuumalle kääretortulle omenahilloa ohut kerros. Kierrä varovasti rullaksi auttaen paperilla nostamalla. Kääri tiiviiksi rullaksi ja kääräise paperi ympärille. Jätä vetäytymään.

Kääretorttu on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun hillo on ehtinyt sen kostuttamaan, mutta meillähän ei kukaan malta odottaa. Onneksi se on sen verran iso, että huomennakin vielä saadaan.

7 kommenttia:

  1. Kääretorttu on kyllä ihanaa. Ihan paras tulee, kun kotiudutaan heinäkuussa lakkasuolta ja teen lakkakääretortun, kermavaahdolla tietenkin. Varsinkin se maistuu hyvältä, kun tietää itse ahertaneensa suolla ja ansainneensa herkun. Oma äitini tarjoilee usein omenakääretorttua, sekin on niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei täällä ole lakkoja lähellä, mutta kuulostaa hyvältä.

      Poista
  2. Muistan että meillä tehtiin (silloin lapsena)suklaapohjaista kääretorttua missä oli sellainen tosi hyvän makuinen keltainen kreemi välissä.Mitenköhän sekin tehtiin....Itse en ole muuten koskaan tainnutkaan tehdä rullatorttua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... oliskohan tuo ollut unelmatorttua ? Siinä on voikreemi täytteenä ja kaakaolla maustettu pohja...

      Minäkin rupesin kääretorttuja tekemään vasta vanhempana, kun omat lapset alkoivat olla leivoksensyönti-iässä. Se on niin helppo jälkkäri!

      Poista
    2. No sehän se onkin! Olin ihan unohtanut!

      Poista
  3. Minun lempparikääretortun väliin tulee omenahilloa ja sitä kaupan vaniljarahkaa. Namnam...

    Kylläpä tuli lapsuusmuistoja mieleen noista kääretorttuleivoksista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä - tämä on niitä lapsuuden herkkuja varmaan tosi monella (ja nyt myös omilla lapsillani ;-) )

      Poista