16.3.2013

Lisää salmiakkia ja lemon curdia




Salmiakkikakun jäljiltä meillä oli vajaa pussi turkinpippuricrushia, lemon curdia ja sitruunakreemin tekemisestä jääneet valkuaiset. Ensin ajattelin kokeilla tehdä macaronseja, mutta se kaatui laatikosta löytyneen mantelijauhepussin pienuuteen. Koska kauppa tuossa 50 askeleen päässä tuntui niin kovin kaukaiselta, tuli suunnitelmiin muutos. Pistin puolet valkuaisista pakkaseen ja tein lopuista marenkeja, salmiakilla tietenkin.

Pikkumarengit salmiakilla

Tästä ei resepti enää paljon yksinkertaisemmaksi pääse. Pistettiin vaan valkuaiset (2-3) yleiskoneen kulhoon, pari pisaraa limemehua sekaan ja kone täysille. Sitten tyhjensin tiskikoneen, laitoin leivän alkuun ja muutenkin kulutin sijaistoimintoihin ainakin 7 minuuttia. Lisättiin sokeria parin desin verran ja unohdettiin kone metelistä huolimatta vielä ainakin viideksi minuutiksi. Marenkimassa ei saa vispilää nostettaessa lerpahtaa, vaan sen pitää pysyä tymäkästi pystyssä. Vasta sitten sen voi laittaa pursotinpussiin ja pursottaa leivinpaperille haluamaansa muotoon. Minä onnistuin ensimmäisen kerran marenkien teossa vasta kun sain yleiskoneen. Kärsivällisyyteni ei vain koskaan aikaisemmin riittänyt tarpeeksi pitkään vatkaamiseen ja yleiskoneen kanssakin pitää keksiä sijaistoimintoja.

Lopuksi ripottelin loput turkinpippurimurskasta osalle marenkeja. Puolet piti jättää ilman, koska isäntä ei siedä edes salmiakin hajua, mausta puhumattakaan. Hulluja nuo ranskalaiset. Eivät ymmärrä hyvän päälle.

Nämä marengit olivat tosi pieniä, joten niille riitti vajaa puoli tuntia 130 asteessa ja pari tuntia jäähtyvässä uunissa. Sitten otin ne pois leivän tieltä, annoin hetken jäähtyä ja liimasin pareiksi lemon curdin kanssa.

Arvaatkaapa olivatko hyviä ? Sitä en kerro, montako söin.


Tässä vielä sitruunakreemin ohje. Olen kokeillut muutamaa hitusen toisistaan erilaista, mutta tämä on ehdoton suosikkini.

Lemon Curd

6 keltuaista
1 dl sokeria
1 dl hillosokeria
yhden sitruunan kuori ja mehu
100g voita

Laita keltuaiset, sokerit ja sitruunan kuori ja mehu kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä kunnes seos sakenee huomattavasti. Nosta pois levyltä ja sekoita joukkoon kylmä voi pieninä palasina.
Laita jääkaappiin jähmettymään.




8 kommenttia:

  1. Onpa söpöt! Lapsena lemon curd oli sellaista jota oli joskus paahtoleivän päällä,ihanaa:)
    Jeps,muunmaalaiset eivät oikein ymmärrä salmiakin perään;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemon curd on aivan ihanaa - minun ei parane tehdä sitä usein, sillä purkillinen ei ole minulle mitään, kun käyn koko ajan lusikalla koukkimassa...

      Poista
  2. Voi ei, näitä on pakko testata!!!! :)

    VastaaPoista
  3. Lemon curd on niin hyvää. Viimeks tein siitö jäätelöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, lemon curd jäätelö... sellainen oikein kermainen ja sitruunainen...

      Poista
  4. Tee valkuaisista Esterházyn kakun pohja ohjeseta kuivakakun ja päällistä sen tummasuklaalla. Saat ihana kahvikakun.

    VastaaPoista