5.2.2023

Lukumaraton tulee - oletko valmis ?

Lukumaratonit ovat hauskoja ja olen niitä harrastanut jo vuosien ajan. Ajatus oikein "luvalla" vain lukemiseen keskittyvästä vuorokaudesta on houkutteleva. Stressiäkään ei maratonista synny, kun suoritusta ei ole tarkoitus ottaa haudanvakavasti. 

Itse asiassa Blogistanian lukumaratonien parasta antia on usein ollut niiden yhteisöllisyys. Aiempina vuosina osallistujia oli kymmenittäin ja maratonpäivänä piti kiirettä, kun kävi tsemppaamassa kanssamaratoonaajia ja seuraamassa heidän edistymistään. Taisin itse asiassa itse emännöidä yhtä kaikkein suurimmista kesällä 2016. Silloin mukaan ilmoittautui 95 osallistujaa ja 75 raportoin tuloksensa. Itse asiassa jouduin oikein kehittämään erillisen vastauslomakkeen, sillä koontipostauksen kirjoittaminen olisi muuten käynyt ihan mahdottomaksi. 

Oi noita aikoja! Ihan tässä herkeää nostalgiseksi. Ajat lienevät muuttuneen (ja toki vuodenaikakin vaikuttaa), kun tällä hetkellä taitaa seuraavalle eli ystävänpäivän lukumaratonille ilmoittautuneita olla vain kolme itseni lisäksi. Olisi kiva saada muitakin mukaan, eli osallistuisitko vaikka sinä ? 

Mukaan voi ilmoittautua täälläLukumaratonille voi osallistua myös spontaanisti ja olen itsekin niin tehnyt useamman kerran, yleensä olosuhteiden pakosta. Nautinto on kuitenkin vielä suurempi, jos ehtii vähän myös valmistelemaan maratonpäivää. Suurimmalla osalla on kai kirjoja valmiina enemmän kuin vuorokaudessa ehtii lukemaan, mutta oma viehätyksensä on suunnitella valmis (ja muutoksille altis) lista. Unohtaa ei sovi myöskään energiansaantia ja maratonpäivän herkkulista on tärkeä osa valmistautumista. Tankkaus on tarpeellista! 

Lukulistan laatiminen vaatii keskittymistä. Jotain, mihin voi uppoutua. Jotain kevyttä välipalaksi. Äänikirjoja pakollisia kotitöitä ja tarpeellista ulkoilua silmällä pitäen. Ensi lauantain maratonille olen suunnitellut alustavasti jotain seuraavanlaista: 

 • Minna Silver - Tutankhamonin salaisuudet jatkunee 
 • Ulpu-Maria Lehtise - Kalmanperhon kutsu on odottanut lukulistalla jo luvattoman pitkään. Lukumaratonilla ehtisi keskittyä. 
 • Anna Englund - Lautapalttoo vaikuttaa mielenkiintoiselta ja olisi sopivan lyhyt maratonpäivään 
 • Rakel Lignell - Kevätuhri olisi hyvä vähän samasta syystä. Näiden kahden kanssa saisi merkittyä kirjoja myös loppuun luetuksi 
 • Ilkka Auerin - Kymnaasi tuntuu ehkä vähän vähemmän pelottavalta muiden kirjojen keskellä luettuna
Nuo ovat painettuja. Ekirjoissa ja äänikirjoissa painotus lienee näillä näkymin dekkareissa 

 • R&R - Vaeltavat vainajat : Mortui non silent II on listalla, koska pidin kovasti sarjan ensimmäisestä osasta. Tätä olen säästellyt ilmestymisestä lähtien sopivaksi lukumaraton nautinnoksi. 
 • äänikirjana Vera Valan Pimeyden paratiisi
 • tai sitten jatkan historian tietokirjalinjalla eli Naisia valtaistuimella: Kuningattaria ja keisaririnnoja uuden ajan alun Euroopassa
Tuossa lienee lukemista jo pidemmäksikin aikaa kuin vain 24 tunniksi. 
Enkä myöskään suostu ottamaan painetta. Luen, minkä luen, eikä varsinkaan nukkumisesta tingitä. 

Eväät ovat vielä ihan alkupohdinnassa. Jotain hyvää, jotain virkistävää ja tietysti energiaa. 


Millaisia muistoja tai ajatuksia teillä herää lukumaratoneista ? 
Osallistutteko? (nytkin?)

4 kommenttia:

 1. Itselläni tulee aina niin kova väsy maratoonatessa että taidan jättää nyt väliin. Minulla on myös taipumusta melkoiseen suorittamiseen maratonilla. En sulje täysin pois ex tempore -osallistumista kuitenkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ex tempore toimii myös :-) Olet tervetullut mukaan, jos siltä tuntuu.

   Poista
 2. Tsekkasin just mun blogista, että oon 2019 osallistunu ekalle lukumaratonille. Alkuun oli kyllä melkoista lukemisen suorittamista, mutta myös nautin siitä. Nykyään osaan höllätä otettani ja mennä vaikka ihan vähällä lukemisella, jos niikseen tulee.

  VastaaPoista