10.2.2022

(Luku)päiväkirja: Lukumaratonvalmisteluja ja - treeniä

 


Treenit sujuvat oikein hyvin, kiitoksia. Olen lukenut yhden kirjan loppuun ja toisenkin melkein eli lämmittely hyvässä vauhdissa. Loppuun luin Hautausmaan pojat ja melkein loppuun Ankeriaan testamentti -kirjan. Lisäksi aloitin kuuntelemaan Taina Latvalan Torinon enkeliä, mutta varsinaisesti olen kävelyillä kuunnellut tietokirjaa naisista lääketieteen historiassa eli Ellinor Cleghornin Sairas ja viallinen. Kuvassa näkyvän Sielulinnun arvoitus -nuortendekkarin luin jo muuten jo vähän aikaisemmin ja pidin siitä kovasti. Yhdistelmä tekstiä, kuvia ja sarjakuvan dialogia on kumman koukuttava. 

Totesin Hautausmaan pojat -kirjan luettuani, etten taida sitä ihan vielä Totolle laittaa. Aika lailla siis sen mukaisesti, millaisia vastauksia sain asiasta somessa kysellessäni. Syynä ei ole, että kirja loppujen lopuksi olisi kauhean pelottava tai että trans-päähenkilö häiritsisi, mutta hautausmaa, haamut ja kuoleman teema tuntuvat olevan Totolle usein vähän ahdistavia. Hän näkee heti unia luurangoista ja mielikuvitus laukkaa. 

Lisäksi Los Angeles ja osittainen jengiteema ja nuoriin kohdistuva väkivalta eivät taida olla hyviä aiheita nekään. Totolta puuttuvat vielä referenssit (luulisin, toivottavasti) ja ehkä hän voi olla vielä omassa kuplassaan hetken aikaa. Tosin voi olla, että viime aikojen uutisoinnissa nuokin teemat ovat tulleet vähän turhankin lähelle. 

Sairas ja viallinen on koukuttanut.  Vaikka periaatteessa esimerkit ja kuvaukset eivät sinänsä tuokaan esille mitään, mitä en olisi jo tietänyt, niin ne konkretisoivat kummallisella tavalla sen, miten nainen on aina jätetty yksin vaivojensa kanssa. Mitä miehet eivät ole ymmärtäneet, sen he ovat joko demonisoineet, vääristäneet seksiin ja synnyttämiseen liittyväksi tai vain jättäneet huomiotta "naisen heikkoutena". Uuhhh... pistää melkein vihaksi, mutta sellaisia ihmiset ovat. Valta-asemaa pitävä perustelee asiat omaksi edukseen. Opimmekohan me koskaan mitään ? (Niin miehet kuin naisetkaan ? ) 

Sairas ja viallinen kirjan lukijalla on muutama jännä maneeri, joihin en ensin meinannut tottua. Hänellä on tapana pidentää lauseloppuja samalla madaltamalla ääntään, mistä tulee sellainen jännä venytetty äänne. Se häiritsi minua sen verran, että tyrkkäsi minut tekemään jo jonkin aikaa suunnittelemani tilauksen. 

Olen uskoton Kobolle! Tilasin nimittäin Storytelin lukijan. Saa nähdä, millainen se sitten on. Itse asiassa ajattelin, että ehkä Toto saisi sillä luettua kirjoja ekirjamuodossa. Olen ostanut viime aikoina todella paljon nuortenkirjoja ihan painettuna ja se tulee melko kalliiksi (puhumattakaan Toton huoneen täyttävistä kirjapinoista). Varmasti ostamme kirjoja jatkossakin, mutta ajattelin keskittyä sellaisiin, jotka hän tosissaan haluaa. Nyt on vähän turhan paljon vielä lukemattomia. Storytelin kautta hänellä olisi ehkä enemmän mahdollisuutta surffailla myös vanhemman kirjallisuuden parissa - siis sellaisten, joita ei enää löydy kirjakaupoista.  Katsotaan. Toki minä voin myös itse siitä lukee kirjoja, joita ei ehkä tulisi ostettua muuten tai joita voisi kuunnella ja lukea sekaisin. Kuten nyt vaikka tuo Sairas ja viallinen. 

Seli, seli - nyt sitten jännitän, ehtiikö lukija tulla ennen viikonlopun lukumaratonia. Totolla ovat meinaan lukemiset taas vähän vähissä.


Lukumaratonsuunnitelmia 

Myönnän suoraan, että töistä ei tällä viikolla ole tullut mitään (siitä vähän kertonee tuo lukemisenkin eteneminen - ei, että lukisin varsinaisella työajalla, mutta päivät ovat olleet minimitunneilla). Olen myös koittanut suunnitella viikonlopun lukumaratonia, mutta konkreettisimmillaan suunnitelma on päätynyt siihen, etten aloita Kirjojen tytärtä ennen maratonia vaan säästän siihen. 

Muita luettavia ja kuunneltavia maratonilla saattavat olla : 

  1. Sairas ja viallinen - nainen lääketieteen historiassa äänikirjana tai ekirjana. En usko saavani kuunneltua jäljellä olevia melkein 13 tuntia ennen viikonloppua. 
  2. Piranesi - ekirjana odottaa Kobossa. Ehkä viikonloppuna 
  3. Death in Avignon odottaa myös Kobossa. Se on jatkoa hauskalle cozy mysterylle Death in Provence. Kaipaan Ranskaa, aurinkoa ja leppoisaa murhaa. Ensimmäinen osa olisi ollut täsmäisku, toivottavasti tämä toinen on yhtä hyvä. 
  4. Metsä meidän jälkeemme ja 
  5. Suomalainen kansanusko - samaaneista saunatonttuihin vastaavat lyhempien pätkien tietokirjoista sohvapöydällä. 
  6. Muukalaisen päiväkirjat - Elly Griffithsiltä jotain muuta kuin arkeologin seikkailuja ja suhdekiemuroita. Goottilaista tunnelmaa ja dekkari. Pakkohan tämä oli napata listalle. Mikäli Storytelin lukija tulee ajoissa niin sitten ekirjana, muuten luureihin. 

Seitsemän kirjaa riittänee yhdelle 24h lukumaratonille ? Eikös ? Ja ainahan sitä voi kurkata boksin eli listan ulkopuolelle - ei lukeminen noihin vielä lopu.

Jos muuten et ole vielä ilmoittautunut mukaan, niin perinteiselle ystävänpäivän lukumaratonille voi ilmoittautua Kirjan jos toisenkin - blogissa eli täällä. Osallistuminen ei edellytä sen paremmin blogia kuin muutakaan somekanavaa, mutta sellaisella toki saa sitten visiittejä ja kannustusta maratonin aikana, kun osallistujat kiertelevät katselemassa muidenkin etenemistä. 

Pitääkin käydä katselemassa, miten / joko muut osallistujat ovat valmistautumassa maratoonaukseen. 


2 kommenttia: