6.10.2019

Turun Kirjamessut - pientä raporttia

No niin, kirjamessukausi on taas avattu. Turun Kirjamessut ovat meille helppo vierailupaikka, kun mummola on n.10min ajomatkan päässä Messukeskuksesta. Niinpä tälläkin kertaa otin seuralaisen mukaan perjantaiksi - ja jätin hänet sitten lauantaiksi mummin ja pappan luokse.



Perjantai siis oli "Toton päivä"

Ensimmäisen messupäivän ohjelma oli siis suunniteltu aikalailla Toton kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Koska ajoimme aamulla Espoosta Turkuun, oli ensimmäinen virallinen ohjelmaosuus vasta kahdeltatoista ja päivä alkoikin reteästi kirjailijatapaamisella.

Toto nimittäin luki kesällä Rob McCool-kirjat ja tykkäsi niistä kovasti. Tatu Kokko löysi kiireisestä messuaikataulustaan pienen lukijafanin mentävän aukon ja istuimme puolisen tuntia mukavasti jutustellen.

Toto pääsi kysymään mieltään askarruttaneen kysymyksen, mistä Tatu oikein oli saanut idean Rob McCooliin - Oli kuulemma vähitellen kehkeytynyt toisen kirja-aihion pohjalta ja yhdessä netissä livesti nuorten kanssa kirjoittaen -  ja muutenkin vietimme hauskan ja mielenkiintoisen hetken. Kolmas Rob McCool-kirja on tekeillä ja sen kirjoittamista pääsee seuraamaan Livekirjailija Tatu Kokko -blogissa.

Kiitos Tatu
kun annoit meille aikaasi. Tapaaminen jäi Toton mieleen 
ja siitä puhutaan varmasti vielä koulussakin. 

Kirjailijatapaamisen jälkeen menimme hetkeksi kuuntelemaan JP Koskista lukemassa ääneen Benjamin Hawkin uusinta osaa Lasten alueelle. Viime vuonna Totosta olivat kirjailijoiden lukuhetket ihan parasta, mutta tänä vuonna paikka oli ehkä helpommin löydettävissä, mutta tunnelman ja keskittymisen kannalta turhan hälyistä. Toki keskittymiseen (tai lähinnä sen puutteeseen) saattoi vaikuttaa heti perään alkanut toinen päivän  pääohjelmista, nimittäin Soturikissat-tietovisa!

Tietovisan aikaan riitti äidilläkin ihmettelemistä. Ensin opettelimme Kahoot! visa-appsin käyttöä ja sovimme äidin toimivan "koneenkäyttäjänä" Toton kertoessa oikeat vastaukset. Sitten äiti vaan paineli komentojen mukaan ruutua ja seurasi silmät pyöreinä, miten Toto näköjään tiesi melkein kaiken ja lopulta suvereenisti voitti koko tietovisan. En ikimaailmassa olisi ajatellut, että hän muistaa noin paljon yksityiskohtia kirjoista. Aika vinhaa!

Sitten vähän haahuiltiin kirjoja katselemassa, syötiin vohvelit ja istuttiin hetki kuuntelemassa Nuortenkirjailijoiden osastolla - tai siis, minä kuuntelin ja Toto keskittyi lukemaan ensimmäisiä sivuja kirjasaalistaan...

TOTON KIRJASAALIS : 

  • Soturikissat tietovisavoitto: Erin Hunter - Klaanin laki 
  • Lukijakappale kirjailijalta : Tatu Kokko - Roskasakki ja Papanamaan kartta
  • Toton valinnat kirjakaupassa : 
    • Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) 
    • Minecraft - rakennusmestarin opas 
Lisäksi vielä Plants vs. Zombies -tarrakirja

Päivän kruunasi Toton spontaani huudahdus parkkipaikalla poislähtiessä (kaupanpäälliseksi saatua hillomunkkia mutustellen) : 

"Nämä olivat parhaat kirjamessut ikinä!"




Lauantai oli sitten "Äidin päivä" 

Tai, jos ollaan ihan rehellisiä niin äidin päivä alkoi jo perjantai-iltana kirjabloggaajien illallisella ravintola Tiirikkalassa. Kiitos seuralle! Oli kivaa! 

Lauantai-aamuna sitten aloitettiin rennosti kuuntelemalla ensin Jenni Haukion ajatuksia täydestä messuohjelmasta ja lisäksi kuulimme esittelyn muutamasta Into-kustantamon uutuuskirjasta. Ohjelmaa messuilla olisikin ollut pitkiin ja täysiin päiviin, mutta olin taktisesti päättänyt keskittyväni äänikirjakeskusteluun ja vähän myös messujen toiseen pääteemaan eli teatteriin. 

Siispä kävin kuuntelemassa keskustelua siitä, syövätkö äänikirjat painettujen kirjojen myyntiä. Minusta ne kai ennemminkin tuovat lisää lukijoita, kuten osuvasti sanoi myös Aula & Co:n perustaja Niko Aula: "Kirjojen myyntikäyrä oli pudotuksessa jo ennen, äänikirjat käänsivät käyrän vähemmän alasuuntaiseksi." - mukana keskustelussa myös Nora Varjama (Aula & Co) ja Bookbeati Suomen johtaja Sari Forström

Teatterin osalta kuuntelin ensin keskustelua dramaturgien roolin muutoksesta. Siitä mieleeni jäi lähinnä se, että hommia riittänee tulevaisuudessakin, kun työ laajenee käsiohjelman roolilistauksessa yhä useampaan kohtaan. - mukana Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho ja dramaturgit Minna Leino ja Satu Rasila

Elina Knihtilän Elinan salongissa keskusteltiin kehoasenteista esittävässä taiteessa ja kirjallisuudessa, sekä naisen näkyvyydestä ja rooleista. Todettiin, että vielä on matkaa siihen kaikenmuotoisten ja -näköisten kehojen näkymiseen elokuvissa ja teatterissa muutenkin kuin jotenkin pahana esimerkkinä tai hupaisana sivuroolina. Samoin harmiteltiin sitä, miten naisen rooli on edelleenkin olla passiivisena subjektina toimijan sijaan. 
Vastuuta muutoksesta kutsuttiin jakamaan kaikki - vain yleisö voi todella saada muutoksen aikaan valitsemalla katsottavansa laajasti, tai jopa valikoiden niitä elokuvia tai teatteria, joissa naisenkin rooli on aktiivinen. 
Lisäksi ihmeteltiin sitä, että  miehet eivät edelleenkään oikeastaan lue ollenkaan naisten kirjoittamia kirjoja. - Elina Knihtilä, Raisa Omaheimo ja Nina Honkanen saivat aikaan keskustelun, joka jatkui heidän vuoronsa jälkeen vielä pressihuoneessakin. Tärkeä ja huomionarvoinen aihe siis. 

Sitten alkoikin päänsärky viedä veroa tämän äidin voimista sen verran, että pienen kirjakierroksen jälkeen siirryin suosiolla Mummilan sohvalle lepäämään. 

ÄIDIN MESSUKIRJAT: 
  • Keittokirja tietenkin : Sari Spåra - Isoäidin parhaat reseptit 
  • Into-kirjat esittelystä: 
    • Laura Ertimo/Mari Ahokoivu : Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu 
    • Eveliina Talvitie: Kovakuorinen
    • Antto Terras: Tallinnan tappajat 
  • Liken arvostelukappale: Tommi Liimatta: Saaret kuin sisaret 
  • Omia ostoksia : 
    • Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras
    • Ilkka Auer : Domowik


4 kommenttia:

  1. Mainiota kuulla raporttia, ja etenkin nuoren kävijän messukokemuksia! Taidan apinoida tuota ideaasi lopun listauksista jatkossa, hyvä vinkki.

    VastaaPoista
  2. Kivat messupäivät teillä on ollut <3

    VastaaPoista