14.10.2019

Kuukauden keittokirja: Juhlaruokakirja

Siitä on muutama viikko aikaa, kun vietimme Peggyn Juhlaruokakirjan julkkareita. Ihan pakko oli sinne minunkin päästä, vaikka seuraavana päivänä sitten piti itse järjestää keskimmäisen rippijuhlat. Olisi ollut Peggyn Juhlaruokakirjasta hyötyä niitäkin tarjoiluja pähkäillessä, mutta onneksi nyt voin halutessani selailla muhkeaa kirjaa inspiraatiota etsiessäni.

Juhlaruokakirja myös herätti huomiota juhlissa sillä jätin sen tarkoituksella sohvapöydälle näytille ja selailtavaksi. Taisi useampikin vieras todeta toivovansa opusta viimeistään joulupukilta, enkä yhtään ihmettele sillä värikkäät kuvat houkuttelevat. Lisäksi reseptit ovat mutkattomia, eivätkä näytä siltä, että aiheuttaisivat hermoromahdusta kiireisemmällekään emännälle (tai isännälle). Tämä on suurta plussaa kaikkien juhlien järjestelyssä.

Peggy Thomas: Juhlaruokakirja 
Julkkareista kirjoittajalta 

Kaikkiaan kirja näyttää siltä, että sitä tulee todennäköisesti selailtua, vaikkei olisi juhlia edes tiedossa. Aina löytyy jotain juhlan aihetta, viimeistään herkkureseptin vilkutellessa kirjasta ja kirja on täynnä ehdotuksia juhlateemoiksi - unohtamatta tietenkään Englanti-vibaa eli iltapäiväteetä. (Ne skonssit on pakko kokeilla...)

Muutama on kirjan herkuista jo päätynyt maisteltavaksikin.

Ensin katselin Dungeons & Dragons pelin pyörteissä nauravia teinejä ja totesin heidän selvästi kaipaavan jotain aurinkoista ja jotain mustaa lokakuun alun kunniaksi. Siispä selasin Juhlaruokakirjan Halloweenin kohdalle ja pistin tulille paahdetun kurpitsakeiton ja jälkkäriksi lakumutakakkua.

"Tää on oikeestaan ihan yllättävänkin hyvää", 
totesi yksi ensimmäistä kertaa eläessään kurpitsakeittoa maistava pelaaja 
ja otti toisenkin lautasellisen. 

Mutakakun kanssa minulla kävi vähän köpelösti sillä erilainen vuoka ja ärtsy uuni saivat kakun kypsymään hieman liikaa. Maistui se kuitenkin. 

Itsekin toki herkkuja maistelin ja ne lunastivat lupauksensa. Pienellä kookosermatujauksella pyöristetty kurpitsakeitto oli tosiaan herkullista ja kakussa löi lakritsi juuri oikealla tavalla takapotkua. Tullaan tekemään uudelleenkin - eikä ollut vaikeaa - eikä tosiaankaan vienyt koko päivää - eikä myöskään tuhonnut lompakkoa. 

Toisen kerran käännyin kirjan puoleen vähemmän juhlavissa merkeissä, enemmänkin oli kyse epätoivoisesta tarpeesta. Äitini nimittäin lykkäsi minulle satoisan omenapuunsa loput hedelmät - sekä kylmäkassillisen verran omenahilloa. 

Siinä minä sitten mietin, miten ihmeessä jättilastin omenoita saisi kulumaan sillä omenahilloakin oli jo yli oman tarpeen. 
Sitten muistin Peggyn kirjan syötävien joululahjojen osion ja tuumin kuivattujen omenoiden todennäköisesti maistuvan hyviltä myös lokakuussa. 

Niin ne maistuvatkin ja omenalaatikko on pikkuhiljaa tyhjentynyt. En tosin laittanut kanelia, mutta ihan näinkin nämä ovat ihan karkkia. 

"Näissä on jotenkin sellainen koukuttava koostumus", totesi esikoinen jäädessään kiinni (taas kerran) käsi omenapurkissa.

 Eikä kyseessä taaskaan ole varsinaisesti työläs ohje. Omenoista kairalla siemenkota pois, mandoliinilla siivuiksi ja kahdella pellillä leivinpaperin päällä uuniin pariksi tunniksi 70 asteeseen. Kiepsautetaan siivut ympäri ja laitetaan takaisin uunin vielä toiseksi pariksi tunniksi... 

Juhlaruokakirja siis on jo osoittautunut erittäin käyttökelpoiseksi ja meillä taidetaan viettää Halloween juhliakin vähän eri osioista reseptejä soveltaen. Tämä on Peggyltä jo toinen kirja tänä vuonna, joten hatunnosto hurjasta työtahdista. Hienoja opuksia molemmat! 

8 kommenttia:

 1. Minäkin ehdin jo kokeilla useampaa reseptiä tästä kirjasta. Vinkkinä vain, että kokeilepa valmistaa Jumbles pikkuleipiä. Huh, niihin jää koukkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, katselin niitä, mutten uskaltanut... näyttivät juuri liiankin koukuttavilta.

   Poista
 2. Kirja vaikuttaa kyllä täydelliseltä. Tämän kirjan kuvitusta on myös kovasti kehuttu <3

  VastaaPoista
 3. Minä olen aika surkea kokki, eivätkä keittokirjat kulu käsissäni :) Katselen reseptejä vain silloin kun on ihan pakko tehdä jotain erikoisempaa. Äitini kuivatti aina omenarenkaita suuresta omenasadostaan, tuo resepti tuo siis muistoja mieleen. Jonkun simppelin reseptin mukaan olen tehnyt kurpitsakeittoa ja se oli todella hyvää. Halloweenina voisikin olla taas sen aika, kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reseptikirjasta onkin kiva hakea inspiraatiota. Minä tosin luen niitä usein samalla innolla kuin romaaneja :-)
   Omenarenkaat ovat ihania!

   Poista
 4. Kuulostaapa kivalta ja monikäyttöiseltä kirjalta. Erityisesti ohjeiden simppeliys viehättää. En ole muutenkaan näpertelyn ystävä, mutta erityisesti juhliin valmistautuessa on tärkeää saada aikaiseksi paljon ja tehokkaasti.
  Omenoista: meillä on ensi kertaa tulossa omatekoinen omenasiideri. Joulun aikoihin päästään maistamaan, miten onnistuttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsit, siideri kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta! Kerro sitten, miltä maistuu!

   Poista