25.12.2018

Rauhallista joulunaikaa ja muutama murha ripauksella romantiikkaa

Miksi joulun lukulistaltani löytyy tänä vuonna pääasiassa kevyttä, iloisen romanttista, vähän jännittävää luettavaa? Sellaisia kirjoja, joissa varmasti on vain onnellisia (tai ainakin asiat selvittäviä) loppuja?

No siksi, että joululomalla kuuluu lukea sellaista vähän hötöä, hiukan hassua, piirun verran arjesta pois keikauttavaa, jonka jälkeen on kevyt olo. Niin, ja tietysti siksi, että burn outin partaalla keikkuva nainen nyt vaan tarvitsee aivojen nollausta ja kevyttä tunnelmaa.

En minä koko joulua tietenkään ole pelkästään lukenut, mutta ruoanlaitto ja muut järjestelyt sujuvat leppoisasti Hercule Poirotin seurassa. Lisäksi lasten nauttiessa omista touhuistaan (kuten uudet joululahjapelit, joulunajan tv-ohjelmat, piirtäminen jne.), on äidillä lupa käpertyä sohvannurkkaan Kobo kädessään.

Nollaustoiminto onkin onnistunut niin hyvin, että sitä melkein jo ymmärtää olevansa lomalla - ja edessä on vielä yli viikko! Ihanaa!

Deanna Raybourn : Silent in the Grave, Silent in the Sanctuary, Silent in the Moor 
(Lady Julia Grey 1-3) 
Oma ostos Kobosta 

Lady Julia Grey on topakka aatelisrouva 1800-luvun lopun Englannissa. Ensimmäisessä osassa hän joutuu epämukavaan tilanteeseen eli selvittelemään oman aviomiehensä kuolemaa, kun heikosta terveydestä kärsinyt mies saa kohtauksen kesken illallisen. Lääkäri kirjaa kuolemansyyksi synnynnäisen sydänvian, mutta aviomiehen palkkaama yksityisetsivä epäilee kuitenkin murhaa. Olihan etsivän tehtävänä ollut selvittää uhkauskirjeiden lähettäjä...

Tarinan edetessä löytyy tietysti kaikenlaista maton alle lakaistua ja myös vaarat odottavat murhaajan etsijöitä, mutta sehän kuuluu tietysti asiaan, samoin kuin romanttinen vetovoima sankariparin välillä. Tarina olisikin varsin kliseinen, mutta mustalaisyhdistelmät, tulevaisuuden näyt ja lievästi ironisin vedoin kuvatut henkilöhahmot piristävät yhdistelmän varsin viihdyttäväksi.

Pidin kirjoista niin paljon, että luin kolme ensimmäistä putkeen. Mitään tarkkaa historiallista kuvausta näistä romaaneista on vähän turha hakea, mutta ehkä siksi eksentrinen March-suku onkin niin virkistävä. Kirjailija on käsittääkseni amerikkalainen ja päähenkilöiden asenteet ja toiminta ehkä siksi aika kaukana perinteisestä englantilaisesta jäykästä sovinnaisuudesta. Itse asiassa luin näitä kirjoja enemmänkin henkilöhahmojen ja tarinan, kuin varsinaisesti kontekstin ja historiallisuuden vuoksi.

Siltikin täytyy kirjasarjalle antaa plussaa vaihtelevasta miljööstä. Ensimmäisessä osassa etsitään murhaajaa Lontoossa, toisessa puolestaan murha tapahtuu Lady Julian suvun maalaiskartanon joulunvietossa (huom. erittäin sopivaa joululomalukemista kaikkine kartanojoulukuvauksineen!!!). Kolmannessa osassa taas kuljetaan Yorkshiren nummien perukoille. Jokaisessa kirjassa siis on vähän omanlaisensa tunnelma, jokaisessa osassa on oma tarinansa (murhansa) ja samalla kuitenkin myös kehyskertomus etenee. Lukija ei ehdi tylsistymään.

Tarinat ovat myös hyvin rakennettuja. Vaikka vähän arvailinkin syyllisiä, oli kiemuroita tarpeeksi, jotten voinut olla varma ja yllätyksiä riitti ihan viime sivuille saakka. Juoni myös pysyy koossa. Miljöö ja henkilölista ovat tarpeeksi kompakteja, jotta niissä pysyy hyvin mukana, mutta kuitenkin tarpeeksi laajoja luomaan mielenkiintoisia kuvioita.

Pidin siis kovasti  - sen verran paljon, että Kobossa odottavat jo kolme seuraavaakin osaa nollausoperaation jatkumista. Tosin tässä välissä ajattelin kokeilla yhtä toista, kirjailijalta aiemmin lukemieni tarinoiden perusteella varsin viihdyttäväksi odottamaani Steampunk-novellaa.

4 kommenttia:

 1. Kyllä lomalla on ihanaa. Minulla meni pari päivää touhottaessa (ruokia laittaessa ja kotia siivotessa) ja nukkuessa univelkoja pois. Tänään olen sitten ollut jo ihanan virkeä ja suunnitelmissa on tehdä muutamat tuunaukset :)
  Mukavaa joulupäivää sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma on ihanaa. Minä olen ollut ihan koomassa tosin nämä joulunpyhät, mitä nyt vähän ruoka on tullut laitettua. Vielä on onneksi viikko jäljellä, joten ehtii jotain muutakin vielä :-)
   Mukavaa vuodenvaihdetta!

   Poista
 2. Joulun aika on mukavaa perheen yhdessäoloaikaa. Me vietimme joulun Raumalla tyttäremme luona. Eilen tultiin kotiin. - Mukavaa loppuvuotta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhallinen oleilu rakkaiden kanssa on ihan parasta jouluna. Leppoisaa loppuvuotta sinullekin!

   Poista