20.1.2018

Kannesta kanteen lehdenlukua

Minulla on eräs tunnettu heikkous. Naapurimarketin kassallakin se jo tiedetään. Vakkarihenkilökunta muistuttaa minua heti, kun lehtihyllyssä Delicious-lehden numero vaihtuu, ja muutenkin ruokalehdet tuntuvat jotenkin päätyvät eturiviin ollessani kassajonossa. Viimeksi tulin ostaneeksi Glorian ruoka ja viini -lehden numeron.

Hyvä oli, että ostin. Minulle on kyseinen lehti tullut ajoittain ihan kotiinkin, mutta jostain syystä olen loppujen lopuksi tehnyt sen reseptejä todella harvoin. Niissä on ollut jotain - no, usein jotain vähän liian hienoa. Jokin aika sitten lehti kai uudistui ja tässä viimeisimmässä numerossa kulminoituu jotain olennaista. Ainahan minä lehteni luen kannesta kanteen, mutta harvemmin kokeilen samasta numerosta montaa reseptiä. Tästä kokeiluun päätyi peräti viisi!

Juurileipä (omasta juuresta tosin), kanaa couscousin kera, chorizo-tomaattikeitto kaurasuurimoilla, miso-lohi - kaikki päätyivät ruokapöytään enemmän tai vähemmän suurella menestyksellä, yleensä sillä suuremmalla. Vain miso-lohi vähän jakoi mielipiteitä.

(Insta ja sen Stories toimi tällä kertaa raportointipaikkana kokeiluille eli minna_vuocho... )

Eilen eli perjantaina sitten tein vielä yhden lehden resepteistä. Maissikeitto katosi parempiin suihin, samoin kuin sen kaveriksi tekemäni tonnikala-uunileivät. Samalla tuli testattua kasviskermakin.

Olen toki aina välillä käyttänyt Flora Vispiä, joka on kasvipohjainen, kookosmaidosta tietysti puhumattakaan, mutta jotenkin on tuntunut oudolta ottaa esim. kaurakermaa tavallisen kerman sijasta. Se on muistuttanut liikaa hifistelyä ja tuotteen prosessointiaste on mietityttänyt. Pitäisi muuten ottaa  paremmin selvää kasvikermojen valmistusprosessista, kun en itse asiassa tiedä niistä mitään. 

No, nyt on joka tapauksessa "tavallista" kermaa tosi vaikea edes löytää kaikkien Eila- sun muiden käsiteltyjen tuotteiden keskeltä (itse asiassa esim. tavallista perinteistä ranskankermaa kunnon rasvapitoisuudella ei ilmeisesti ole enää edes saatavilla mistään, sama koskee rahkaa). Siksi ei tuo mietintäni taida päteä enää millään tavalla. Olen siis "vapaa" kokeilemaan kaikkea mahdollista.

Tämä ateria ei myöskään vaatinut ylenpalttisesti aikaa, eikä ole sieltä kalleimmasta päästä aineksineen. Sopivaa perjantai-illan herkkua, kun lasten kanssa keskenämme mietimme ja toivoimme isännän paluulennon olevan edes suurin piirtein ajoissa.


Maissikeitto 
(pikkuisen muunneltuna lehden reseptistä)

2 pientä sipulia
2 valkosipulinknttä
1 palsternakka
1 pikkutölkki säilykemaissia
runsas puoli litraa kasvislientä (vaikka fondikuutiosta)
öljyä kattilan pohjaan
1tl juustokuminaa
0,5-1tl Espelette-chilijauhetta - siinä on sellainen pikkuisen makea chilinmaku, joka sopii hyvin maissiin - eikä tulisuus karkota lapsia.
2dl kasviskermaa (Kauraruoka)
korianteria -varret soppaan ja lehdet koristeeksi
suolaa (maista tarvitaanko kasvisliemen lisäksi)
tabascoa maun mukaan kunkin lautaselle, meistä parasta on se chipotle-versio

Kuori sipuli, valkosipuli ja palsternakka. Leikkaa ne paloiksi. Laita tilkka öljyä kattilan pohjalle ja kuullota paloja siinä muutama minuutti. Lisää valutetut maissit, mausteet, pilkotut korianterinvarret ja kasvisliemi. Anna kiehua kymmenisen minuuttia.

Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kasviskerma. Kuumenna nopeasti ja jaa lautasille.
Koristele kermalla ja korianterilla. Nosta tabasco pöytään ja anna kunkin maustaa annoksensa itse.


Keiton kaveriksi tein lämpimiä tonnikalareissumiehiä. Ruisleivän ja tahmaisen tonnikalatahnan lämmin seos on herkkua. 


Tonnikalaleivät 

Reissumiessiivuja paketillinen

päälle:
1 tonnikalapurkki
puolikas paprika hienoksi leikaittuna
haluamaasi yrttiä tai kevätsipulia tai useampaa lajia
puoli purkkia philadelphiaa
pari ruokalusikallista turkkilaista jugurttia
Espelette-chilijauhetta
mustapippuria
suolaa

Emmental-mozzarellaraastetta pari pientä kourallista seokseen sekä vielä ripoteltuna leipien päälle muutama lisäkourallinen.

Sekoita päällisen ainekset ja levitä leiville. Ripottele päälle vielä juustoa ja laita 200-asteiseen uuniin noin 15min. Vahdi vähän, ettei pinta pääse ruskistumaan liikaa.
Nosta tarjolle ja muistuta varottaa syöjiä kiehuvan kuumasta täytteestä leivällä - kannattaa odottaa hetki jäähtymistä ja aloittaa reunoista.

10 kommenttia:

  1. Namskis,tonnikalaleivät näyttävät tosi hyviltä:) Ruokalehdet ovat kamalan houkuttelevia, ei ihme että olet heikkona niihin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en kertakaikkiaan voi vastustaa ruokalehtiä :-)

      Poista
  2. Täällä toinen joka rakastaa ruokalehtiä. Mulle tulee Glorian ruoka ja viini ja tulisi useampikin lehti, jos vain olisi hyvää tilaa säilytellä niitä kaikkia ihania lehtiä. Herkullisen kuuloiset reseptit, erityisesti tonnikalaleivät voisi mennä kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo tonnikalaleivät ovat yllättävän koukuttavia.
      Lehtiä kertyy yllättävän nopeasti ja pinot vaan nousevat... mutta olen tosiaankin huono pistämään yhtään pois.

      Poista
  3. Minulla taas ei ole koskaan muka aikaa lukea lehtiä, ihan harmittaa. Kaikki aika menee lapsiperheen arjen pyöritykseen. Vielä minä sen ajan nappasen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, meillä on arki välillä vähän miten sattuu, myönnän ihan suoraan. Äiti kun tuppaa välillä uppoutumaan lukemiseen, niin kirjoihin ja lehtiinkin...

      Poista
  4. Pitkään haaveilin Glorian ruuan ja viinin tilaamisesta ja sitten kun sain tilauksen lahjaksi, lehdet ovatkin pölyyntyneet lehtikorissa. Täytyykin kaivaa pinkka pian esiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeisimmän Glorian ruoka ja viini -lehdet ovat olleet yllättävänkin hyviä ja tämä viimeisin tuli ainakin meillä kovaan käyttöön.

      Poista
  5. Ruotsalaiset ruoka- ja sisustuslehdet <3 Siis suomalaisetkin on hyviä, mutta ruotsalaiset vielä parempia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäis varmaan opetella paremmin ruotsia. Nyt menisi kyllä vähän tankkaamiseksi puoliksi unohtuneella kouluruotsilla.

      Poista