5.5.2016

Death Qualified


Kate Wilhelm: Death Qualified 
HelMet Overdrive äänikirja - lukijana Anna Fields

Death Qualified = asianajaja, joka on kertaalleen avustanut kuolemanrangaistukseen mahdollisesti päättyvän oikeudenkäynnin aikana vanhempaa ja kokeneempaa death qualified asianajajaa. Sen jälkeen hän on kelvollinen itse toimimaan asianajajana vastaavanlaisessa oikeudenkäynnissä.

Barbara Holloway on jättänyt oikeussalit taakseen. Pettyneenä oikeusjärjestelmään ja ihmisiin hän kulkee pikkuhommasta toiseen, kunnes isä soittaa. "Tarvitsen apua"-pyyntö vastaajassa saa hänet palaamaan metsäisille vuorille ja vastahakoisesti ottamaan jälleen kerran vastaan puolustusasianajajan tehtävän. Nell Kendricks on syytettynä miehensä kylmäverisestä murhasta. Oletettavasti hän on kylmäverisesti ampunut tätä kiväärillä otsaan yksinäisellä metsäaukiolla. Syytä kaiketi olisi ollut, sillä Lucas Kendricks jätti vaimonsa ja lapsensa vuosia sitten ja katosi itten jäljettömiin.

Barbara ryhtyy selvittämään, miten aviomies on voinut haihtua jäljettömiin, ja minne hän oikein katosi. Jäljet johtavat hänet yliopistollisten tutkimusten jäljille, tutkimusten, jotka näyttävät lopulta kaikkea muuta kuin tieteellisiltä. Itse asiassa jäin vähän hämmentyneeksi siitä, oliko tämä dekkari vaiko jonkinlainen scifi-sävytteinen oikeussaliromaani.

Miellyttävä äänikirja kuulokkeissani kuitenkin oli. Pidin siitä, miten tarina kehkeytyi verkkaisesti, pala palalta. Pieni yliluonnollinen viba toi mielenkiintoista lisämaustetta. Erityisesti nautin luonnon ja metsäisten vuoristomaisemien kuvauksesta, sekä monipuolisista henkilöhahmoista. Monta hyvää juttua siis, mutta toki myös joitakin ärsytyksen aiheitakin löytyi.

Ensinnäkin kirjassa jaariteltiin välillä ihan liikaa. Verkkainen tarinan kehkeytyminen kirjaimellisesti pysähtyi aina välillä pohdintoihin kaaosteoriasta, fraktaaleista ja psykologisesta tutkimuksesta. Ihan mielenkiintoista, ei siinä mitään, mutta välillä kirjailija tuntui takovan rautalankaa, jotta lukija nyt varmasti ymmärtäisi näiden asioiden liittyvän käsillä olevaan oikeusjuttuun. Olisin tajunnut vähemmälläkin.

Hieman minua jäi myös kaivelemaan loppupuolen uskottavuuden puute. Meni vähän överiksi ja loppuratkaisu oli kurjan heppoinen ja hätäinen. Kiemurteleva ja huolellinen tarinanrakennus olisi ansainnut näyttävämmän ja iskevämmän lopun. Nyt jäätiin leijumaan tyhjän päälle.

No, kaikkiaan kirjasta jäi silti ihan positiivinen mielikuva. Paikoin tarina oli niin koukuttava, että työmatkat tuntuivat liian lyhyiltä. Barbara Hollowaysta on ilmeisesti kirjoitettu kokonainen sarja, Goodreadsista bongasin peräti kymmenennen osan ja muutenkin Kate Wilhelm on jo 70-luvulta lähtien ollut suosittu Science Fiction ja dekkarikirjailija. Itse olen HelMet Overdriven kokoelmista näköjään kuunnellut häneltä jo aiemmin yhden kirjan, vaikken osannut ensin ollenkaan yhdistää. Hauskasti olen ollut aika samanlaisissa tunnelmissa kuin tämän toisenkin kirjan kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti