19.5.2016

Onko kesäkirjalla ja kesä(loma)kirjalla eroa?

Kesä ja grilli - ei mulla muuta
On kesäkirjoja ja on kesä(loma)kirjoja.

On niitä kirjoja, joista tulee aina kesäinen mieli ja aurinko tuntuu paistavan syysmyrskyn keskelläkin. Ne vievät suoraan siihen rentoon tunnelmaan, joka syntyy vain auringon lämmössä köllötellessä, kädessä kylmä juoma ja grillin savu kiemurtelemassa lähellä, meri ja lokit seurana...

Sitten on niitä, jotka joko viihdyttävät lomatunnelmissa tai joihin jaksaa paneutua vain leppoisina lomapäivinä. Viihdytyksestä pitävät minulla usein huolen järkälemäiset fantasiakirjat tai jännittävät dekkarit tai ihan perushömppä. Enemmän energiaa vaativaa lomalukemista edustavat raskaammat klassikot tai mielenkiintoiset tietokirjat.

Kelit ovat viimein muuttuneet kesäisemmiksi ja lomakin häämöttää enemmän uskottavana tulevaisuuden tapahtumana kuin kaukaisena haaveena. Nyt on aika luoda kesäistä lukulistaa.

Vinkkejä otetaan vastaan! Alla omiani. 

Kesäkirjat 

Kesäkirja ei välttämättä kerro kesästä, mutta usein siinä kai on ainakin jossain kohtaa vuodenaikana kesä. Tärkeää on kuitenkin se, että lukemisen jälkeen on sellainen kesäisen keveä olo, ihan kuin olisi saanut viettää hetken auringossa ja lämmöstä nauttien.

Kesälomamatkalla melkein Provencessa


Tässä muutama minusta ehdottomasti kesäinen kirja(sarja):

  • Viime marraskuussa luin Karoliina Timosen romaanin Kesäinen illuusio ja hups, ihan kuin d-vitamiinia olisi saanut. 
  • Vera Valan dekkarisarja Arianna de Bellis-etsivästä vie minut aina kesäisiin tunnelmiin, vaikka kirjan Italiassa olisi jokin ihan muu vuodenaika. 
  • Provence ja suurin piirtein kaikki sinne sijoittuvat kirjat ovat aina kesäkirjoja. Viimeisimpänä luin jo klassikkostatuksella olevan Petern Maylen Vuosi Provencessa. Jep, kesäinen olo tuli. 
  • Toinen eteläiseen Ranskaan (osittain) sijoittuva ja ehdottoman kesäisen fiiliksen tuova kirja on Ernest Hemingwayn Käärme paratiisissa.
  • Sitten on tietysti ihania ranskalaisia klassikoita, kuten Alphonse Daudetin Lettres de mon moulin eli Kirjeitä myllyltäni, jota häpeäkseni en ole tainnut koskaan edes blogata, kuten en tuota seuraavaakaan ihanuutta. Marcel Pagnolin omaan elämään perustuva Provence-sarja on aivan ehdoton kesätunnelman luoja. Sitä lukiessa melkein kuulee kaskaiden laulun vaikka kaupunkiparvekkeella. (ensimmäinen osa La gloire de mon père eli Isäni kunnian päivä).  
  • Myös muumit jostain syystä tuovat minulle kesäisen fiiliksen. Liekö syynä sitten heidän rennompi elämänfilosofiansa. Niin, ja ovathan muumit tietysti selkeästi kesäeläimiä, vaikka Taikatalvi muuta ehdottaakin.  Vaarallinen juhannus ja Suuri tuhotulva ovat kesäisiä jo miljööltäänkin. 

Kesälomakirjat 

Nämä kaikki ylläolevat kesätunnelmaiset kirjat toki sopivat luettavaksi myös lomalla, mutta jotenkin en osaa niitä ajatella varsinaisesti lomakirjoina, paitsi ehkä noita Vera Valan dekkareita... 


Kesän parhaita hetkiä, kun omasta pensaasta saa poimittua punaista kultaa!

Dekkarit ovatkin ihan ehdottomasti kesälomakirjoja.

  • Tietysti kaikki klassikot! Agatha Christie, Dorothy L. Sayers Ngaio Marsh ja muut ihanat ovat rantalukemiston aatelia. 
  • Tässä viimeksi luin kevään uutuuden Nainen parvekkeella. Se on keveänä ja historiallista tietoa ja taidetta pursuavana varsin sopiva kesälomakirja. Suosittelen. 
  •  Yleensäkin historialliset dekkarit ovat kesäloman lukulistan kärjessä ainakin minulla. Virpi Hämeen-Anttilan viime vuosisadan alkuun sijoittuva dekkarisarja, samoin kuin Nina Hurman vastaava, Jyrki Heinon vähän vanhempaan aikaan sijoittuvat Kellari ja Kello, sekä tietysti englanniksi vaikka Tudorien Englantiin sijoittuva Shardlake-sarja

Jollain tavalla historiaan sijoittuvia ovat näköjään tällä kertaa myös mieleen tulevat viihdesuositukseni:

  • Kaari Utrio - tietysti. Viimeisimpänä kuuntelin Vaitelias perillinen -romaanin äänikirjana ja sitä suosittelen erityisesti riippumattokuunteluun. Jotenkin olen vielä enemmän tykästynyt näihin "kartanoromaaneihin" kuin aikaisempiin keski-aikaan sijoittuviin. Ihanan turvallisia ja aina mukana iso pläjäys myös perustietoa aikakaudesta. Utrio tuntuu myös olevan taas vaihteeksi tosi trendikästä luettavaa. 
  • Milja Kauniston molemmat sarjat. Niin Olavi Maununpoika kuin ensimmäinen osa Purppuragiljotiinia eli Luxus. 
  • Näistä ei puolestaan oikein tiedä, ovatko ne dekkareita vai viihderomaaneja. Romantiikkaa ja jännitystä, hauskoja hahmoja ja leppoisaa tunnelmaa. Nuori neiti etsivänä 20-luvun Englannissa. Ei paha ollenkaan. 

Niin, ja sitten niitä "tietokirjoja"
Minun täytyy kyllä ihan ensimmäiseksi myöntää, että olen tosi huono lukemaan tietokirjoja. Lähimmäksi taidan päästä elämäkertojen kohdalla. Jossain vaiheessa yritin haastaa itseäni lukemaan jotain fiktiosta poikkeavaa kirjan verran kuukaudessa, mutta aikalailla keittokirjoiksi on tainnut mennä. Niin, ja elämäkerroiksi.
  • Elämäkerroista toki löytyy monenlaista kiinnostavaa, joihin keskittyminen on varmasti antoisaa kesälomalla. Esimerkiksi Panu Rajalan kirjat Mika Waltarista ja Olavi Paavolaisesta ovat varsin mielenkiintoista luettavaa. Ja perään sitten tietysti Paavolaisen Nykyaikaa etsimässä (jonka taisin edellisen kerran lukea ennen blogia, eli kauan sitten)
  • Yhtenä kesänä luin rannalla aina Stephen Jay Gouldin esseitä evoluutiosta ja etiikasta. Lukukokemus oli todella virkistävä ja ajatuksia herättävä.  
  • Ruoasta olen lukenut muutakin kuin keittokirjoja. Ihmiskunnan syötävä historia oli täynnä mielenkiintoista nippelitietoa ja Ruokapyramidihuijaus sai miettimään omiakin valintoja
  • Kesäloma on oivaa aikaa myös itsepohdintaan. Camilla Tuomisen Tunnekuvakirja kertoo yhden naisen tarinan ja filosofian, mutta auttaa varmasti myös hahmottamaan ajatuksia omista tunteista. 
  • Tänä kesänä hankin käsiini Pohjolan leijona - kirjan. Se sai Tieto-Finlandian jo 2014, mutta on edelleen lukulistallani. Se sopisi oivallisesti muutenkin historiapainotteiselle kesälomakirjalistalleni.  
Kesämiehen kesäparta - lomafiilis!
Pääsisikö näillä alkuun ? Fantasiakirjat nyt jäivät uupumaan, mutta palataan niihin sitten vielä lähempänä lomaa.

Klassikoita voi käydä tarkastelemassa vaikka listalta 100 kirjaa, jotka jokaisen tulisi lukea ennen kuolemaansa... Minulta puuttuu vielä aika monta (42), joten sarkaa riittää niissäkin. Niin, ja onhan se klassikkohaastekin taas tulossa heinäkuun lopussa.

Sellainen ikävä tilanne minulla kuitenkin on noiden listaamieni kirjojen kanssa, että yhtä lukuunottamatta olen ne kaikki jo lukenut. Lukemisen puutteessa en varsinaisesti taida olla lomallakaan, mutta tosi mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan teiltä muilta.

Mitkä ovat teidän kesäkirjojanne? 

Mitä suosittelisitte kesälomalle luettavaksi? 

Mitä ihan itsestäänselvää jäi noilta listoiltani puuttumaan?  

6 kommenttia:

  1. Jos lukemistyyli on kaahava, kuten minulla, parasta kesälomalukemista ovat asiapitoiset kirjat kuten Kongo historia (sic.). Jos kesäloma on kotona, nopeampikin toimii hyvin kun ei tarvi raahata kirjakiloja mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiapitoisia kirjoja tulee minunkin luettua paremmin lomalla. Silloin jaksaa keskittyä eri tavalla.

      Poista
  2. Tuli mieleen, Irlantiin kesälomalla matkaavalle (tai sinne menosta haaveilevalle) voisi lukea Marika Borgin " Minun Irlantini". Tapasin hänet hiljattain yhdellä hänen elämäntaito- kurssillaan, ja tajusin että olen lukenut tuon hänen kirjoittamansa kirjankin. Lukiessa sai enimmäkseen nauraa, taisi tulla yhdet itkutkin! Suosittelen kevyeksi lukemiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta lomakirjalta. Onkin usein ihana lukea kirjoja, jotka jollain tavalla liittyvät lomamatkan kohteeseen :-)

      Poista
  3. Omalla takapihalla on kiva ottaa viereen iso kasa sarjakuvia, mutta muualle niitä ei uskalla kuljettaa. Minulla on useita lempikohteita Porvoossa asettua lukemaan aurinkoisella päivällä ja niihin tykkään ottaa yllärikirjoja. Yleensä pokkareita, minkä likaantumisesta/kastumisesta ei niin väliä. Erityisen hauskaa on lähteä lukemaan kaupungille niin, että sen kirjan metsästää vasta paikanpäällä kirppikseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kesän lempparipaikkana lähiranta ja sinnekin tosiaan kulkeutuu yleensä pokkareita. Hiekka ja märkä vähän pelottavat "parempien" kirjojen ja e-kirjojen kohdalla.
      Lomalla täytyy kyllä lähteä keskustaan ensin kirjanmetsästykseen ja sitten johonkin kivaan kahvilaan lukemaan. Kuulostaa houkuttelevalta :-)

      Poista