2.11.2015

Lohikäärmeellä maailman ympäri

Naomi Novik: Temeraire 1-4
His Majesty's Dragon, Throne of Jade, Black Powder War, Empire of Ivory

Napoleonin aika ja lohikäärmeet - siinä tämän kirjasarjan idea noin kaikessa lyhykäisyydessään. Pääsankari on musta lohikäärme, joka kuoriutuu sotasaaliina laivassa keskellä merta ja saa kumppanikseen laivastoupseerin. Luutnantti Lawrence joutuu jättämään laivaston ja totuttautumaan 1800-luvun alun ilmavoimiin eli kirjavaan joukkoon lohikäärmeitä. Sitten matkat vievätkin parivaljakkoa niin Kiinan keisarikuntaan kuin ympäri Eurooppaa taistelemaan Napoleonia vastaan. Viimeisimmässä osassa ollaan sitten Afrikassa.

Kirjojen idea on mielenkiintoinen. Otetaan kiinnostava aikakausi ja mietitään, miltä maailma olisi näyttänyt, jos siinä olisi asunut lohikäärmeitä. Ensimmäisessä osassa ihmetellään tilannetta ja sopeudutaan Englantiin. Toisessa osassa Lawrence lähtee Temerairen kanssa Kiinaan, sillä arvokas lohikäärme osoittautuu diplomaattiseksi selkkaukseksi. Nämä kaksi osaa kuuntelin nopeasti ja tykkäsin kovasti. Kolmas osa olisi vaatinut kenties omaani parempaa Napoleonin sotahistorian tuntemusta. Nyt jo vähän turruin toisiaan seuraaviin paikannimiin, manöövereihin ja taisteluihin. Neljännessä osassa teemoiksi nousivat orjakauppa ja valkoisen miehen sokea ahneus, varsinkin valtaapitävien.

Ranskan historia ja lohikäärmeet tuntuvat olevan houkutteleva yhdistelmä. Luin nimittäin jossain vaiheessa romaaneja, joissa muskettisoturit seikkailivat lohikäärmeiden kassa. Pierre Pevelin Kardinaalin miekat taitaa suomennos olla nimeltään. Ihan mielenkiintoinen asetelma siinäkin.

Nyt aloitin siis Temeraire-sarjan viidennen osan. Toistaiseksi ollaan vielä Englannissa. Osa on viimeinen HelMet Overdrivessa, vaikka ilmeisesti sarjassa kirjoja on ilmestynyt ainakin osaan kahdeksan saakka. Aina edellisen osan lopussa haluaa jatkaa tarinan parissa, sitten taas hieman väsähtää, kunnes tarinan lopussa taas... Mikäs siinä. Kuunneltuina nämä ovat ihan kelpo viihdettä ja ajoittaisesta matkaväsymyksestä huolimatta ovat hyvin viihdyttäneet työmatkojen (ja kotitöiden aikana). Historiaa, maantiedettä, suvaitsevaisuuden ja ihmisarvon pohdintaa... ei hullumpi sekoitus ollenkaan. Kannattaa kokeilla.

4 kommenttia:

 1. Heh, mulla on kokonainen trilogia Pierre Pevelea hyllyssä. Ranskaksi, sen takia se on yhä siellä lukemattomana... :P Aikomus on joskus tarttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaan kirja auki - luin nimittäin ranskaksi eikä se ollut ollenkaan kieleltään hankalimmasta päästä, muistaakseni. Sitä paitsi, minusta siinä oli mukavasti vedetty lohikäärmemäisyys vielä Temerairea pidemmälle, mikä toi kirjaan oman viehätyksensä.

   Poista
 2. Hei Minna! Blogissani on sinulle tunnustus/haaste!
  http://leamiedelabcfi.blogspot.fi/2015/11/liebster-award.html

  VastaaPoista