7.11.2015

Työvoitto, eikä kyseessä ole mitenkään huono kirja

Deborah Harkness: Book of Life
omaa hankintaa 

Aina joskus jokin kirja jää "jumiin". Siinä ei ole mitään vikaa, sitä ei vain jostain syystä tule avattua. Deborah Harknessin All Souls Trilogyn kolmas osa oli minulle tällainen kirja. Pidin trilogian ensimmäisestä osasta. Toinenkin osa oli historiallisessa kontekstissaan aivan mahtava, mutta sitten jumahti. Ensin en saanut kirjaa edes aloitettua ja sitten tuntuivat toiset kirjat aina menevän sen ohitse. Kertooko tuo jotain kirjasta?

No ei tämä varsinaisesti minua koukuttanut niin, etten olisi voinut nukkumaan mennä. Paitsi ehkä parina viimeisenä iltana. Matthew ja Diana ovat palanneet nykyaikaan keskelle samoja ongelmia, joita pakenivat menneisyyteen. Ajat ja tapahtumat lomittuvat jännästi hahmojen toimissa, mutta pääasiana on edelleen noitien, vampyyrien ja demonien kaikkien haluama "Elämän kirja". Omat mutkat matkaan tuo myös Matthewn "poika", jonka kaikki luulivat kadonneen, mutta joka ilmaantuu takaisin julmempana ja psykopaattisempana kuin koskaan.

Pikkutarkka tarinankerronta jatkuu tässäkin osassa, mutta tällä kertaa se hieman häiritsee lukukokemusta. Juoni sirpaloituu ja välillä piti tapahtumia ja ihmisiä oikein miettiä, että ymmärsi tarinan edenneen.

Silti All Souls on yksi parhaita lukemiani vampyyri+noita -viihdegenren edustajia. Hahmot ovat uskottavampia kuin monessa muussa vastaavassa eikä mennä ihan niin imeläksi. Toisen osan miljöö on Tudorien ajasta kiinnostuneelle mieluisa ja siinä kirjassa ei yksityiskohtien runsaus häirinnyt yhtään. Harkness tuntuukin olevan parhaimmillaan, kun saa asettaa tarinansa historialliseen kontekstiin. Sinänsä ymmärrettävää, kun kerran historioitsija taitaa olla "arkiammatiltaan".

2 kommenttia:

  1. Tästä ei kai ole suomennettu kuin ensimmäinen osa? Olen sen lukenut enkä itse asiassa ole koskaan ajatellut että se avaa sarjan. No, kenties pystysin lukemaan jatkoa englanniksi, kannattanee kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mitä ilmeisemmin vain eka osa suomennettu. Trilogia kannattaa kyllä lukea, jos haluaa tietää, miten lopussa käy. Toisen osan historiallinen kuvaus oli ainakin minusta kiehtoaa ja kolmas osakin tuli luettua. Eikä tuo viimeinenkään tietysti varsinaisesti huono ollut, mutta jostain syystä kesti minulla jonkin aikaa. Kieli ei ainakaan minusta ollut mitenkään erityisen vaikeaa.

      Poista