31.10.2014

Halloween vai pyhäinpäivä? Siinäpä kysymys...

Kurpitsan piti hymyillä, ettei pikkuveljeä pelota

Eilen oli päiväkodissa Halloween-juhlat. Jo aamulla vastaan tuli pieniä luurankoja, noitia ja muita pelottavia olentoja (yksi prinsessakin - hui!) Ovella kuuntelin erään äidin mutinaa kaupallisesta hapatuksesta ja pyhäinpäivän muuttumisesta kurpitsanoranssiksi markkinahumuksi. Minä siihen sitten kommentoin, että eihän perinteisessä pyhäinpäivässä ole oikein tilaa lasten riemulle. Mikseivät voisi nauttia pukeutumisesta ja juhlista? Voihan sitä perinteistä pyhäinpäivää viettää sitten perheen parissa viikonloppuna.

Meillä ei kotona ollut kovinkaan vahvoja pyhäinpäiväperinteitä - johtuen osittain siitä, että kynttilöiden vieminen haudalle on tarkoittanut suhteellisen pitkää automatkaa. Toki viikonloppu on rauhoitettu. Silloin ei remuttu. Joinakin vuosina käytiin kirkossa. Lapsena pyhäinpäivä oli oikeastaan aika synkkä ja vähän pelottavakin pyhä. Silloin puhuttiin kuolleista.

Minua ei siis haittaa yhtään lasten karnevaalihumu halloweenina (niin kuin ei yleensä koskaan muulloinkaan). Yhdessä kohtaa tosin vedän rajan. Amerikkalainen "Trick or Treat" - meininki ei minusta kuulu Suomeen. Jos ovikello soi, en aina edes avaa. Useimmiten siellä kun onkin vain joku esiteini naamari naamallaan karkkia kerjäämässä. Ovat vielä kaiken lisäksi keksineet käyttää halloweenia pienen ilkivallan tekosyynä. Viime vuonna tippui papatteja postiluukusta.

Ehei, Suomessa on tapana käydä keväällä virpomassa hyvää vuotta, ei syksyn pimeässä ovilla uhkailemassa. Toki meilläkin juhlitaan tänä viikonloppuna halloween-teemalla, niin kuin esikoisen syntymän jälkeen joka vuosi, mutta karkkia ei tipu.


Mitäs te muut olette mieltä? Halloween vai pyhäinpäivä vai molemmat? Sivupalkissa on pikainen kysely. Ruksatkaapa omanne.
10 kommenttia:

 1. Meillä homma on jotain pyhäinpäivän, halloweenin ja kekrin välimaastossa. Juuresherkkuja ja sitten niitä vähän hötömpiä herkkuja tiedossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, herkut sopivat aina! Oli sitten juhlapyhä tai ei :-)

   Poista
 2. Papatteja postiluukusta?? Aika törkeää meininkiä... Minustakaan tuo karkki vai kepponen ei kuulu Suomeen, en avaisi ovea :D Mutta tuo kurpitsa on siisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tänä vuonna oli onneksi rauhallisempaa. Ja sen verran peruin periaatteitani, että parille tutulle pienelle lapselle annoin sitten kaapista jotain herkkua. Ei vaan raatsinut olla antamatta...

   Poista
 3. Minusta halloween on ihan mukava lasten (ja miksei isompienkin ihmisten) juhla. Kotimainen pyhäinpäivä on jotenkin niin vaisu, jopa ankea. Ei meillä liikaa hauskuutta tänä pimeänä vuodenaikana ole. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole joo. Ainakin tuo oranssi väri sopii tämän pimeyden piristämiseen oikein hyvin!

   Poista
 4. Halloween ja pyhäinpäivähän ei ole lainkaan toisiaan poissulkevia juhlia. Halloweenia vietetään pyhäinpäivän aattona (mistä myös nimi "all hallow's eve). Euroopassa se on kelttien sadonkorjuujuhla, jolloin myös henkien uskottiin liikkuvan, ja Suomessa sitä on vietetty kekri-nimellä. Euroopasta se on myös levinnyt Amerikkaan, jossa sitten tää kaupallinen hapatus on tullut mukaan. Minusta halloween on kiva juttu, kunhan riisutaan siltä ne amerikkalaiset piirteet. Moni ei edes tiedä, että eurooppalaisen halloweenin juuret on pidemmällä kuin varsinaisen pyhäinpäivän.

  Söpön kurpitsalyhdyn olet kaivertanut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kekripä tietysti :-) Minustakin yhteen viikonloppuun mahtuu hyvin monta juttua ja tapaa.
   Eikös olekin herttaisen näköinen Halloween-kurpitsa? ;-)

   Poista
 5. Minusta on jotenkin huvittavaa, miten kaikki amerikkalainen tuodaan Suomeen (ja tokikin muualle maailmaan) uusiksi "perinteiksi". Miksei välillä voisi vähän avartaa näkökulmaa? Miksei tuoda vaihteeksi vaikka jotakin Italiasta, Intiasta, Kiinasta tai vaikka Zimbabwesta? Taatusti löytyisi kivoja festivaaleja ja tapahtumia, jotka ovat meille ihan yhtä läheisiä kuin amerikkalaiset ;)

  Hyvä on, myönnän, olen erittäin kyllästynyt tähän maailman amerikkalaistamiseen ja siihen, että se aloitetaan juurikin niistä pienistä päiväkodin pirpanoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin harmittaa amerikkalaistaminen monessa kohtaa (juurikin tuossa trick or treat-jutussa), mutta hauskanpitoa en osaa oikein ajatella amerikkalaisten yksinoikeudeksi. Siksi minusta naamiaiset Halloween-teemalla päiväkodissa ovat ihan ok... kunhan niistä ei tehdä kovin kurpitsaisia ja muuten tehdä amerikkalaista juhlaa.

   Poista