Kananmunat ovat täyttä ravintoa ja uskomattoman
monikäyttöisiä. Nyt kun kolesterolipannastakin on taas uusien tutkimusten
valossa päästy eroon, niin mikään ei estä nauttimasta kananmunia monessa
muodossa. Ei edes hinta - vaikka munien hinta kanalauudistuksen myötä onkin
jonkin verran noussut, niin vieläkin kyseesä on edullinen elintarvike. Eikä
ketään varmaan häiritse maksaa hitusen enemmän, jos bonuksena on kanoille
mukavammat elinolot ? Lisäksi kananmunat ovat yleensä kotimaisia ja
suhteellisen lähellä ostopaikkaa tuotettuja, mikä vähentää ruokamaileja ja
lisää ostajan trendikkyyttä - siis noin lähiruokatrendimielessä :-)
Kananmunat ovat olennainen osa monessakin ruokalajissa ja
varsinkin leivonnassa. Myös sellaisenaan syötyinä jokainen voi löytää oman
suosikkinsa paistettuna, keitettynä, uppomunana tai munakkaana. Valmistus on aina
nopeaa ja yksinkertaista, mikä helpottaa elämää ainakin meidän perheessämme,
jossa yksi tykkää paistettuna ja toinen keitettynä, kaksi syö munakasta ja
loput haluavat jotenkin muuten.
Minun ehdoton
lounassuosikkini etätyöpäivinä on kahden munan munakas. Siihen on sitten hyvä
laittaa mausteeksi keittiöstä löytyviä aineksia. Viime aikoina munakkaaseen
ovat erityisesti päätyneet tomaatit ja vuohenjuusto, mutta pahaa ei ollut tuo
kuvassa näkyvä eilisen päivän salaatin jämäavokadolla ja raclettejuustolla
maustettu versiokaan.
Munakas on helppo valmistaa, mutta muutama vinkki kannattaa
ottaa huomioon.
1) Pannun on oltava hyvässä kunnossa.
Mikään ei ole
raivostuttavampaa kuin munakkaan muuttuminen kokkeliksi ja tähän on yleensä
syynä naarmuinen ja kulunut pannu. Minulla on yksi pikkupannu erityisesti
varattuna munakkaita ja lettuja varten, eikä muilla kokkaajilla ole lupa siihen
edes koskea. Jotta pannu myös pysyisi hyvässä kunnossa, niin se huuhdellaan,
pestään ja kuivataan aina heti, kun munakas on siirtynyt lautaselle. Näin olen
onnistunut käyttämään samaa pannua jo useamman vuoden hyvällä menestyksellä.
2) Munakas haluaa keskilämpöä, ei täyttä tehoa.
Pohjasta musta ja päältä juokseva ei kaiketi kuulu kenenkään herkkuihin. Toiset heittävät pannun vielä viimeiseksi ihan pieneksi hetkeksi uuniin grillivastuksen alle, mutta minä olen todennut kärsivällisyyden ja alkuvalmistuksen huolellisuuden riittävän. Pinnan kosteus ei myöskään sinänsä ole katastrofaalista vaan enemmänkin suositeltavaa. Siitä saa sellaista silkkistä samettisuutta suuhunsa... Ranskalaisessa keittiössä munakkaan epäonnistumisen merkki onkin kokonaan kuiva ja kiinteä sisus.
3) Muista siirrellä munakasmassaa pannun reunoilta keskelle paiston alussa
Tämä tehdään tasaisen kypsymisen takaamiseksi. Siis, kiinteytyneet reunat vedetään lastalla varovasti keskelle ja sitten pannua kallistelemalla valutetaan raaka nestemäinen muna reunoille. Pari-kolme kertaa riittää vallan mainiosti ja takaa munakkaan onnistumisen.
4) Munakkaan täytteet ja mausteet ovat makuasia ja vain taivas on rajana.
Muista vain miettiä, miten paljon nestettä täytteistä tulee ja kauanko niiden kypsyminen kestää, ja määrittele ainesten pannullelaittojärjestys sen mukaan. Tomaatit on hyvä laittaa jo alkuun ennen munakasmassaa, samoin sipuli. Juuston ja yrtit voi lisätä vähän ennen loppua munakasmassan päälle. Tonnikalamunakkaassa kaikki sekoitetaan munien kanssa jo ennen pannulle laittoa.
Ja sitten se hinta - Viime aikoina olen erityisesti
innostunut ostamaan Satamunan pesämunia isommassa erässä. 24 kappaleen kenno
kustantaa Espoossa City Marketissa 4,59 euroa. Siitä saa laskemalla sitten
munan yksikköhinnaksi vajaat 20 senttiä. Näin ollen kahden munan munakkaassa
perusmassan hinnaksi tulee noin 40 senttiä. Päälle tulevat makuaineet tietysti
maksavat erikseen, mutta aika kallista ja paljon saa täytettä laittaa, että saa
aterian hinnaksi yli 2 euroa. Kun tätä vertaa pääkaupunkiseudulla
kanttiineissa lounashintoihin, jotka tänä syksynä pyörivät 9 euron paikkeilla
niin vertailussa taitaa lopputulos olla selvä.
Syödään siis munakkaita. Ai hitsi, nyt alkoi tehdä mieli
tuota tonnikalamunakasta ja siihen päälle anjovisvoita. Koskas se seuraava
etäpäivä taas olikaan... ?
Niin, ja edelliseen pihistelyvinkkiin pääsee tästä.
Niin, ja edelliseen pihistelyvinkkiin pääsee tästä.
Meillä on nykyään munakasta usein. Mies sen tekee ja laittaa joukkoon parmesania. Helppo, nopea, edulinen ja nykyään jo ihan terveellinenkin, kun kolestrolikohu on laannut.
VastaaPoistaMunakkaan hintaa nostaa, jos haluaa saada kanat häkeistä pois. Etenkin luomumunat ovat jo tosi tyyriitä.
Hyvää on ja nyt taidan opetella Murun ruokakirjan munakokkelin ilman tryffeleitä;-)
Parmesaanikin on herkkua munakkaassa !
PoistaKananmunat ovat tosiaan eri hintaisia... mutta silti suht'edullista ruokaa.
Minun pitää kyllä kanssa hankkia tuo Murun kirja. Houkuttelee aina vaan enemmän - vai pitäisköhän vihjata joulupukille ?
Erinomaiset vinkit munakkaan paistoon!
VastaaPoistaMeillä sitä syödään usein aamiaiseksi; teen yleensä kolmen munan munakkaan, jonka jaan mieheni kesken siten, että hän saa 2/3 ja minä 1/3 siitä. Täytteet valikoituvat sen mukaan, mitä jääkapista sattuu kulloinkin löytymään.
Munakas taitaakin olla enemmänkin aamiaisruokaa kuin lounasta. Meillä vaan kaikki ovat vähän huonoja aamusyöjiä aikaiseen ja brunssista ehtii nauttimaan niin kovin harvoin...
Poista