21.9.2012

Riikka Pulkkinen - Totta

Töiden alkamisen jälkeen on lukuaika ollut tosissaan kortilla. Onneksi näyttää siltä, että lukemisen laatu ei kuitenkaan ole ainakaan huonontunut. Riikka Pulkkisen "Totta" oli mielenkiintoinen, vaikkei ehkä kaikilta aiheiltaan miellyttävä lukukokemus.

Kirjassa Elsalla on todettu syöpä ja hän tekee kuolemaa. Perheen isä ja tyttäret yrittävät kukin selviytyä tilanteesta parhaansa mukaan, omalla tavallaan. Esikoinen komentelee, nuorempi myötäilee.
Perheen selviytymistarinan ohella seuraamme 60-luvun lapsenhoitajan kertomana perinteistä tarinaa, jossa perheen isä rakastuu hoitajaan ja seurauksena on monessakin mielessä tuhoisa suhde.

Aiheena perheen selviytyminen äidin menehtymisestä ei ehkä ole niitä kaikkein viihdyttävämpiä, mutta Pulkkisen kirjassa tarinasta selvittiin ilman lukijan kyyneliä. Ehkäpä syynä on äidin inhimillistyminen myös ei niin miellyttävien piirteiden kautta. Uraa tekevä ja aina poissaoleva äiti, aviomieheensä ja tyttäreensä omistavasti suhtautuva nainen himmensivät tragedian myötä välillä liikaakin kirkastuvaa naisenkuvaa.

Lapsenhoitajan tarina on sinänsä vähän turhankin tuttu ja jostain syystä minun ajatukseni siirtyivät Helvi Hämäläisen "Säädylliseen murhenäytelmään" useammin kuin kerran. Ei silti, kirja on yksi suosikeistani kautta aikojen, mutta kun kyseessä on kuitenkin kirja toisilta vuosikymmeniltä ja toiselta kirjailijalta, niin välillä vähän häiritsikin. En tiedä oliko kyseessä tarinan samankaltaisuus vaiko kielen lievä vanhanaikaisuus.

Kaikkiaan kirjaa luki nautinnolla. Tarina on hyvin kirjoitettu, henkilöt eläviä eikä eri aikakausien ja kertojien vaihtelu häirinnyt millään tavalla. Sen verran taitavasti oli kudelma rakennettu.

Pöydällä odottaa toinen Pulkkisen kirja, jonka ostin alennuksesta Suomalaisesta yhdessä Läckbergin "Merenneidon" kanssa. Jälkimmäinen on muuten myös Elisa-kirjassa vielä muutaman päivän hyvässä alennuksessa (4 euroa), jos haluaa e-kirjan kokoelmiinsa. Minä huomasin tuon vasta sen jälkeen, kun jo olin ostanut pokkarin. Ei sekään tietysti paljon kalliimpi ollut (6 euroa), mutta kun olisi selvinnyt ilman uutta kirjaa hyllyn päällä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti