10.11.2019

Varovainen matkailija kirjakaupassa

En tiedä, onko kyseessä ikä vai mikä, mutta huomaan monesti tarttuvani mieluummin elämäkerralliseen, lyhyempää tarinointia sisältävään kirjaan kuin kaunokirjalliseen teokseen. Jostain syystä nautin kuunnellessani toisten kokemuksia matkoista tai heidän elämästään yleensä.

Ehkä kyseessä on jonkinlainen tarve elää muiden elämää, laajentaa kokemuksia toisten kirjoitusten kautta, kun oma elämä pyörii pääasiassa töiden, kodin, perheen, töiden, kodin, perheen - ja kirjojen parissa.

Äänikirjoina olen viime aikoina nauttinut mm. risteilykokemuksista  ja miettinyt, olisiko sittenkin pitänyt ruveta kirjakauppiaaksi... Hyvin erilaisia teoksia sinänsä, mutta yhteistä niille on elämänmakuinen kuvaus ja pohdiskeleva ote. Molempien mukana voi miettiä omia kokemuksiaan ja suhteuttaa ajatuksiaan.


Kansikuva: Tammi
Merete Mazzarella: Varovainen matkailija
Oma ostos Elisa Kirjasta 
Lukijana: Krista Putkonen-Örn

Mereta Mazzarella kertoo kirjassaan olevansa varovainen matkailija, joka kaihtaa liikoja seikkailuja ja pelkää uusissa kokemuksissa enemmän toisten kuin omasta puolestaan. Tunnistan tuossa tavallaan itseni. Minulle ei tulisi mieleenkään lähteä yksinäni vaeltamaan vuoristoon tai edes kiertelemään vierasta kaupunkia tietämättä tarkalleen, missä kuljen ja välttäen pimeitä kujia, vaikka lyhyitäkin. Esimerkkinä mainittakoon vaikka Barcelonan reissu, jossa pakotin miehen kävelemään kierroksen ravintolaan mennessä vain siksi, etten suostunut roskapusseja täynnä olevalle kujalle oikaisemaan.

Varovaisena matkailijana sitä ehkä menettää kokemuksia, mutta toisaalta ei myöskään joudu hankaluuksiin, pääsee helpolla. Kukin tavallaan. Sitä paitsi, aina voi lukea toisten kokemuksista.

Mazzarella kuvaa myös yhtä matkailun tai turismin osaa, joka jostain syystä ei minua ole koskaan houkutellut, nimittäin risteilyjä. Toki ajatus laivalla matkustamisen tuomasta irrallisuuden tunteesta tuntuu tavallaan houkuttelevalta, mutta ehkä haluaisin sen kuitenkin kokea mieluummin vaikka Kyllikki Villan tavoin rahtilaivamatkustamisena kuin kaikkien palvelujen ja luksuksen keskellä. Jostain syystä se tuntuu "aidommalta" tavalta irtautua rutiineista (ja luoda rinnakkaiset laivamatkan ajaksi). Sinänsä vertailu tuntuu hieman keinotekoiselta, sillä venekammoisena tuskin lähden kummankaan tyyppiselle matkalle, varsinkaan myös Mazzarellan pohtimien turismin ekologisia vaikutuksia ajatellen.

Toisaalta Mazzarellan kuvaus ajasta Australiassa kuulostaa erittäin houkuttelevalta. Minäkin haluaisin matkustaa tuolla tavoin, pidemmissä jaksoissa, osallistuen paikalliseen elämään ja tutustumalla ihmisiin. Tosin sekin vaatii tietynlaisen verkoston ja ympäristön. Kussakin maassa on ihmisiä, jotka ajattelevat samoilla linjoilla ja sitten niitä muita... Matkan onnistuminen lienee osaksi kiinni siitäkin, miten uuteen paikkaan voi kotiutua.

Kaikkiaan Merete Mazzarellan Varovainen matkailija on mielenkiintoinen sekoitus monitasoisen ihmisen ajatuksista sekä omasta elämästään lapsuudesta aikuisiän ihmissuhteisiin, suhtautumisesta nykyajan tapahtumiin historian pohjalta että matkakuvausta vanhenevan naisen näkökulmasta. Tekee hyvää lukea kirjaa, jossa pohditaan asioita ja esitetään mielipiteitä. Saa omankin mielen virkistymään.

Tykkäsin - tämä oli ensimmäinen lukemani Mazzarella. Pitänee tarttua muihinkin.


Screenshot from Audible App 
Shaun Bythell : The Diary of a Bookseller  
Audible tilauksesta 
Lukijana: Robin Laing 

Myönnän auliisti olleeni varsin epäluuloinen Shaun Bythellin menestysteoksen kohdalla. Epäluulo ei mitenkään perustunut kirjan kuvaamaan miljööseen. Kuka kirjoista pitävä ei olisi kuvitellut omistavansa pittoreskia kirjakauppaa. Enemmänkin oli kyse siitä, että skotlantilainen pikkukylä, kirjakauppakissa ja vähän eksentriset henkilöhahmot kuulostivat vähän liian hyvältä.

Ensimmäisten lukujen aikana epäluulo vaihtui toisenlaiseksi. Mitä, eikö tämä olekaan sellainen herttainen kyläkuvaus? No, onhan se tavallaan sitäkin, mutta enemmänkin on kyse juuri kirjan nimen mukaisesta sisällöstä - kirjakauppiaan muistiinpanoista bisneksensä tilasta, kirjakauppa-alan murroksesta digitalisoinnin vyöryn alla ja sitten vähän myös ihmisistä (ja kissasta).

Toisissa kohdin tunsin piston sydämessäni, olenhan itse ekirjojen suurkuluttaja - ja tämänkin kuuntelin äänikirjana- mutta olen myös sitä mieltä, että maailma muuttuu. Uskon kirjakauppiaille löytyvän tilaa myöhemminkin, mutta ehkä bisnes muuttuu vähän toisenlaiseksi, eikä Shaun Bythellkään ole jäänyt kirjahyllyjen väliin jumiin vaan miettii erilaisia konsepteja liiketoiminnan laajentamiseksi.

Huomasin seuraavani jännityksellä jokaisen päivän kohdalla kassavirran suuruutta ja verkkomyynnin onnistumista. Se oli yllättävän koukuttavaa. Myös niin kirjakaupassa työskentelevät kuin asiakkaina ovesta sisään kävelevät ihmiset ovat riemastuttavan omanlaisiaan. Kaikkein koukuttavinta on kuitenkin kirjan läpi huokuva vapaus, kirjakauppiaan tyytyväisyys siihen, että voi tehdä työtään omalla tavallaan, omassa kaupassa, omien ihmisten lähellä ja seudulla jota rakastaa. Kukapa meistä ei tuota haluaisi, vaikka aika harvalle se on mahdollista - ja onhan kuvaus kirjafestivaaleista ja muutenkin paikallisia aktiviteetteja eteenpäin vievästä yhteisöstä melko idyllinen - ja hyvin trendikäs.

Minä siis koukutuin. Ennen kuin kirja oli edes lopussa, huomasin korvamerkinneeni seuraavan Audible-hankintani eli kirjakauppiaan seuraavan teoksen: Confessions of a Bookseller.

18 kommenttia:

 1. Minäkin kuuntelin Mazzarellan ja kirja toimi kyllä erinomaisesti äänikirjana.
  Tuon kirjakauppakirjan kohdalla mietin, että se voisi olla ihanaa luettavaa joulun aikaan, mutta toisaalta sen voisi jo kuunnella äänikirjan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mazzarella tosiaan toimii äänikirjana oikein hyvin.
   Kirjakauppakirja sopii jouluun, mutta sitä varten minulla on sitten listalla jo se seuraava osa :)

   Poista
 2. Parasta on kun löytää kirjan, joka tempaa heti mukaansa ja sitten siihen vielä löytyy jatkoa!
  Ihanaa isänpäivän iltaa sinne teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, eikä edes tarvitse odotella, kun on käsittääkseni jo Audiblessa saatavilla :-)

   Poista
 3. Virkistävän erilaisia kirjoja nämä sinun kuuntelemasi! Olen lukenut matkakertomuksia hirveän vähän (yhden?) mutta voisin tosiaan kokeilla enemmänkin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Kiva, jos kiinnostaa. Viime aikoina minua ovat kummasti kiinnostaneet juuri tällaiset vähän lyhyempiä kokonaisuuksia sisältävät elämäkerralliset teokset.

   Poista
 4. En ole vieläkään päässyt e-kirjojen makuun. Ei vain jotenkin toimi kohdallani, kun haluan kuulla esimerkiksi ulkona luonnon äänet, mutta tosi mukava, että monet ovat löytäneet e-kirjat. Jopa sellaiset henkilöt, jotka eivät välttämättä jaksa kirjoja lukea.

  Kirjakauppakirja alkoi kiinnostaa näistä kahdesta. Laitetaan kirja muistiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin huomannut usein kävelyllä pistäväni nykyään kuulokkeet pois ja keskittyväni mieluummin vaikka aaltojen kuunteluun. Kotitöitä tehdessä puolestaan toimivat vallan mainiosti...

   Poista
 5. Hmmm... (Matka-)kirjallisuus on halpaa, ekologista ja turvallista matkustamista. Sopii minulle 😅
  Bookseller kiinnostaa, mutta taitaisin valita suomennoksen! Mikähän siinä onkin, että en halua lukea englanniksi, vaikka voisinkin... 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on paljon käännetty hyviä kirjoja suomeksi (suomalaisesta kirjallisuudesta puhumattakaan) - Minulla luettava kieli riippu aika paljon sattumasta (eli mitä osuu käsiin) ja fiiliksestä.

   Poista
 6. Koetin lukea Mazzarellan kirjaa aiemmin syksyllä, sillä en ole lukenut häneltä vielä mitään ja matka-aihe kiinnosti. Mutta ei tämä sitten oikein tainnut olla minun kirjani, alku käynnistyi niin hitaasti enkä jotenkin päässyt kirjan imuun kiinni, jätin siis kesken. Kirjakauppakirja kiinnostelee, kirjojen vuoksi tietenkin. Itse lukisin ja hankkisin mieluusti enemmän painettuja kirjoja, mutta tila uhkaa loppua kotoa. E-kirjat ovat siis usein vaihtoehto jo senkin vuoksi, mutta en silti jaksa uskoa kirjakauppojen täydelliseen tuhoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan varma lukisinko tuota Mazzarellan kirjaa tekstinä, mutta äänikirjaksi se sopii jotenkin todella hyvin. Ehkä sen takia, että äänikirjoja kuunnellessa olen itsekin usein tien päällä...

   Poista
 7. Olen joskus vuosia sitten lukenut jonkin Mazzarellan teoksen ja muistaakseni pidin siitä. Matkakertomuksia olen sitten taas muutoin suunnitellut ottavani joskus luettavaksi, mutten ole oikein muistanut ottautua aiheelle. Kiitos siis tästä ideasta, joka muistutti minua tästä alkeellisestä suunnitelmastani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia on hyvä olla ja niitä voi sitten muuttaa taii unohtaa tuntemusten mukaan :-)

   Poista
 8. Mazzarellan nimeen olen blogeissa monesti törmännyt, mutten ole häneltä vieläkään mitään lukenut. Kuulostaa siltä, ettei tämä ole juuri se mistä kannattaa aloittaakaan.... Minä olen muuten matkustellut paljon yksin sinkkuaikoinani, 2-3 matkaa vuodessa, enimmäkseen kaupunkilomia Euroopassa. Barcelonassakin kävin ensimmäisen kerran itsekseni. Nykyään en kyllä lähtisi minnekään ilman miestäni, on niin paljon kivempaa kun jälkeenpäin toinen joka on kokenut kaiken sen saman.

  Kirjakauppakirja kiinnostaisi, mutta olen ollut jo pitkään liian laiska lukemaan englanniksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole Mazzarellalta lukenut mitään muuta, joten en oikein voi kommentoida :-)
   Tuo Kirjakauppakirja on myös suomeksi nimellä "Elämäni kirjakauppiaana" - tosin en tiedä, onko siitä äänikirjaversiota.

   Poista
 9. Tästähän Twitterin puolella jo vähän puhuttiinkin, että onko tämä joku ”vaihe” elämässä vai ollaanko trendsettereitä kun elämäkerrallisuus kiehtoo. Olen ylipäänsä ollut vähän pulassa kaunokirjallisuuden kanssa tänä syksynä. Tuntuu, että keskittyminen tietopainotteisiin kirjaan on nyt helpompaa kuin tarinaan heittäytyminen. Ehkä jonkun asteisesta väsymyksestä tai ainakin keskittymiskyvyn puutteesta kertoo sekin.
  Tuo kirjakauppakirja on muuten usein ollut mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän sama tilanne ja se näkyy esim. kesken olevien kirjojen listan pitenemisenä. Jotenkin on levoton olo ja aloitan uuden kirjan melkein joka päivä...

   Poista