6.3.2019

Fuusiopullaa ja praliinirullia


Laskiastiistaina kuuluu syödä laskiaispullia. No, meillä kävi niin, että syötiin laskiaispullia maanantaina ja tänäänkin keskiviikkona, mutta eilen jäi väliin. Ei kait se nyt niin nokonuukaa olekaan?

Kolme pullaa ja kolme täytevalintaa. Yhdessä on omenahilloa, toisessa mantelimassaa ja kolmannessa molempia... Se kotona tehdyissä pullissa onkin parasta. Saa itse valita sekä täytteiden laadun että ennenkaikkea niiden määrän. Meillä laitetaan kermaakin ainakin tuplasti kaupan pulliin verrattuna.

Sinänsä ei ollut ollenkaan itsestäänselvää, että meillä olisi laskiaispullia ollenkaan. Olin viikonloppuna lasten kanssa mummilassa Turussa enkä palatessa ollenkaan jaksanut ruveta leipomaan. Onneksi maanantaina oli etäpäivä. Kummasti sitä vaivasi aamulla pullataikinan, hoiti palaverit sen noustessa ja sitten pikaiseen pyöräytti pullat.  Tästä alkaa jo tulla tapa. Viime viikolla leivoin leivät edellisenä päivänä tehdystä taikinasta ja tein iltaruoan palaverien lomassa..


Pulliin tulin tällä kertaa laittaneeksi päälle taas koristeeksi vaaleanpunaisista praliineista (pralinés roses) hienonnettua jauhetta. Puolen litran taikinasta tuli sen verran iso, että tein myös Bostonkakun.

Hyvin maistui fuusiopullakin, kun ranskalaiset praliinit yhdistyvät suomalaiseen pullataikinaan briossin sijasta. Etuna sokerilla kuorrutetuissa manteleissa on se, että sokeri valuu pullan sisälläkin pehmeäksi täytteeksi ihan ilman voita eli viimeksimainittua ei sitten enää tarvitse lisätä.


Ihan tavallinen pullataikina 

0,5l täysmaitoa
2pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
1rkl kardemummaa
2,5dl sokeria (tai ruokosokeria)
2 kananmunaa
14-16 vehnäjauhoja
200g voita huoneenlämmössä pehmenneenä

Kuumenna maito kättä lämpimämmäksi sillä kuivahiiva vaatii vähän kuumemman nesteen kuin tuorehiiva. Sekoita yleiskoneen kulhossa maito, sokeri, suola, kardemumma ja hiiva. Sekoittele hetki.

Lisää kananmunat ja sekoita ne nesteen joukkoon. Lisää jauhot vähitellen, koko ajan vaivaten ja vaivaa lopuksi joukkoon myös voi.

Anna nousta kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.

Leivo (1) pikkupulliksi tai  (2) Boston-kakuksi (eli kauli levyksi, levitä täyte ja rullaa. Leikkaa korvapuusteiksi ja laita leikkauspinta ylöspäin väljästi leivinpaperilla vuorattuun vuokaan).

(1) Kohota pullia parisenkymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voitele kananmunalla, ripottele päälle raesokeria, mantelirouhetta tai jauhettuja praliineja.
Paista pikkupullia 225 asteessa noin 10-15min.
Jäähdytä ja täytä kermavaahdolla ja hillolla ja/tai mantelimassalla.

(2) Kohota parisenkymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voitele ja paista uunissa 180 asteessa n. 45-50min. Peitä loppuvaiheessa, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Jäähdytä.
Sekoita tomusokeria ja tilkka vettä tasaiseksi valuvaksi massaksi ja valuta pullakakun päälle. Ripottele pinnalle vielä lisää praliinijauhetta ja anna jähmettyä.

2 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiä fuusiopullia olet leiponut!
    Ihanaa torstaita sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! Nopsaan katosivat parempiin suihin.
      Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista