18.6.2018

Myrkkykeiso eli Martta-dekkari

Dekkariviikko taisi olla ja mennä minulta ohi melkein huomaamatta. Onneksi on kanssasomettajat, jotka herättelivät. Olen minä tietysti dekkareita lukenut tänäkin vuonna ja löysin jopa ihan uuden dekkarigenrenkin - vai miksi te kutsuisitte kirjaa, jossa salaperäistä katoamista selvittelee Martoissa ahkerasti toimiva rouvashenkilö ? 

Toki tätä voisi kutsua Cozy-genreenkin kuuluvaksi (onko tähän jotain hyvää suomennosta?), mutta Martta-dekkari lienee tuon alalaji. Tiedättehän, puuhakas täti-ihminen, joka on ylivertaisen hyvä huushollaamisessa tai puutarhanhoidossa ja ratkaisee siinä kitkemisen tai pullanpyörittelyn keskellä pari  murhaakin... Kaikki kunnia Martoille - arvostan suuresti heidän osaamistaan ja työtään.

Eppu Nuotio : Myrkkykeiso
Oma ostos Elisa Kirjasta 

Ellen Lähde rakastaa puutarhoja ja osallistuu Marttojen avustustoimintaan. Toiminnan kautta hän päätyy lapsenvahdiksi Mirkka Kairikon perheeseen, äidin lähdettyä viettämään omaa aikaa mökille. Jostain kumman syystä hän ei sitten kuitenkaan palaakaan kotiin ja katoamisajan pidentyessä alkavat muutkin kuin Ellen haistamaan palaneen käryä.

Pidin Myrkkykeisosta kovasti. Ellen Lähde onnistuu olemaan puuhakas, muttei ärsyttävä. Ylilyönneiltä vältytään myös sattumien ja ajatuskuvioiden osalta. Uskottavuuden tuolle puolen ei astuta kuin ehkä välillä piirun verran viivan yli. Lisäksi Ellenin apulaisena toimiva teinipoika on varsin hellyttävä, eikä hänen elämässään pyöriville miehille voi kuin vähän nauraa. Hyvä Ellen! Kyllä nainen voi vähän vanhempanakin olla aktiivinen ja pyörittää miehiä melkein huvikseen. 

Muutenkin kirjan parasta antia ovat ihmiset alkaen päähenkilöstä ja päätyen kadonneen pieneen pikkutyttöön ja nahjusmaiseen puolisoon. Eikä pahistakaan lopulta arvaa ihan niin helposti kuin jossain kohtaa kuvittelin, vaikka olihan tuo sitten ihan lopulta looginen valinta. 

Kaikkiaan siis mukava kesädekkari luettavaksi vaikka seuraavalla kesälukumaratonilla (7.7.) - Eilenkin oli maratonpäivä, mutta siihen en ehtinyt mukaan. Katsotaan, miten käy heinäkuussa, mutta laittakaa tekin se jo kalenteriin. Tässä vielä muutama kesädekkariehdotus alkuvuonna lukemistani : 

Agatha Christie: Vaarallinen talo - yksi ehkä eniten pitämistäni Christeistä, jossa Poirotiakin pistetään vähän halvalla. Äänikirjana oikein hyvää kesäviihdettä. 

Alan Bradley : Flavia-sarja - Minulla on kaksi osaa vielä bloggaamatta.  Sarjan edetessä tahti ehkä pikkuisen väsähtää, mutta kyllä nämä kesädekkareista menevät. 

Timo Sandberg: Mustamäki  - historiallista dekkaria kansalaissodan jälkeisiltä ajoilta. Hyvin kirjoitettua ja äänikirjana varsin kuunneltava. 

David Lagercrantz : Tyttö, joka etsi varjoaan - Millenium-sarjaan taas jatkoa. Tämän kuuntelin mielelläni ihan vain siksi, että Lisbeth Salander on niin tosi "badass"

Anniina Tarasova : Venäläiset tilikirjani - Virkistävän erilainen dekkari venäläisestä bisnesmaailmasta. Lähenee myös chick litiä, sen verran kepeästi kirjoitettu. Erittäinkin sopiva kesälukemiseksi laiturinnokkaan. 

C.C.Dragon : Deanna Oscar paranormal mystery -sarja - Hulvaton sarja murhaajia telepatialla ja haamujen näkemisen avulla jahtaavasta nuoresta naisesta. Jos luet englanniksi ja kaipaat hauskaa, kepeää ja kuitenkin jännää luettavaa, niin tämä sarja on oiva ehdokas kesälukulistalle. Omiaan lomalle, kun on aikaa lukea muutama osa peräkkäin. 

P.D. James : Dalgliesh ja kuolema - Tämä on minulla vielä kesken, mutta jo nyt parin tunnin kuuntelun jälkeen tiedän, että dekkariklassikko on klassikko myös äänikirjana. Tämä on minun kesäkirjani niinä harvoina hetkinä, kun ehdin rauhassa kuuntelemaan. Saa nähdä kumpi loppuu ennen - työt ennen lomaa vai Dalgliesh... 

2 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä - puollan niitä! Ellen Lähteen tutkimukset kuitenkin minun mielesgäni pääsivät kunnolla käyntiin keväällä ilmestyneessä Anopinhampaassa. Se puri minuun paremmin kuin ensimmäinen osa. Hyvää kirjaviihdekesää, Minna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on Anopinhammas lukulistalla, mutta sen edellä on vielä jokunen muukin. Täytyy pitää kirjahankinnoista pientä lukupaussia, sillä mopo lälhti Elisa Kirjan kesäalessa ihan täysin käsistä...
   Mahtavaa kirjakesää sinullekin, Tuija!

   Poista