26.9.2015

Millenium-trilogian loppu (?)

Stieg Larsson: Pilvilinna, joka romahti 
äänikirjan lukijana Kari Ketonen 
Oma ostos Elisa Kirjasta 

Trilogiassa on kai noin määrityksensä mukaan kolme osaa. Viime aikoina on kuitenkin kohuttu Millenium-trilogian jatko-osasta, jonka kaiken lisäksi on kirjoittanut joku muu kuin menehtynyt kirjailija itse. Haiskahtaa rahastukselta, mutta toisaalta tarinan ollessa hyvä, ei jatko ainakaan haittaa.

Siitä viimeisestä osasta en tiedä, mutta kolmas osa Pilvilinna, joka romahti tuli kuunneltua Elisa Kirjasta hankittuna äänikirjana.  Kuunneltavaa riittikin yli 25-tuntisessa teoksessa vähäksi aikaa ja Kari Ketonen teki samaa tasaisen varmaa työtä lukijana kuin aiemmissakin osissa.

Itse tarina jatkuu juuri siitä, mihin toinen osa loppui. Vaikutusvaltaiset viholliset haluavat Lisbet Salanderin pois kuvioista ja Mikael Blomqvistin hiljaiseksi. Jännittävät käänteet seuraavat toistaan, eikä tässä kirjassa ollut ollenkaan samanlaisia suvantovaiheita kuin parissa ensimmäisessä, tai ainakaan niitä en sellaisiksi kokenut. Historiaselvitykset amazoneistakaan eivät tuntuneet yhtään ylimääräisiltä vaan sopivat tarinaan ja olivat itse asiassa aika mielenkiintoisia.

Koko sarjassa tämä viimeinen osa on minusta paras. Toki käänteet menevät välillä epäuskottavan puolelle ja Lisbetin hahmo alkaa vähitellen muistuttaa melkein sarjakuvan sankaria, mutta kirja on ehdottoman viihdyttävä ja kaikessa mielikuvituksellisuudessaankaan ei missään kohtaa kadota punaista lankaa. Jotain kirjan koukuttavuudesta kertonee sekin, että lähdin vapaaehtoisesti ylimääräisille kävelyille ihan vain kuunnellakseni tarinaan jatkoa.

Kaipa se pitää jossain kohtaa lukea se uusikin osa. Jos ei muuta niin ainakin sitten voi haukkua asiantuntevasti... Yllättävän vähän onkin silmiin osunut arvioita kyseistä kirjasta -  eikös se kuitenkin ole jo markkinoilla? .Varsinaisesti tarina on kuitenkin loogisessa lopussaan jo trilogian viimeisillä sivuilla. Toki avonaisia kohtia on sen verran, että juonta voi lähteä uudestaan kehittelemään, mutta mitään todellista lankaa ei jää roikkumaan eikä ainakaan minulle jäänyt tästä keskeneräistä osaa millään tasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti