2.4.2015

Kelttiläisiä korppipoikiaMaggie Stiefvater : The Raven Boys -  The Dream Thieves - Blue Lily, Lily Blue
Omia e-kirjahankintoja 

Tässä alkuvuoesta olen lukenut ja kuunnellut useampaakin nuorisofantasiasarjaa. Tämä on yksi parhaista niiden joukossa. Tässä on jotenkin sellainen jännän epätodellinen, kelttiläinen tunnelma, vaikka ollaankin Amerikassa.

Kelttiläistä kuningasta sarjassa etsitäänkin. Kalliin yksityiskoulun poikien joukossa on kultalusikka suussaan syntynyt Gansey, joka etsii pakkomielteenomaisesti legendan mukaan voimalinjojen risteyksessä herättäjäänsä odottavaa muinaista valtiasta. Seuranaan hänellä on kolme muutakin korppipoikaa. Adam on koulussa stipendillä pyrkimässä epätoivon vimmalla elämässä eteenpäin. Ronan on joukon paha poika, jonka ongelmat löytävät, ellei hän ehdi ensin. Noah on hiljainen ja huomaamaton, mutta aina paikalla. Blue puolestaan on selvännäkijän tytär, jolle kaikki suvun ennustajat ovat kertoneet hänen tappavan todellisen rakkautensa - suudelmalla.

Nuorisotarinassa kun ollaan, ovat ihastumiset ja sydänsurut välttämättömiä, mutta ne eivät vie pääosaa ystävyydeltä ja suurelta tehtävältä. Kussakin kolmessa osassa on oma tarinansa, mutta samalla kehysjuonikin etenee. Kirja kirjalta sukelletaan yhä syvemmälle mystisiin tapahtumiin ja pahiksia ilmaantuu tasaista tahtia.

Päähenkilöt ovat kirjoissa ristiriitaisempia kuin nuortenkirjoissa usein, mikä on oikeastaan aika piristävää. Kaikki valkoinen ei olekaan valkoista, eikä musta mustaa. Päähenkilöiden motiivit jäävät välillä epäselviksi, mutta luotan jatkon tuovan selvyyttä moneen asiaan. Juoni on välillä ehkä turhankin mielikuvituksellinen, mutta se nyt kai on fantasiagenressä sallittua, vaikka tarina ns. normimaailmaan sijoittuisikin. Lisäksi pidin siitä, miten kaikkien outojen tapahtumien seassa ja kaikkine erityisine piirteineen, kirjan nuoret kuitenkin käyttäytyvät tavallisten nuorten tapaan ja pohtivat hyvinkin samantyylisiä aiheita. Siis, ainakin sellaisia aiheita, kuin tällainen keski-ikäinen äiti-ihminen voisi kuvitella nuorten mielessään pyörittelevän, Ihastumista, rakkautta, fyysistä heräämistä, ystävyyttä, uskollisuutta, koulun merkitystä, läksyjä mietitään sekaisin maagisten voimalinjojen toimivuuden ja herättämisen seurausten ja mystisen muinaiskuninkaan etsimisen lomassa.

Kuten sanoin, tämä on yksi parhaista pitkään aikaan. Kolmen kirjan kirouskin tuli selätettyä melkein lennossa. Neljäs, ja viimeinen osa kirjasarjaa ilmestyy ekirjana ensi syksynä. Se on vankasti hankintalistalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti