2.3.2013

Lämpöä kielen päälle - Chili con carne


















Taitava pihistelijä tarjoaisi chili con carnensa riisillä jatkettuna, mutta minusta tämä on ehdottomasti parasta ihan tällaisenaan, nachoilla, crème fraîchella ja avokadolla höystettynä. Tällä kertaa en laittanut varsinaista chiliä tuoreena ollenkaan, kun täytyi pitää tulisuus kurissa nuorimman syöjän miellyttämiseksi. Chilijauheellakin sai kuitenkin lempeän lämmön kielen päälle. Toto melkein 2v söi sellaisen annoksen, että olisi isommallakin ollut sen kanssa tekemistä.

Vieläkin nousee vesi kielelle tätä ajatellessa - tässä on yksi ehdottomista suosikeistani talvikelien ruokalistalle.

Chili con carne meidän äidin tapaan

400g naudan jauhelihaa
2 sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä
öljyä alun paistamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk (500g) paseerattua tomaattia
pieni purkki maissia
3/4 vihreä paprika
3/4 punainen paprika
1 purkki kidney-papuja
1 rkl paprikaa
1 tl savupaprikaa (mild tällä kertaa)
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1-3 rkl chilijauhetta riippuen chilin vahvuudesta ja toivotusta tulisuudesta. Laita ensin vähän ja maistele.

höysteeksi :
purkki crème frâichea
loppuosat paprikoista pieneksi silputtuina
korianteria
avokado kuutioina (hieman suolaa ja limemehua)
pieni pussillinen maissilastuja

Lämmitä tilkka oliiviöljyä pannulla ja kuullota sipuli. Lisää jauheliha ja ruskista huolellisesti. Lisää valkosipuli ja tomaattipyree. Pyörittele vielä hetki. Lisää mausteet ja sekoita. Varovasti sen chilin kanssa.
Lisää paseerattu tomaati ja puoli purkkia vettä päälle. Sekoita ja anna kuplia.
Lisää paprikat ja pavut - hauduta puolisen tuntia kannen alla ja lopussa ilman kantta, jotta liika neste haihtuu. Sekoita maissit joukkoon ja anna lämmetä kunnolla.

Annostele chili kulhoihin. Nosta päälle iso lusikallinen crème fraîchea, paprikasilppua ja avokadokuutioita. Tarjoile nachojen kera.

Tämä on oikeasti vielä parempaa lämmitettynä, joten kannattaa tehdä vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan. Samalla saa vielä helpommin seuraavana iltana ruoan pöytään...


2 kommenttia:

  1. Emme olekaan pitkään aikaan muistaneet valmistaa chili con carnea. Se on yksi koko perheen lemppareista! Me olemme tottuneet syömään sen riisin kera, nachojakin voisi kyllä joskus kokeilla. Nyt kyllä maistuisi nuhaisena kunnon tulinen ruoka! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen nyt jotenkin tykästynyt syömään nachojen kanssa. Ennen kyllä tehtiin aina riisi lisukkeeksi.

      Poista