27.1.2013

Pommes de terre Sartilly eli siideriperunatHaute Cuisine - filmin jälkimainingeissa kaivelin omia ranskalaisten reseptien varastoani. Silloin joskus vuosina yksi ja kaksi eli Turussa opiskellessa, olimme miehen kanssa mukana paikallisen Ranskalaisen Seuran toiminnassa. Muutaman kerran vuodessa kokoonnuttiin porukalla erään koulun opetuskeittiöön, seuran aktiivinen Jarmo oli valinnut reseptit ja ostanut tarvikkeet. Sitten kokattiin yhdessä ja istuttiin mukavaa iltaa.

Noista illoista minulle on jäänyt jäljelle useampikin herkkuresepti, mutta siideriperunoita ollaan varmaan käytetty eniten ja nimenomaan maksapihvien seurana. Perunoissa maistuu oikeasti siideri. Niiden hapokkuus täydentää ihanasti pekonin ja maksan täyteläisyyttä. Niin, ja persiljaa pitää ehdottomasti päällä olla runsaasti.Pommes de terre Sartilly (5-6 annosta)

12 vähän jauhoista perunaa
vajaa pullollinen kuivaa siideriä - huom. mielellään normandialaista tai bretagnelaista oikeasti kuivaa, jota yleensä löytää Alkosta. Älkää missään tapauksessa yrittäkö näillä suomalaisilla makeilla mehuilla.
paketti pekonipaloja
pippuria (ja suolaa jos koet tarvitsevan sitä)
1 rkl öljyä

Kuori ja kuutioi perunat. Kuumenna öljy syvän pannun pohjalla ja laita pekonipalat tirisemään. Kun pekoneista on irronnut rasva ja ne alkavat hitusen ruskistumaan, lisää perunat ja sekoita hyvin. Anna lämmetä muutama minuutti aina välillä sekoittaen. Kaada päälle siideriä niin paljon, että perunapalat peittyvät. Laita kansi päälle ja anna kiehua hitaasti runsaat puoli tuntia.

Kun perunapalat alkavat tuntumaan kypsiltä, ota kansi pois. Anna nesteiden haihtua hiljaisella lämmöllä aina välillä sekoittaen. HUOM. Tämä vaihe on tärkeä, jos haluat lopputuloksena ihanan pehmeän mössömäisen massan eikä erillisiä perunapaloja. Aikaa kuluu 10-20min, vähän nesteen määrästä riippuen. Tarkista lopussa suolan määrä ja lisää pippuria maun mukaan. Ripottele päälle persiljaa.

Maksapihvit tehtiin seuraksi naudanmaksasta. Maksa leikattiin siivuiksi. Siivut jauhotettiin (vehnäjauhoja, suolaa, pippuria) ja paistettiin pannulla. Seuraksi paistettiin pekonia ja ripoteltiin runsaasti persiljaa. Yksinkertaista, mutta voi miten herkullista lohturuokaa.


p.s. perunoita kun taas kuoritaan, niin tässä lienee sopiva hetki muistuttaa sivupalkin kyselystä. Olettehan kaikki jo valinneet suosikkinne ?

8 kommenttia:

 1. Siideriä ja perunaa;jännä yhdistelmä:)Kuorin tosi harvoin perunoita mutta silloin kun sen teen niin poikittaisteräisellä.Menenkin laittamaan sen tuonne kyselyyn...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun vastasit :-) Minä suhtauduin yhdistelmään aika skeptisesti, mutta se on yllättävän hyvää...

   Poista
 2. Nämä kuulostavat mielenkiintoisilta ja hyviltä, ehdottomasti kokeiluun!

  VastaaPoista
 3. Nam mikä yhdistelmä! Tämä menee heti kokeiluun.
  Mulla on tällaisten siideriperunoidon kohdalla ollut täysi aukko sivistyksessä! Ja pekoni ja maksa maistuu hyvin myös...
  Ne alkon oikeat ranskalaiset siiderit(ja parit muut)on kyllä hyviä, perus kaupan sidukat jää multa kyllä ostamatta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä ! Minulla tämä asettui heti vakiorepertuaariin ja sännöllisessä käytössä edelleen, vaikka tosiaan reseptin löytämisestä on jokunen vuosi aikaa.

   Poista
  2. Tein näitä viikonloppuna ja oli hieno ja herkullinen resepti!

   Poista
  3. Kiva kuulla, että kelpasivat. Jossain vaiheessa se sitten iskee taas... ai, mikä ? No tuo vähän hapan makumuisto ilmestyy mieleen eikä jätä rauhaan ennen kuin olet tehnyt näitä uudestaan ;-)

   Poista