18.1.2013

Nostalgiatrippi - Muistatteko näitä ?


Muistatteko näitä ? 


Viime aikoina olen kummasti taas selannut vihkojani ja tehnyt uudestaan vuosia sitten kirjattuja reseptejä.

Tästä laatikosta alkoi minun kokkailuinnostukseni silloin joskus 80-luvulla. Äiti tilasi reseptikortteja. Diili oli, että sain pitää satsin, jos olin edellisestä tehnyt ainakin yhden reseptin. Perjantai tai viikonloppu yleensä olikin minun kokkailuaikaani. Melkein joka viikko tein ainakin yhden aterian.

Siitä se sitten lähti. Ei tainnut äiti ymmärtää, mitä tuli aloittaneeksi. En tosin itsekään muista, kenen aloitteesta näitä kortteja ruvettiin tilaamaan. Saattaa olla, että olen itse pyytänyt. Äitini kun ei ole koskaan kokkaamisesta ollut varsinaisesti innostunut, vaikka osaakin tehdä hyvää ruokaa.

Ruoka vie ison osan ajastani ja ajatuksistani vielä nykyäänkin, vaikkei ammattini ole sitä lähelläkään. Kaiken lisäksi satuin menemään naimisiin ranskalaisen miehen kanssa, mikä on lisännyt ruokakeskustelujen määrää entisestään. Vai moniko aviomies soittaa vaimolleen töihin vain kysyäkseen, mitä tämä söi lounaaksi ?

Tässä yhtenä päivänä nostin laatikon lattialle ja selailin kortteja. Sieltä löytyy edelleen monta kokeilemisen arvoista reseptiä. Korealainen lihapata, sitruunakuivakku, rakuunajauhelihapihvit ja monet muut saavat edelleen veden herahtamaan kielelle. Vähän on kuvaustyyli vanhentunut, mutta hei ! Retrohan on muotia ! Hupaisaa oli myös lueskella kasvisosioon listattuja reseptejä. Niistä suurimmasta osasta kun löytyi vähintäänkin pekonia.

Täytyykin pitää laatikko ainakin vähän aikaa poissa kaapin kätköistä. Kun seuraavan kerran aivot lyövät tyhjää illan ruokaa suunniteltaessa, niin täältähän sitä voi poimia esille jonkun vanhan suosikin.

20 kommenttia:

 1. Tuttuja kortteja ovat. Meilläkin kotona noita oli vino pino, ja nykyään ovat minun "arkistoissani". Pitääkin taas selailla niitä, ja katsoa, jos jotain reseptiä innostuisi kokkaamaan. Hyvät reseptit ei kuitenkaan vanhene koskaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvät reseptit ovat käyttökelpoisia aina vaan. Vähän tietty tulee tuunailtua (esim. voimäärien kanssa...)

   Poista
 2. Ihan tuollaisia minulla ei ollut, mutta joku kansioon kerättävä sarja oli, joskus 90-luvun alussa. En tiedä minne olen sen siirtänyt/hävittänyt. Siihen aikaan en osannut tehdä mitään ruokaa ilman seikkaperäistä ohjetta ja silti tuli usein sutta:) Olisipa hauska selata sitä kansiota joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kansioon kerättävien mainoksia mulle on tullut ja tulee säännöllisesti... olen vaan todennut tämän laatikon nyt riittävän korttirintamalla

   Poista
 3. Joo, meilläkin oli noita. Pahoin pelkään, että äiti on hävittänyt kortit. Ruokakorttien lisäksi meillä oli elukkakortteja (Safarikortteja), jotka olen pelastanut hyllyyni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kun ei mitään heitetä pois... ilmankos ovat kaapit täynnä ryönää.

   Poista
 4. Jep, meidän äidillä oli nämä. Todellista nostalgiaa ja joskus vielä arvokkaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oletan lapsenlapsenlapsistani tulevan miljönäärejä näiden kanssa :-)

   Poista
 5. Nostalgiaa tosiaan! Muistan kyllä meiltäkin nuo kortit kotoa, mutta en usko että olen koskaan niistä mitään tehnyt.. Ja luulen että ne on kadonneet jo sieltäkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että nämä ovat olleet jonkunlainen hitti aikoinaan :-)

   Poista
 6. Oonkohan ollu edes syntyny tuolloin? Heh :D Jotenkin näyttää etäisesti tutulta, ehkä mun mummolla on ollut tuollaisia. Ihanaa retroilua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä taitaa löytyä useammaltakin mummulta - minä en sentään myönnä vielä ihan mummoikäinen olevani ;-) , vaikka varmaan aika monta vuotta sinua vanhempi kuitenkin...

   Poista
 7. Tutut ovat kortin isoäidilläni ja äidilläni oli nuo. Mummilassa siskon kanssa aina saatiin korteista valita mitä herkkuja mummi taikoisi keittiössään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä onkin lasten helppo valita... pitää varmaan kokeilla meidän muksujen kanssa.

   Poista
 8. Minunkin lapsuudenkodissani oli tuollainen reseptilaatikko :)

  VastaaPoista
 9. 70-lukulainen oli kotona, ja on kellariarkistossa! Ahkeraan sitä selasin aikoinaan... Kälyltä on paljon vanhempi lainassa, ilman kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on tainnut olla jo tosi monen vuosikymmenen ajan

   Poista
 10. Kyllä on ihan itsehankittuina vieläkin laatikollinen olemassa...ihan kaikki eivät taida edes tuohon laatikkoon mahtua. Näiden jälkeen tuli kerättyä a4 kokoa olevaa kortistoa kansioihin... niitäkin on aika monet kansiot tallessa, vaikka monesti olen aikonut jo ne hävittää. Silloin tällöin niitä tulee katseltua ja kummasteltuakin joitakin ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata hävittää... nämähän ovat jo elämää historiaa. Siitä puhumattakaan, että aina välillä sitä yllättyy ja löytää vielä jonkun ihanan uuden reseptin joukosta.

   Poista