12.1.2013

Kuukauden kapine - Kinaa kuorimaveitsistä

Kullakin meistä on tapamme saada perunat eroon kuoristaan. Meillä kotona on vuosikausia kinattu siitä, onko kuorimaveitsi parempi vaihtoehto kuin juuresveitsi. Isäntä liputtaa juuresveitsen puolesta enkä minä saa ohuita kuoria pois sillä ollenkaan. Lisäksi ainakin telkkarista katsoessa, Jamie Oliver kuorii perunansa vielä kolmannenlaisella veitsellä.

Jatkuva keskustelu aiheesta sai minut  miettimään, millaisia vaihtoehtoja sitä oikein onkaan tarjolla. Siispä kamera mukaan ja matkaan asiaa selvittämään. Chez Mariuksen Jonna ystävällisesti lupasi vastailla tyhmiin ja vähemmän tyhmiin kysymyksiin.  Kiitokset siitä :-)

Perille päästyäni huomasin asian olevan vielä oletettuakin mielenkiintoisempi.  Kuorimaveitsien ihmeellinen maailma vaati pientä selvitystä. Siis toimeen. 

Kuorimaveitset voidaan luokitella seuraavasti


 1) Suorat kiinteät  kuorimaveitset
 
Tämä on peruskuorimaveitsi. Tekniikkana on sisäänpäin veto, mikä ergonomisesti ajatellen ei välttämättä ole se paras vaihtoehto.  Suurempia määriä kuoriessa peukalonjuuri saa kramppeja. Kyse on kuitenkin tottumuksesta ja monille meistä tämä on se ainoa oikea. Näin olen minäkin kuvitellut. Omenan kuorimisessa olen edelleen sitä mieltä, että tätä ei voita mikään.  





2) Suorat liikkuvateräiset kuorimaveitset 

Ammattilaiset suosivat kääntyvää kuorimaveistä sen nopeuden takia. Kokkikoululaisia kehotetaan opettelemaan sen käyttö, vaikka kuinka tuntuisi oudolta aluksi. Kuorimasuunta on ulospäin, mikä tietysti noin turvallisuuden suhteen on aina kannatettavaa.  Tätä suosii myös Chez Mariuksen Jonna ja täytyy myöntää, että porkkanoiden ja perunoiden suhteen alan olemaan käännynnäinen kohta minäkin.  Työ sujuu nopeammin, uskottava se on.





3) Poikittainen kuorimaveitsi

Tämä on kuulemma pääasiassa tarkoitettu vähän erikoisempiin kuorimistilanteisiin. Esimerkiksi parsalle ja mustajuurelle tai vastaaville  tämä on omiaan. Tosin tämä on juuri se kuorimaveitsi, jonka käyttöä olen Jamie Oliverin ohjelmissa aina ihmetellyt. Hän kun tuntuu tällaisella vetäisevät kuoret pois ihan mistä tahansa . Vähän kyllä hirvittää katsella kun vetelee tyynesti päältä kiinni pitäen terää kuorittavaa juuresta pitävän käden rannetta kohti.  Ei siis suositeltavaa kotoisaan perunateatteriin, parsankeittopuuhiin kylläkin. 


4) Juuresveitset 

Meidän isännän suosikki - tosin ajattelin hänelle antaa tuon kotiin juuri saapuneen kääntyvän kuorimaveitsen myöskin vielä jossain kohtaa kokeiltavaksi. Katsotaan, miten reagoi. Tämä on se perinteinen, jolla melkein kaikkien äidit, isoäidit ja muut sukulaiset ovat perunansa ja porkkanansa kuorineet. Toimii, mutta minusta vaatii kyllä oikean tekniikan opettelua tai sitten lähtee kuorien lisäksi aina vähän turhan paljon myös itse perunaa tai mitä nyt milloinkin on kuorimassa.

Alalajina juuresveitsistä mainittakoon käyräteräinen juuresveitsi, joka on ihan ehdoton tomaattiruusukkeiden ja muiden koristeiden väkertämisessä. Mahtavatkohan ne thai-kokitkin niitä kukkiansa kaivertaa jollain vastaavalla ? 

Kuoretkin käyräteräisellä juuresveitsellä tietysti lähtevät, siinä missä normaalilla juuresveitselläkin.
Vähän himottaisi tuollainen hankkia kotiinkin  - olen viime aikoina innostunut väkertämään tomaattiruusukkeita salaatteihin. Tosin minun taiteellisuuden puuskani eivät yleensä koskaan kestä kovinkaan kauan.





Toinen tykkää tyttärestä ja toinen... 

Mitäs näistä sitten käytetään eniten ? Kaupan myyntitiedoista päätellen ei kallein aina ole se kaikkein paras. Ammattilaiset nimittäin suosivat eniten ihan yläkuvaan merkittyjä perusversioita. Tietysti niitä ravintolamaailmassa aina välillä katoilee ja lisäksi kuorimaveitset kuluvat siinä missä muutkin veitset. Niitä ei myöskään saa sitten enää teroitettua, kun tylsyys iskee vaan on hankittava uusi. Senpä vuoksi kuorimaveitset on myös syytä pitää kaukana tiskikoneesta. Vesi kun on yllättävän tehokas kuluttaja - ajatelkaapa vaikka jokien ajan myötä kallioon kuluttamia kanjoneita.  

Kaikille veitsityypeille ja merkeille löytyy kuitenkin käyttäjänsä. Jokaisella meistä taitaa olla oma suosikkimme.  Jonna tykkää liikkuvateräisestä suorasta. Minä olen jumittunut kiinteäteräiseen suoraan (vaikka pikkuhiljaa alan olla käännytetty tuohon liikkuvateräiseenkin). Meidän Isäntä vannoo juuresveitsen nimeen. Kukin siis taaplaa tai tässä tapauksessa kuorii tavallaan. 

Mistäs te muut tykkäätte ? Käykääpä klikkaamassa suosikkinne sivupalkissa olevaan kyselyyn. Vastausaikaa on tammikuun loppuun ja sitten katsotaan, mikä äänestettiin suosikiksi.  


Kuorimaveitsiä voi käydä ihailemassa ja myös itselleen hankkimassa Chez Mariuksen verkkokaupassa.




15 kommenttia:

  1. Kiinteäteräinen on suosikkini. Juuresveitsi on kuorimisessa inhokkini. Tuollaisen liikkuvateräisen kuorimaveitsen voisin puolestaan ostaa kokkaamisesta pitävälle miehelleni lahjaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvä oli tuo liikkuvateräinen, kun kokeilin. Olen aina luullut vähän heppoiseksi, mutta käytin vaan väärää tekniikkaa.

      Poista
  2. Meiltä löytyy kaikki versiot, joista kiinteäteräinen on unohtunut laatikon pohjalle varakuorimeksi ja poikittaisteräinen kaivetaan esiin kun askarrellaan jonkin pitkän ja kapean kasviksen kanssa. Kakkoskuvan toinen oikealta on pääasiallisessa käytössä. Kokeiltiin kyllä myös tuota "ammattilaisten suosimaa", mutta ei se oikein koskaan istunut käteen, joten sen kohtalo oli joutua kirpputorille. Juuresveitselläkin pärjää jos ei muuta satu olemaan käsillä, mutta sillä tuppaa lähtemään kuorten mukana vähän turhan paksuja siivuja. Silloin se on kuitenkin ihan omiaan jos on päättänyt friteerata perunankuoret :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikille on tarkoituksensa. Olen samaa mieltä, että juuresveitsellä tulee liian paksuja tai ainakaan minä en osaa muuten. Ehkä pitäisi kokeilla tuota perunankuorten friteerausta - ei ollaakaan vielä maistettu...

      Poista
  3. Kiinteäteräisellä Fiskarsilla on tullut iät kaiket kuorittua. Uusi kuorintaveitsi pitäisi kuitenkin hommata. Ensimmäisestä veitsestä on terä kulunut niin paljon, ettei se leikkuupinta ole enää suora. Toinen samanlainen veitsi taas ei ole niin hyvä kuin mitä vanha oli. Uuteen jumittaa kuoret terään kiinni, ja kuoriminen on tuskallisen hidasta, kun joka vedon jälkeen saa käsin irrottaa kuoren terän raosta irti. Ehkä pitää kokeeksi ostaa tuollainen heiluriteräinen, ja opetella sellaisen käyttöä. Noita juuresveitsiäkin meillä on, mutta ei niitä kuorimiseen osaa käyttää. Lähtee kuoret liian paksulti. Käyräteräistä kuorintaveistä käytän appelsiinien kuorimiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merkkien välilä on yllättävän paljon eroja. Huomasin itsekin, silloin kun jouduttiin vaihtamaan (edellinen ilmeisesti katosi kuorien mukana roskikseen...), ei ollut uudessa ollenkaan samaa tuntumaa.

      Poista
  4. Käytän noita kaikkia. Peruskuorimaveistä potulle, kurpitsalle, ompulle ja päärynälle, keikkateräistä Rösleä porkkanoille, poikittaista parsalle ja tavallisjuuresveitsiä kaikenlaiseen puuhasteluun. Käyräteräisellä on mielestäni kätevä poistaa mansikan kantoja. Leluja pitää keittiössä olla ja siis myös paljon veitsiä.
    Kiva juttu tämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä puuttuu vielä tuo poikittaisteräinen ja käyräteräinen juuresveitsi... vielä kun löytyisi laatikoistakin tilaa uusille leluille :-)

      Poista
    2. Niin ja kiva kun tykkäsit :-)

      Poista
  5. Liikkuvateräinen on täällä käytössä ja on jo melkoisen kulunut, terä alkaa olla finaalissa. On minulla kaikenlaisia malleja kertynyt laatikkoon, mutta aina sen lemppariveitsen vaan otan, kun jotain pitää kuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, lemppareihin sitä aina tarttuu. Saapi nähdä tuleeko tuosta liikkuvateräisestä minulle seuraava lemppari.

      Poista
  6. Voi, tästä on puhuttu jonkin aikaa kotona ja siskon kanssa. Ehdottomasti liikkuvateräinen. Olen "perinyt" yhden sellaisen lapsuudenkodista ja mieheni oli ihan ihmeissään siihen tutustuttuaan, että voiko kuoriminen olla näin helppoa ja mukavaa. Sisko taas tuskailee, mistä löytäisi samanlaisen tuota minun perimääni korvaamaan.

    En ole joutunut vielä itse etsimään uutta, enkä tiedä, onko niitä juuri oikeanlaisia oikeasti vaikea löytää. Näyttää samalta kuin kakkoskuvan oikeanpuolimmainen.

    Tosin olen aina kuorinut sillä itseeni päin. Hups. Pitää ehkä kokeilla ulospäin suuntautuvaa liikettä, vaikka en ole kokenut nykyistäkään tekniikkaa huonoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä, miten sitä johonkin tykästyy ja sitten sitä vaan käyttäisi aina. Toivottavasti löydätte sopivan siskollekin - tuossa nyt on aika rivi ehdokkaita :-)
      Voi olla että nopeutuu ja helpottuu entisestään, kun vaihtaa suuntaa. Noin kuulemma ainakin kokkikouluissa opetetaan...

      Poista
  7. Täällä kommentoi uusi lukija. :)

    Eikö kukaan käytä omenasorvia perunoiden kuorimiseen? Kun terän poistaa se kuorii perunat vaivattomasti kuten omenankin, paitsi raa'at perunat on helpompi pistää sorviin..

    Halvimmalla laitteen taitaa saada täältä: http://jebou.fi/lifestyle/keksinnot/omenasorvi-omenankuorimalaite

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa seuraan :-)

      Tuo omenasorvi onkin minulle ihan uusi tuttavuus. Kiitokset vinkistä.

      Poista