26.12.2012

Kirjanlukuherkkuja



Oikeastaan näitä ei pitäisi syödä lukiessa, kun tomusokeri tahrii, mutta kaipa sitä joululomalla saa vähän joustaa ... kunhan lapset eivät näe ja ota esimerkkiä.

Näitä tehdään meillä vuoden viimeisinä viikkoina, yleensä useampaan kertaan. Täyteläisen pähkinäistä ja tahmeaa herkku ei tämä äiti voi vastustaa. Onneksi leivos on sen verran tymäkkää tavaraa, etten edes minä saa syötyä kuin yhden kerrallaan.


Pienet pähkinäpiiraat 

 n. 12 kpl

5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
150g voita
5 rkl kylmää vettä 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rasva ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna jähmettyä kelmuun käärittynä jääkaapissa puolisen tuntia. 

täyte : 
1 iso kananmuna
3/4 dl ruokokidesokeria
ripaus suolaa
25g voita sulatettuna
1 dl siirappia
1 1/2 dl pekaani-, saksan- , hasselpähkinärouhetta tai mantelirouhetta - tai joitain näistä sekaisin
(halutessaan voi lisätä myös ruokalusikallisen kaakaojauhetta ja tilkan rommia) 

Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota siitä muotilla 12 pyörylää ja paina ne muffinipellin voideltuihin syvennyksiin. Sekoita täyte ja jaa pohjien päälle. 

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. 

Anna jäähtyä ja ripottele päälle tomusokeria. 

Tämä on näiden rustiikkiversio. Hienompaan versioon voi sitten taiteilla vielä taikinasta tähdet leivosten päälle ja voidella ne munalla ennen uuniin laittamista. Tällä kertaa ei energia riittänyt ihan niin pitkälle.

4 kommenttia:

  1. Näyttää superhyvältä! Olen nolottavan laiska tekemään piirastaikinoita. Onneksi pakastimessa on yleensä aina murotaikinapaketti. Voi olla että alankin taiteilla sen kanssa tällaisia kun pähkinöitäkin löytyisi sopivasti vähän joka lähtöön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika perusmuro tuo taikina onkin kanelia lukuunottamatta :-)

      Poista
  2. Nami nam, hyvältäpä näyttää!

    VastaaPoista