6.11.2010

Virginia Woolf - Mrs Dalloway and Orlando
Ainakin K-blogin Jenni kirjoitti jokin aika sitten Virginia Woolfista ja sen innoittamana kaivoin minäkin hyllystä jo aikoja sitten alennuksesta hankkimani Virginia Woolf - Selected Works kirjan.

Se jäi minulla aikoinaan kesken ihan ensimmäiseen tarinaan. Jacob's room ei vain kerta kaikkiaan jostain syystä iskenyt enkä päässyt ensimmäisten 50 sivun jälkeen enää yhtään mihinkään.

Nyt sitten kylmästi hyppäsin kyseisen kirjan yli ja jatkoin Mrs Dallowaylla ja Orlandolla. Ah, mikä nautinto. Kieli on kaunista ja näennäisestä polveilusta ja poukkoilusta huolimatta tarina tai varsinkin Mrs Dallowayn kohdalla tarinat etenevät jouhevasti. Kyseinen kirja on malliesimerkki myös tv-sarjojen ja elokuvien nykyään niin kovin usein käyttämistä aasinsilloista ja kohtaamisista, joiden avulla esim. Mrs Dallowayn tarinasta hypätäänkin Septimuksen ja Rezian tarinaan ja taas eteenpäin. Paljon yhden iltapäivän aikana tapahtuukin.

Orlando taas kuljettaa tarinaa sadunomaisesti useiden vuosisatojen halki. Miehen ja naisen väliset erot ja aikakausien tuoman muutokset käsitellään sadunomaisesti ja tarinaa lukee melkein ahmien.

Ihania siis molemmat, vaikka hyvinkin erilaisia. Woolf tuntuu muutenkin jakavan mielipiteitä, enkä minäkään näköjään kaikista pidä kun tuo Jacobin tarina jäi kokonaan kesken.

Nyt olen välillä taas hypännyt dekkarien pariin iltalukemisena. Samalla odottelen Play.comista tilaamaani The Quantum Thiefiä.

Woolf taas siirtynee hetkeksi seuraavalle lukijalle... ;-)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti