24.11.2010

Dekkari, dekkari, dekkari ja vielä muutama dekkari


Tässä saldoa viime kuukausien pääasiallisesta lukemisesti. Ihanasti ajatukset omasta olosta pois vievää, mutta kuitenkin kevyesti kulkevaa dekkaria ei mikään voita !
Viime aikojen listalta löytyvät pääasiassa Dorothy L. Sayers, Ngaio Marsh ja Patricia Wentworth.

Ngaio Marsh onkin ollut minulle ihan uusi tuttavuus, joka osui käsiini vasta "aarrehyllystäni". Ja hyvä oli, että osui. Hyvä myös, että niitä on hyllyssä useampiakin. Rauhallisessa tahdissa etenevät tarinat ja varsinkin niiden sankari komisario Alleyn ovat varsin miellyttäviä tuttavia. Tarpeeksi käänteitä ja tapahtumia, että mielenkiinto pysyy yllä, mutta ei turhaa verellä ja väkivallalla mässäilyä. Rakkautta ja muita tunteita höysteenä sopivasti.

Kirjoja on julkaistu pääasiassa 30-40-luvulla, joten kyseessä ovat sopivasti perinteiset dekkarit ja miljöökuvaus on tietysti ihan omaa luokkaansa. Kirjailija itsehän on on kotoisin Uudesta Seelannista, mutta tarinoiden tapahtumapaikkana on tietysti vanha kunnon Englanti - mitä nyt joukosta löytyy vähän Etelä-Ranskaa.

Ainoa Ngaio Marshin tarinoissa tällaista pohjoismaista tasavaltalaista ärsyttävä seikka on yläluokan avoin ihannointi. Murhaajat, varkaat ja kidnappaajat löytyvät yleensä palvelijoiden ja rahvaan joukosta. Joutilaat ja avoimesti hyödyttömät "aateliset", olivat he sitten rikkaita tai vararikon partaalla, seuraavat ylväitä periaatteitaan eivätkä tietenkään syyllisty mihinkään rikokseen...

Patricia Wentworth ja Dorothy L. Sayers ovatkin sitten jo vanhoja tuttuja ja varmaan Suomessakin yleisesti tunnettuja, joten ei heistä sitten sen enempää.

Tässä vielä lista kasan kirjoista :

Ngaio Marsh :
 • Artists in Crime
 • Surfeit of Lampreys
 • Spinsters in Jeopardy
 • Scales of Justice

Patricia Wentworth :
 • The Clock Strikes Twelve

Dorothy L. Sayers
 • Hangman's Holiday

2 kommenttia:

 1. Onpa paljon dekkareita, joista en ollut koskaan kuullutkaan. :)

  VastaaPoista
 2. Paljon löysin minäkin uusia tuttavuuksia, kun tämän aarteen sain käsiini... ihan tutustumisen arvoisia dekkarin ystävälle nämä kaikki !

  VastaaPoista