10.6.2023

(Luku)päiväkirja: Toukokuun luetuista klassikkoja ja kadotettu sukupolvi

 Blogattavaa olisi vaikka kuinka paljon. Kävin Ateneumin bloggari-illassa (Albert Edelfelt-näyttelyyn kannattaa mennä!) ja nyt olisi dekkariviikotkin menossa. Lukeminen sujuu, mutta kirjoittaminen tökkii. Koitetaan aktivoida sitäkin puolta nyt sitten perinteisellä, ja enemmän tai vähemmän säännöllisellä, kuukauden luetut -postauksella.  Vuorossa siis toukokuu. 





Toukokuu olikin vallan kelpo lukukuu. Kaikkiaan kirjalistalta löytyy 10 loppuun saatettua.  Kaksi äänikirjaa, 3 painettua ja 5 ekirjaa.


"Lesoon vähäsen"

Erityisen ylpeä olen kahdesta asiasta. Ensinnäkin, kaksi kirjoista on kirjastosta, eli alkuvuoden päätös ahkerasta kirjaston käytöstä näyttää toteutuvan. Hyvä minä! 

Toiseksi, luin kirjan ranskaksi! Tämä ei ole viime vuosina ollut mitenkään itsestäänselvyys huolimatta vakaista aikomuksista. Saldona yksi jo ennen kesälomaa on varsin lupaavaa. Sitä paitsi, Marie Antoinetten salainen palvelu lienee myös hauska kuriositeettilisä dekkariviikoille ja muutenkin toukokuulta löytyy dekkareita peräti neljä kolmella kielellä neljään aikakauteen sijoittuen.  Kaikki tosin sieltä lempeämmästä cozy mystery osastolta. 


Klassikko-osastoa

Klassikkostatuksella listalta löytyy kaksi kirjaa. Virginia Woolfin päiväkirjoista olenkin kirjoittanut jo blogiinkin kevään Woolf-haasteeseen liittyen (useampaankin kertaan), mutta kolmannen päiväkirjan lisäksi luin myös Marja-Liisa Vartion Kaikki naiset näkevät unia. 

Luin Vartion kirjan vähän hätäiseen, kun kirjaston palautuspäivämäärä läheni melkein yhtä nopeasti kuin reissuun lähtö, joten en ehkä ihan saanut keskityttyä kirjan ansaitsemalla tavalla. Silti, rouva Pyy osoittautui alkuun vähän ärsyttäväksi ja sitten hivenen hellyttäväksi ja säälittäväksi hahmoksi. Hän on roolinsa vanki eikä pyristelyistä huolimatta oikein pääse irti. Itse asiassa rouva Pyy on yhden elämäntavan stereotyyppi. Monien mielestä tavoiteltavassa asemassa, mutta sitten kuitenkin moni houkutus osoittautuu tyhjäksi. Pitänee lukea joskus uudelleen, sillä tuosta saisi varmaan paljon enemmän irti kuin pikaisella lukaisulla. Vaikka kuvattu aika ei ehkä ihan istu nykypäivään, pelkään monien odotusten, ja niiden luomien ansojen, olevan  naisten kohdalla edelleen samoja.


Kadotettu sukupolvi edelleen

Virginia Woolfiin muuten tavallaan liittyy myös historiallinen romaani Pariisin kirjakauppa. Tai no, Woolf mainitaan kirjassa ja aikakausi on sama, mutta maa ja kirjallisuusryhmä eri. Pariisin kirjakauppa kertoo fiktiivisen tarinan todellisesta henkilöstä eli Shakespeare and Co - kirjakaupan Pariisiin perustaneesta Sylvia Beachista. Vaikka Beach on päähenkilö ja juoni kertoo hänen elämästään, minulle parasta kirjassa olivat kuitenkin kadotetun sukupolven kirjailijat ja 1920-luvun Pariisi. Jos aikamatkailu olisi mahdollista, niin lähtisin tuonne käymään. Kärpäseksi kattoon tai kirjatoukaksi kirjakauppaan. 

Vaikka mitä minä valitan, ovat kirjat vieneet minut jo monesti aikamatkalle tuohon aikaan sillä sekä tietoisesti että kirjaversumin yllättämänä olen viime aikoina osunut lukemaan monia viime vuosisadan alun kirjamaailmasta kertovia teoksia. Alla muutama esimerkki, jotka kaikki ovat olleet hyviä ja lukemisen arvoisia! 

Mitäs muita ? Onko teillä lisää ehdokkaita listalle ? 

Sitten on tietysti samaan aikakauteen sijoittuvia Cozy Mystery-dekkareita sekä hieman aikaisempia vuosia kuvaavia teoksia mm. suomalaisista taiteilijoista - ja tuohon teemaanhan liittyi myös tuo viikon Ateneum-vierailu ja Edelfelt-näyttely. Kaikki liittyy lopulta kaikkeen.  

Ja vielä

Toukokuun luetuista Rachel Cuskin Mykkäkoulu osoittautui kokoelmaksi taitavia esseitä, jotka eivät kuitenkaan suoraan koskettaneet. Niitä luki vähän kliinisellä tavalla. 

Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa aloitti minulla kauden, jota en ihan odottanut. Kyllähän viihdekirjat kuuluvat erityisesti kesään, mutta en ole vielä edes lomalla ja eilen luin loppuun jo kolmannen genreen kuuluvan kirjan tältä kesältä. 

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Sinun toikokuu on ollut oikein mallikas lukukuu! Peukutan ja ihailen!

    VastaaPoista
  2. Minä olen ärsyttävästi jumiutunut nyt uutuuskirjoihin. Tekisi kyllä varmasti hyvää lukea vaikka vähän tajunnanvirtamaista Woolfia tai miksei sitä kuuluisaa Proustiakin. Keskittymiskyky vain on usein yhtä hyvä kuin kirpulla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yllätyksekseni huomasin, että keskittymiskyky jotenkin löytyi uudelleen, kun palasin näihin vanhempiin teoksiin. Onkohan nykyajan hektisyys ja lyhytjännitteisyys jotenkin valunut kirjallisuuteen saakka ? Tai sitten asiassa auttoi jostain hamasta nuoruudesta takaisin noussut flow tuttujen kirjailijoiden kohdalla.

      Poista
  3. Kadotetusta sukupolvesta ja 1920-luvun Pariisista tuli mieleen Enni Mustosen Ruokarouvan tytär. Siellähän sitä ollaan ja Hemingwaykin tavataan.

    Tuo Pariisin kirjakauppias täytyykin laittaa lukulistalle - jos ei jo siellä olekin... Lista karttuu, mutta lukeminen on hidasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Mustosen sarjassa on jakso tuostakin ajankohdasta. En muistanutkaan. Keskityin vain Edelfeltin aikaan toisessa osassa, kun tuli Ateneumissakin käytyä.

      Poista
  4. Ihanan monipuolinen kattaus! Poimin tästä Marja-Liisa Vartion, jota luin ensimmäisellä kierroksella ehkä liian nuorena. Ei napannut, ei sitten yhtään. Ehkä näillä aamuilla mieli olisi jo avartunut?
    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että Vartio iskee paremmin vähän vanhempana. Huomasin myös, että siihen olisi hyvä ehkä oikein keskittyä, jotta tasot aukeavat. Luin itsekin vähän liian pikaiseen.

      Poista
  5. Minä luin Vartion kirjan klassikkohaasteeseen viisi vuotta sitten ja oli mieleinen. Erityisesti pidin siitä ajankuvasta, ja olin kirjoittanut, että nykypäivänä lääkäri määräisi rouva Pyylle masennuslääkkeitä, kun 50-luvulla lähetti ulkomaanmatkalle... Eli kovin on ajat muuttuneet.

    Darlingin sarjan ekan osan olen kuunnellut ja se oli omassa genressään oikein hyvin kirjoitettu. Pidin myös siitä kirjasta kirjan sisällä.
    Pariisin kirjakauppias on myös listallani, olin sitä harkinnut englanniksi kun näin että saadaankin suomennos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä - luulenpa, että nykypäivän tulkinnat Vartion kirjasta poikkeavat jonkun verran aikalaisten käsityksistä.

      Poista