23.4.2023

(Luku)päiväkirja : Woolf, Proust ja kirjaversumin henki

 Asettauduin aamulla sohvannurkkaan lukemaan Virginia Woolfin Päiväkirja II loppuun. Viimeisen sivun jälkeen luomet painuivat väkisin kiinni. Siinä puoliunessa vilahtelivat tekstit mielessäni. Tuosta voisi kirjoittaa blogiin ja tuosta noin. 

Nyt koneen vieressä en enää muista kuin välähdyksiä. Että se siitä sitten.


Ainakin sain Päiväkirjan loppuun. Melkein tuli kiire, sillä kirjaston palautuspäivä on jo huomenna. Vähän outoa, että lukemisessa kesti niin kauan, sillä olen nauttinut molemmista osista, mutta kaipa syynä taitaa olla vähän viime aikoja kiireisemät viikot töissä ja muut puuhat. Airfryer testailut ovat vieneet aikaa ja torstaina kävin ystävän kanssa nauttimassa Grön-ravintolan talvimenun. Tuollaiset moniosaiset maistelumenut ovat parhaimmillaan, kun on seuralainen, joka maistelee ja kommentoi yhtä innokkaasti kuin itsekin ja tuossa riitti maisteltavaa. Tykättiin kovasti. Erityisesti upean vahvamakuinen tomaattipiirakka ja umamisen herkullinen kurpitsa-tyrni-puuro jäivät päällimmäisenä mieleen.

Olen viikolla kulutellut aikaa myös tuijottaen syntymäpäivälahjaksi saamani orkidean vartta. Mitähän noista vihreistä palluroista on tulossa ? No, aika näyttää. 

Kirjojen osalta #kevätVirginiankanssa haaste on siis edennyt, mutta ei oikein ohjeiden mukaan. Huhtikuussa piti lukea jo jokin Woolfin romaaneista, mutta Orlando on minulla vielä pahasti alkutekijöissään. Vika ei ole kirjassa. Nautin taidokkaasti muotoillusta tarinasta yhtä paljon kuin muistan edellisestä kerrasta. Alun kuvaus Thames-joen jääjuhlista on lumoava. 

Viikolla kirjaversumi myös näytti taas huumorintajuaan. Tällä kertaa aiheena oli Proustin Kadonutta aikaa etsimässä, jostaa saattaa Woolfin jälkeen (tai kaverina) tulla jonkinlainen teema alkukesälle. Tällä kertaa en voi linkityksistä syyttää edes alitajuntaa, joten on pakko pohtia, millainen ilkikurinen mystinen henki yhdistää asioita toisiinsa jossain taustalla. Vai mitä tuumitte seuraavasta ? 

 • Illalla sain Kobolta sähköpostin, jossa käskettiin päivittämään softa. Tärkeä turvallisuuspäivitys pitäisi saada laitteeseen. 
 • Seuraavana päivänä sitten kuuliaisena tyttönä päivitin softan. Samalla muistin taas kesken olevan Proustin ja jäin lukemaan sitä lounastunniksi ja vähän illallakin. 
 • Kului noin 12 tuntia ja sähköpostiin kilahti tiedote Levoton lukija (Kirsi Piha) suunnitelmasta julkaista Hannu Mäkelän Proustia käsittelevä kirja toukokuussa
 • Instassa Levoton lukija kyseli innokkaita lukijoita yhteisesti käymään läpi sekä Mäkelän kirjaa että Proustia... Arvatkaa vastasinko ? 
Ei, minä en millään voinut tietää tiedotteen tulosta, enkä ollut kuullut Mäkelän kirjasta mitään. Silti... Sattumaa ? Ehkä, mutta näitä tällaisia tulee vähän turhan säännöllisesti... Melkein tässä jo muuttuu taikauskoiseksi. 

Mäkelän kirjan tulen joka tapauksessa hankkimaan luettavaksi ja Proustia oli jo suunnitelmissakin edistää toukokuun lomalla.

Välihuomautus: 
Oli ihan pakko kaivaa tuo Proustin "aloituskuva" kesältä 2018. Ihan samanlaiseen tunnelmaan ei toukokuussa taida vielä päästä, mutta Biarritzin kevät on ihana. 

Mitä muuta ? 
Lauantai oli ihanan virkistävä päivä Hyvinkään Arkikullassa, jossa jaettiin Blogistanian vuoden 2022 palkinnot. Pitänee tehdä niistä ihan oma postaus, kun en ole vielä saanut aikaiseksi. 
Woolfin päiväkirjan lisäksi sain loppuun toisenkin kirjan. Sara Rosettin Lady detective sarjan toinen osa eli Murder at Blackburn Hall viihdytti vallan mainiosti ruokaa laittaessa ja jopa perjantai salisession aikana. Sujuva ja kevyt tarina mukavine henkilöhahmoineen kelpaa aina. 

8 kommenttia:

 1. Woolfin päiväkirjat ovatkin lukematta. Romaaneista olen lukenut melkein kaikki. Proust ei sen sijaan ole vielä maistunut. Aukko sivistyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Proustia olen minäkin lukenut vasta näin vähän vanhempana. Yllättävän koukuttavaa.
   Samoin kuin Woolfin päiväkirjat, joita en ollut ennen lukenut minäkään

   Poista
 2. Tällaisia samantyyppisiä "sattumia" joku järjestelee minunkin polkuni varrelle sen verran usein, että sattumiin on vähän vaikea uskoa. Olen myös sitä mieltä, että tällä jollakin on verraton huumorintaju. Tänä vuonna en ole enää lukenut teemakuukausittain, kuten tässä parin kolmen vuoden aikana, joten on ollut jännä havaita, miten ne teemat muodostuvat jotenkin vaivihkaa ja salakavalasti siitä huolimatta. Oli kiva nähdä Arkikullassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, melkein tässä alkaa kohta uskomaan yliluonnolliseen.
   Ja oli kiva nähdä!

   Poista
 3. Mun on ihan pakko kirjoittaa ylös jotain avainsanoja vaikka olisin laittanut jo puhelimen pois, en muuten muista yöunien jälkeen hienoja ideoitani 😃
  Rosettin sarjan täytyy olla ihan kelpo, kun olet jatkanut toiseen osaan. Mulla on ollut sama sarja harkinnassa, samoin se hänen On location. Pidän mielessä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pelaa muisti enää samoin kuin joskus nuorena. Rosettin sarja on muuten jo ylittänyt kolmen osan maagisen rajan - eli voinen virallisesti luokitella sen hyväksi ja lukemisen arvoiseksi.

   Poista
 4. Kirjaversumin huumorintaju on tosiaan kiinnostava! Kovin usein huomaa, että kirjojen (ja muun elämän) välille muotoutuu kiinnostavia yhteyksiä, myös hyvin odottamattomia siltoja.
  Olisipa ollut kiva olla mukana Arkikullassa, mutta muut kiireet estivät pääsyni. Toivottavasti pääsen siellä piipahtamaan jossain kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettet ehtinyt mukaan Arkikultaan, mutta kannattaa suunnata sinne joskus muulloinkin. Tosi kiva paikka.
   Kirjaversumi puolestaan on ilkikurinen, huumorintajuinen ja välillä myös pikkuisen julma. Antoisia hetkiä ja oivalluksia se meille taitaa tuottaa säännöllisesti.

   Poista