1.1.2022

Taustapeili 2021 : Käppyrät kehiin 1

Hyvää uutta vuotta! 

Nyt päästään asiaan. Viimeksi höpöteltiin, nyt laitetaan peliin kovaa dataa... 


Joopa joo, Goodreadsin mukaan luettuja on kaikkiaan 91, mutta oman kirjanpitoni näyttää 93. Ei huono luku ollenkaan, mutta vähemmän kuin tavoitteena ollut 100. 

Kuukausittainen trendi on tänä vuonna muista vuosista poikkeava. Lomakaudet eivät varsinaisesti näy ja loppuvuoden nousu luettujen määrässä on kääntynyt päinvastaiseksi. Vain kaksi kirjaa joulukuussa on jonkunlainen pohjanoteeraus vuosien ajalta. Eikä minulle ole siihen muuta selitystä kuin väsymys ja pitkät kirjat luvussa. Kaari Utrion elämäkerrassa on 19h kuunneltavaa, eikä Suomen ruokahistoriakaan ole kovin lyhyt... 

Syyskuun notkahdus kertoo väsymyksen kerääntymisestä ja lokakuun nousu kahden viikon lepotauosta, jolloin tuli myös luettua. Sen, kertovatko marraskuun ja joulukuun laskut väsymyksen määrän kasvusta, näyttää ensi vuosi. 


Formaateista 


Nyt ollaan taas mielenkiintoisen äärellä. Mitä ilmeisimmin formaattien käyttö on vaihdellut kuukudesta toiseen ja yllättäen ekirja on ollut joinakin kuukausina todella pienessä osassa. Pitää vielä tehdä genrevertailu, mutta näin pikaisella vilkaisulla voin todeta, että tietokirjat, lastenkirjat (tai yleensä Toton lukemat kirjat) sekä sarjakuvat kulutan painetussa muodossa. Kaikkia kolmea löytyy luettujen listalta säännöllisesti. 

Toisaalta vuosien välisessä vertailussa voidaan huomata, että painettujen kirjojen kokonaismäärä on tavallaan asettunut paikoilleen. Jonkin verran vaihtelua esiintyy, mutta noin neljännes tai vähän runsas on yleensä painettuja. Äänikirjojen ja ekirjojen välillä vaihtelua esiintyy enemmän, mutta jos ne lasketaan yhteen niin 3/4 lukemistani kirjoista on ollut digitaalisessa muodossa jo vuodesta 2013 lähtien. 


Vuonna 2021 yli puolet luetuista kirjoistani on kuunneltuja. Se kertonee sekä väsymyksestä (sohvalla koomassa luurit korvissa) että yrityksestä ehtiä lukea edes jotain (ulkoillessa ja kotitöitä tehdessä). Toki myös genrellä on vaikutusta. Olen kuunnellut paljon suhteellisen lyhyitä cozy mystery-kirjoja... 


Sitten ne kielet


Jossain olen petrannut! Luin vuonna 2021 peräti 5 kirjaa ranskaksi. No, myönnetään, ne olivat kaikki sarjakuvia, mutta kuitenkin :-) Ehdottomasti paremmin kuin viime vuosien 0-1. 

Genret taitavat pyöriä siellä cozy mysteryn, fantasian ja perusdekkarien liepeillä... 


Muita huomioita

Miesoletettujen ja naisoletettujen määrä ei ole olennaisesti kirjailijoiden kohdalla muuttunut. Edelleen luen enemmän naisten kuin miesten kirjoja eli 2/3. Edelleen tuohon vaikuttavat erityisesti viihdekirjallisuuden ja cozy mysteryjen sarjat, jotka jostain syystä ovat pääasiassa naisten kirjoittamia ja joihin näköjään jaksan keskittyä vähän väsyneempänäkin. 

Vuoden häpeäpilkku lienee bloggaamisen vähyys. vain noin kolmasosa luetuista kirjoista on saanut riviä pidemmän maininnan blogissa. Tätä mittaria tosin pitänee jotenkin jatkossa muuttaa. Toisinaan höpöttelen kirjoista Instan puolella, toisinaan mainintoja voi lukupäiväkirjassa tulla useampiakin eri postauksissa, vaikken olekaan kirjoittanut varsinaista kirjabloggausta. Ehkä tämä seuranta on vähän aikansa elänyt ja enemmänkin pitäisi vain miettiä yleensä aktiivisuuden tasoa, kirjoitti sitten mistä tahansa. Onhan minulla nyt blogissa taas noita ruokajuttujakin ja muutenkin on tyyli mennyt kaikenlaisten höpöttelyjen puolelle entistä enemmän. Pistetään mietintään. 

Genret ja suosikit käy vielä läpi, kunhan tästä jaksan. Lukumaratonkin olisi menossa, mutta en tiedä millaisen pohjanoteerauksen tällä kertaa saan aikaiseksi. Heräsin nimittäin aamulla ensimmäistä kertaa (ties kuinka moneen vuoteen) krapulaiseen oloon. Taisin juoda vuodenvaihteen kunniaksi kuohuviiniä lasillisen (tai pari) liikaa. Tosin en edes ollut varsinaisesti huppelissa, mutta aamu kertoi totuuden...  tai sitten en vain kestä valvomista. 

2 kommenttia:

 1. Näitä graafeja on tosi kiva katsella. Hienoa, kun olet tehnyt tällaisen koosteen. Minulla on suurin piirtein sama määrä luettuja kirjoja, taisi olla 111. - Hyvää Uutta Vuotta ja hyvää lukuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kaikenlaiset listat ja käppyrät ovat aina mielenkiintoisia. Viihdyn itsekin näiden teossa varsin hyvin :-)
   Hyvää uutta vuotta sinullekin ja mukavia lukuhetkiä!

   Poista