30.1.2022

Suomen ruokahistoria - Suolalihasta sushiin

 Toivoin tätä kirjaa joululahjaksi, sain sen ja nautiskelin hiljalleen sohvalla. 

Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria - Suolalihasta sushiin
Joululahjaksi saatu perheeltä 

Suomen ruokahistoria ei aiheena äkkiseltään kuulosta kauhean kiinnostavalta. Pettuleipää ja suolakalaa - eihän meillä ole mitään varsinaista kulinarismia ikinä ollut. No, Suomessa on eletty tiukkoja aikoja ja nähty nälkää, mutta jo satoja vuosia sitten maisteltiin ja tunnettiin tuotteita, jotka nykyäänkin herkuiksi tunnetaan. Parmesaania! Ostereita! 

Ei noita ehkä joka torpassa maisteltu, mutta kuitenkin.

Kirja on kattava kuvaus metsiemme ja maidemme asukkien ravinnosta kautta vuosisatojen. Pääsemme kurkistamaan pitojen ruokalistoihin, ihmettelemään salakapakoita ja irvistelemään puunkaarnalla tai heinällä jatkettujen leipien maistelua. 

Paljon löytyy kuvauksissa tuttua historiasta kiinnostuneille, mutta ruokaan keskittyminen tuo ajanjaksojen kuvaukseen uuden dimension. Ruoan historia on usein myös naisten ja perheiden historiaa ja sitä kautta myös historiallisten tapahtumien näkökulma hieman muuttuu. Ruokailutapojen myötä myös ajattelun ja kulttuurin kehitys tulee näkyväksi. 

Kirjan loppupuolella olevissa kapplaleissa tällainen viisikymppinen löytää paljonkin tuttua, muistaa jo jossain kohtaa unohtunutta ja näkee joitakin muistivälähdyksiä uudella tavalla. Mainokset ja koulussa saadut ruokaympyrät sijoittuvat kontekstiin. 

Suomen ruokahistoria on painava opus paitsi sivujen lukumäärän, myös sisältönsä puolesta. Taustatyö on selvästi ollut huolellista. Kuvia on runsaasti ja ne elävöittävät tekstin sisältöä. Teksti on sujuvaa ja selkeää. Kaikkiaan siis hyvin tehty tietokirja, jota ainakin minä luin kuin parastakin romaania. 

Olen tosiaan viime aikoina innostunut lukemaan enemmän tietokirjoja kuin ikinä aikaisemmin. Suomessa tuntuu myös ilmestyvän entistä enemmän ja (ehkä) entistä kiinnostavampia tietokirjoja. Suomen ruokahistoria on varmasti yksi parhaista, enkä yhtään ihmettele sen viime vuonna saamaa Tieto-Finlandia -ehdokkuutta. 

4 kommenttia:

 1. Tuota kirjaa on kovasti kehuttu, ja olisikin mukava itsekin joskus lukea se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen. Kannattaa napata mukaan, jos tulee jossain vastaan :-)

   Poista
 2. Mun pitäisi saada itselleni tuo tietokirjatartunta! Jotenkin aina vaan niin korkea kynnys tarttua muuhun kuin fiktiiviseen, kun olen aina lukenut niitä harvakseltaan. Tämäkin voisi olla kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ennen lukenut tietokirjoja kuin ehkä yhden tai kaksi vuodessa, nyt jo kolme tammikuussa! Ehkä nyt on vaan osunut vastaan tosi mielenkiintoisia.
   Lisäksi olen huomannut olevani liian levoton keskittymään kunnon tarinaan. Kaipaan sitä, mutta monen päivänä luen vain pieniä pätkiä.

   Poista