19.12.2017

Kirjabloggaajien joulukalenteri: luukku 19 : Kuusen juurella, kynttilänvalossa

Tämä syksy tuntuu yhdellä jos toisellakin olleen kaikkien aikojen kiireisin, stressaavin tai muuten vaan täynnä paineita. Joululomaan kohdistuu toiveita perheen yhteisestä ajasta, herkullisesta joulupöydästä, kuusen tuoksusta ja rentoutumisesta kynttilän valossa...

Nyt jo kuuluu ruudun toiselta puolelta huolestunut huomautus : "Hetkinen! Unohditko jotain? Entäs kirjat ? Eihän joululomaa voi kuvitella ilman uppoutumista joululahjakirjojen tarinoihin?"

Ei voikaan, mutta tietotyöläisen ruudunrasittamat silmätkin kaipaavat lepoa, eikä kynttilänvalossa näe lukea - ei edes lukulaseilla. 

Siispä minun joululukemiseni pelastus ovat äänikirjat. Jo syksyn työmatkoilla olen huomannut rakkaan Koboni jäävän lentokoneessa laukkuun. Puhelin lentokoneasetukselle, kuulokkeet korviin ja silmät kiinni. Torkku on hyvä muistaa, sillä toisinaan vie väsymys voiton ja tarina saa unien myötä uusia käänteitä. Aikaraja varmistaa taaksepäin paluun vaatimuksen rajallisuuden. 

Myös jouluksi suunnittelen hetkiä olohuoneen sohvalla, kuusen vieressä kynttilöiden hämyssä. Viereen vain joululahjaksi saatu suklaarasia, käteen kuppi suosikkikahvia ja voin lähteä vaikka matkalle muinaiseen Egyptiin. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi aion nauttia uudelleen Sinuhe egyptiläisen tarinasta. Mika Waltarin mestariteos valittiin syksyllä Suomen vuosisadan kirjaksi ja hyväksyn valinnan täydestä sydämestäni. Faaraon henkilääkärin elämä on teemoiltaan ajaton ja tarina vie mukanaan kerran toisensa jälkeen. 

Olen lukenut Sinuhen ainakin kymmenen kertaa ja kuunnellut äänikirjana kertaalleen. Lars Svedbergin lukemana klassikko nousi taas aivan uusiin sfääreihin ja sen parissa tulee joululomastakin muistojen klassikkoainesta.Muutenkin Waltari - Svedberg on yhdistelmänä suositeltava. Dekkarien ystävä lataa luettavaksi Komisario Palmun tutkimuksia. Tuttu etsivä vie mukanaan Helsingin seuraapiireihin ja kujille. Leppoisa tahti ja kiemurat juonet ovat omiaan joululoman rentoutumiseen. 

Ja äänikirjoista haaveilevalle vielä viimeinen vinkki. Kaikkein parasta on tietysti kuunnella ihan vain kaiuttimesta, mutta ainakin meillä hiljaisen (ja muuta perhettä häiritsemättömän) paikan löytäminen voi olla hieman haastavaa. Kuulokkeiden tyypillä puolestaan on väliä kuuntelumukavuuden kannalta. Eritysesti kannattaa miettiä investointia langattomiin. Kun puhelimen voi huoletta jättää taskuun tai pöydälle piuhan irtoamatta ja äänen katkeamatta, on rennon lukuasennon löytäminen entistä helpompaa. 

Kuva : Yöpöydän kirjat

Joulukalenterin luukku 18: Hemulin kirjahylly
Joulukalenterin luukku 20 : Unelmien aika

4 kommenttia:

 1. Minulla on tavoitteena kuunnella yksu kirja joululoman aijana myös.
  Mukavaa jouluviikkoa sinulle Minna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa jouluviikkoa sinullekin! Äänikirjat ovat ihanan rentouttavia.

   Poista
 2. Yksi äänikirja odottaa kuuntelemista. Oikeastaan se on odottanut pitkää ajomatkaa yhdessä miehen kanssa, mutta sellaista ei nyt ole ollut, joten taidamme kuunnella sen joulun aikaan, Tuomas Kyrön kirja. Fanitamme Kyröä yhdessä ja lukuilon jakaminen on yhteinen. voisimme kuunnella myös Waltaria yhdessä. Laitanpa korvan taakse vinkin <3

  Hyvää jouluviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjan kuuntelu yhdessä rakkaiden kanssa on ihan parasta ja Waltarikin sopii siihen vallan mainiosti. Meillä tuntuu yhdessä kuunteleminen pysyvän vähän tuolla lastenkirjojen puolella - Uppo-Nalle on tällä hetkellä ihan suosikki.
   Välillä on ihanaa myös kuunnella, kun toinen lukee kirjaa ääneen. Meillä se on yleensä isäntä, joka lukee ranskaksi vaikka Le petit Nicolas-kirjoja. Nekin sopivat kaikille :-)

   Poista