31.10.2015

Yksin vai hulinassa?

Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta 
Kirjamessujen Bloggaajabrunssilta kustantajalta 

Merkkilaukkuja, Englanninlomia, vanhempien kanssa tasapainoilua ja ihanaa iltapäiväteetä käsittää melkein viisikymppisen itsellisen naisen elämä. Kuulostaa ihan minun elämältäni, jollei... no, jollei olisi noita kolmea muksua, yhtä miestä ja kissaa.

Älkää nyt vain käsittäkö väärin sanoessani, että aina välillä sitä haaveilee yksinolosta. Niin kuin vaikka nyt tällä viikolla, kun kuopuksella oli flunssa ja tasapainoiltiin työaikataulujen ja lastenhoidon välillä ja noustiin neljältä viihdyttämään päivänsä nukkuneen 4-vuotiaan aamutouhuja. Joskus olisi ihanaa miettiä vain omaa olemistaan.

Niin saa tehdä kustannustoimittaja Tytti Karakoski, joka vuorotteluvapaavuotensa aikana kirjoittelee mietteitään kirjan muotoon, aakkosjärjestyksessä. Mietteet vellovat miehistä matkoihin, elämäntapaoppaista geelkynsiin. Tytti on ihastuttavan itsekeskeinen ja samalla virkistävän itseironinen.

Tällainen keski-ikäinen nainen tunnisti monessa kohtaa itsensä, vaikka elämäntilanne ei Tytin yksinoloa muistutuakaan. Silti, kyllä me kaikki vaan taidamme miettiä jossain kohtaa ihon muutoksia iän myötä tai tarvetta uusiin käsilaukkuihin. Kirjan pätkät ovat oivaltavia, salaviisaita niin kuin sanotaan.

Kirjan lukee nopeasti ja hymähdellen, sen voisi joskus lukea vielä toiseenkin kertaan, vaikka sitten, kun lapset ovat kasvaneet ja ihmettelen hiljaisuutta. Elämäni saattaa silloin hyvinkin muistuttaa lähemmin Tytin edesottamuksia. Muutos tosin taitaa kesvää vielä jonkin aikaa (ainakin päätellen tämän lauantaiaamun kakofoniasta). Ehkä pitäisi keittää iltapäiväteetä ja leipoa skonsseja seuraksi ihan vain kurillaan. Kelpaavat nimittäin lapsillekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti