9.9.2014

Beautiful Mystery

Louise Penny: Beautiful Mystery
Helmet/Overdrive 
Read by Ralph Cosman

Kanadalainen, Quebecin alueelle sijoittuva dekkari tarkoittaa äänikirjana englantia höystettynä pienillä ranskankielisillä sanonnoilla, englantiaksentilla tietysti. Miellyttävää kuunneltavaa silti.

Eristäytyneen luostarin priori murhataan ja suljetut ovet aukeavat ensimmäistä kertaa ulkopuoliselle. Chief inspector Arnaud Gamache astuu sisään parhaimman tutkijansa Jean-Guy Beauvoirin kanssa selvittämään selittämätöntä tapahtumaa. Kuka saattoi kantaa kaunaa priorille, veljeskunnan musiikkimestarille niin paljon, että murskasi tämän pään?

Kaunis mysteeri tarkoittaa gregoriaanisen laulun kautta saavutettua yhteyttä Jumalaan. Saint-Gilbert-entre-les-Loups on laulajien veljeskunta, jonka ylimaallinen kuorolaulu on saavuttanut suuren suosion maailmalla levinneen levytyksen myötä. Musiikki on jumalan palvelemisen ohella tärkeimpiä asioita munkkien elämässä. Toisinaan toista ei voi edes erottaa toisesta. Kun mielipide-erot jakavat luostaria, ollaan sen perustuksia järistyttävien kysymysten äärellä.

Tapahtumien kulun hiljalleen auetessa tutkijoille, saa lukija tietoonsa myös paljon yksityiskohtia heidän omasta elämästään. Kyseessä on jo sarjan kahdeksas osa, mutta aiempien osien lukemattomuus ei varsinaisesti häirinnyt lukukokemusta. Sen verran hyvin Penny rakentaa henkilöhahmonsa ja valottaa menneitä tapahtumia niiden aiheuttamien seuraamusten kautta. Kirja toimi siis varsin hyvin yksinään, paitsi lopun osalta. Siinä oli sellainen koukku, että tekisi mieli kuulla jatkoa.

Kirjassa oli jännittävä tunnelma. Luostariympäristön kuvaus ja tapahtumat loivat miltei unenomaisen tunnelman, jota kielen käyttö tarinan tehosteena vain korosti. Kielen rytmi loi toiston avulla keinuvaa tunnetta ja oli miltei runollista. Runoja muistutti myös vertauskuvien ja rinnastusten käyttö. Vaikka osa oli varsin kliseisiä, ne loivat kuitenkin oman osansa tunnelmaan.

"Fishermen - casting, reeling in, casting, reeling in" vs. "Policemen - casting, reeling in, casting, reeling in..."

Minä pidinkin kirjassa nimenomaan tunnelmasta, joka sopi erityisen hyvin kuvattuun miljööseen. Itse rikosjuoni ei välttämättä ollut mikään kovin kummoinen, vaan huomio kiinnittyi erityisesti henkilöiden oman historian vaikutuksiin heidän toiminnassaan. Samoin rakenteellisesti samantyyppisten haasteiden rinnastaminen luostarin hengellisessä elämässä ja poliisilaitoksen toiminnassa, loivat omaa mielenkiintoaan tarinalle, vaikkakin oli samalla ehkä vähän helppo ja jo aiemmin luetusta tuttu ratkaisu.

Kaikkiaan siis miellyttävä kuuntelukokemus. Olen aiemminkin sanonut, että englanninkielisissä kirjoissa lukijat tuntuvat olevan tosi ammattilaisia. Tämäkään kirja ei tee poikkeusta. Teksti oli luettuna selkeää, huolimatta ranskankielisistä teholauseista. Myös kirjan rakenne sopi erityisen hyvin äänikirjaksi. Tapahtumapaikkojen lukumäärä oli rajattu ja samoin henkilöitä ei ollut liikaa, tai heidät esiteltiin tavalla,joka helpotti muistamista jatkossakin. Molemmat tärkeitä seikkoja, jotta kuuntelu onnistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti