14.12.2011

Pikaista pizzaa ja vielä nopeampaa pitsamaista piirakkaa


Joulukuussa on kiire - piste. Siksi ei blogiinkaan ole kertynyt enempää kirjoituksia. Itse asiassa on lukeminenkin hidastunut. Sain vasta nyt Blixenin loppuun ja jouduin jopa uusimaan lainan...

Tänään ei kuitenkaan tarkoituksenani ole runoilla Blixenin tarinoista vaan miettiä ruoanlaiton pikaisuuden määritystä. On vissi ero pitkän ajan vaativalla ja suuritöisellä ruoanlaitolla. Nopeiksi mielletyt wokit voivat itse asiassa vaatia kokkaajaltaan enemmän työtä ja aikaa kuin esimerkiksi työlääksi mielletty pitsa. Ensinmainituissa pitää pilkkoa ja leikata paljon valmiiksi ennen nopeaa kypsennystä. Jälkimmäisessä aikaa kuluu eniten taikinan nostattamiseen - ja silloinhan itse ruoanlaittaja voi vaikka... no, vaikka lukea kirjaa.

Tässä männä vuonna itse asiassa koin jonkunlaisen valaistumisen pitsanteon suhteen. On täysin mahdollista tehdä herkullista pitsaa myös arki-iltana, KUNHAN nostattaa taikinaa yön aikana jääkaapissa. Edellisenä iltana siis pyöräyttää nopeasti pohjataikinan ja laittaa sen jääkaappiin. Seuraavana iltana ei sitten tarvitse kuin kaulia, ripotella täytteet ja paistaa. Hyväksi koettu metodi meidän perheen perjantai-illoissa aina silloin tällöin.

Jokin aika sitten silmiini osui Waitrosen asiakaslehdestä (kiitos sisko !) myös Speedy Roasted Vegetable Pizza. Kokonaisvalmistusajaksi kehuttiin reippaasti alle tuntia. Pakko oli testata ja hyvää tuli. Tosin en välttämättä pitsaksi tuota mainostaisi, pohja kun on enemmänkin soodaleivän oloinen. Herkullista oli kuitenkin tämä pitsamainen piirakka ja valmistui ihan sutjakkaan.
Kuva löytyy yllä ja jonkunlaista ohjetta alla...

Punasipulia ohuina lohkoina ja kesäkurpitsaa kuutioina pannulla kypsennettyinä (jos uunikasviksia on jäänyt aiemmalta aterialta niin tämähän on mahtava resepti niiden käyttöön ja taas nopeutuu...)
kirsikkatomaatteja
mozzarellaa
pancettaa
parmesaaniraastetta

pohjataikina :
vajaat 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
vajaat 2 dl vaaleita jauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1,5 dl jugurttia
2 tl maitoa

Sekoita pohjan ainekset pehmeäksi taikinaksi. Vaivaa nopeasti. Levitä leivinpaperille kaulinta apuna käyttäen. (Halkaisija n. 32 cm)

Levitä täyte päälle ja paista noin 20min (tai kunnes kypsää) 220 asteessa. Herkuttele rucolan tai muun vahvemman makuisen salaatin kera.

1 kommentti:

  1. Kiitos vinkeistä! Molemmat (taikina ed.iltana jääkaappiin ja soodataikina) kuulostavat toimivilta ja alkoi tehdä mieli pitsaa... :P

    VastaaPoista