11.10.2011

Siilin eleganssi


Siilimäinen olo minullakin - tekisi mieli pistää piikit pystyyn ja käpertyä jonnekin lehtikasan alle nukkumaan. Nuhaisen vauvan kanssa valvottu yö painaa pahasti. Koitan nyt kuitenkin saada tähän jotain järkevää kirjoitettua sillä kirjaston kirjan eräpäivä lähestyy uhkaavasti.

Pidin Muriel Barberyn kirjan lukemisesta kovasti. Lyhyet luvut ja ajatelmat sopivat hyvin vauvan äidin katkonaiseen lukutyyliin. Ovenvartijarouvan, rikkaan perheen nuoren tytön ja japanilaisen herrasmiehen ystävyys oli mielenkiintoista luettavaa. Ei silti, että siihen olisi päästy kovin nopeasti Puolet kirjasta pohjustetaan sitä, miksi ystävyys näiden ihmisten välillä on niin suuri juttu.

Kirjan siili on ovenvartijana toimiva rouva Michel. Hän rakastaa Tolstoita ja oopperaa, lukee filosofiaa ja käy taidenäyttelyissä. Kaikki asioita, joita luokkayhteiskunnassa ei kukaan odota ovenvartijarouvan tekevän. Siksi rouva Michel on nostanut piikkinsä pystyyn ja rakentanut ovenvartijan roolista itselleen panssarin, jonka takana kukaan ei tiedä hänen todellista olemustaan. Kunnes... angstinen varhaisteini Paloma suunnittelee itsemurhaa syntymäpäiväkseen ja etsii syitä elää. Hän kiinnostuu salaperäisestä ovenartijasta ja löytää ystävän. Lisäksi taloon muuttaa japanilainen herra Kakuro Ozu, joka ei välitä (tai tiedosta) luokkaeroista ja haluaa selvittää rouva Michelin salaisuuden.

Herra Ozu ja rouva Michen pitävät kaikista samoista asioista. Heillä on yhdessä hauskaa. Heidän ystävyydestään voisi tulla vaikka mitä kaikesta epätodennäköisyydestään ja epäsovinnaisuudestaan huolimatta. Valitettavasti tarina katkeaa kesken. Emme koskaan saa tietää, miten suhde kehittyisi. Ehkäpä kirjailija itsekään ei tiennyt, miten tarina oikein voisi jatkua. Onko ovenvartijan ja rikkaan eläkeläisen ystävyydellä tulevaisuutta ? Eikö kirjailija halunnut ottaa kantaa ?

Loppu siis jäi vähän häiritsemään, vaikka kirja muuten olikin erinomainen. Ranska on monessa suhteessa aika vanhoillinen ja elitistinen maa, vieläkin. En taida tietää minäkään, miten tarina olisi voinut jatkua. Siksi olisi ollut mielenkiintoista nähdä, miten ranskalainen kirjailija olisi tarinaa kehitellyt.

3 kommenttia:

  1. Minusta tämä oli ihana kirja ja oli ihanaa lukea siitä, kiitos!
    Minulla ei ole ainakaan enää sellaista oloa, että kirja olisi jäänyt kesken. Sen sijaan on sellainen olo, että se oli ihastuttavan mukanaan vievä, juuri sopivasti ranskalaisen kummallinen kirja. Toivottavasti sinunkin muistikuvasti muuttuvat vain ihastuneiksi.:)
    Siiliolo vaivannee monia etenkin syksyisin. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Heh, lähinnä tässä kai onkin kyseessä se, että olisin niin mielelläni nähnyt, miten ranskalainen ratkaisee esittelemänsä haasteen... mutta ilmeisesti tuo yhteiskuntaluokkien raja-aitojen rikkoutuminen on jollain tasolla Ranskassa vieläkin vaikea aihe.

    VastaaPoista
  3. Ai oi, tuo yhteiskuntaluokkakysymys onkin todella mielenkiintoinen näkökulma. Ei tullut ollenkaan mieleen ajatella kirjaa ts. etenkin loppua tuolta kannalta. Kiintoisaa!

    VastaaPoista