30.10.2010

Blogitauon kirjasaalista - Marina Lewycka - Traktorien lyhyt historia ukrainaksi


Blogitauosta huolimatta tuli sentään vähän jotain luettuakin. Ihan kaikkia en taida tänne kirjatakaan, mutta tässä nyt alkuun yksi mielenkiintoinen tuttavuus, joka tarttui matkaan lentokentän kioskista.

"Traktorien lyhyt historia ukrainaksi" on surullinen ja samalla koominen tarina perheestä ja sen jäsenten välisten suhteiden jännitteistä. Vera ja Nadja ovat Britanniassa asuvatn ukrainalaisen siirtolaisperheen tyttäret, äiti on kuollut ja vanha isä elelee yksikseen. Kaikki näyttää etenevän normaalia rataansa, kunnes isä ilmoittaa menevänsä naimisiin uhkean ukrainalaisen Valentinan kanssa.

Tyttäret lähtevät sotaan ukrainalaista hyväksikäyttäjä-/ nousukas -uhkaa vastaan ja siinä samassa hautaavat ainakin väliaikaisesti omien väliensä sotakirveet. Tarina polveilee lakituvista, stereotyyppisiin autokauppiaisiin ja välillä kehkeytyy auki myös perheen oma historia Ukrainan historian ja koko Euroopan sotahistorian vaiheisiin kietoutuen.

Tuloksena voisi olla käsittämätön sekametelisoppa, mutta kirjaa lukeekin mielenkiinnolla. Kaikki juonen polveilut ja poikkeamat vievät omalla tavallaan tarinaa eteenpäin ja auttavat lukijaa ymmärtämään henkilöhahmoja entistä paremmin.

Kirja on omanlaisensa sekoitus, joka saa sekä hymähtelemään huvittuneena että hymyilemään surumielisesti. Herkkä kertomus, huolimatta paikoin ronskeistakin tapahtumista.

1 kommentti:

  1. Kiva, että olet taas bloggaamassa :) Luin itse saman kirjan syyskuussa(kohan se oli) ja aika samanlaisin ajatuksin mennään. Vaikka kirjassa on hauskuutta, on sen pohjavire aika vakava, melkein traaginen. Helläkin kirja osaa olla.

    VastaaPoista