20.11.2022

(Ruoka)päiväkirja: Podcastien lumoissa


Joka päivä on pakko syödä ja se tarkoittaa kolmen "lapsen" perheessä melkoista työmäärää sekä ajallisesti että aivollisesti. Aina välillä aivoissa ei kuitenkaan tapahdu mitään ja inspiraatio on hukassa pahemman kerran. Minulla on viime aikoina (vuosina) noita kokkausjumihetkiä ollut enemmän kuin tarpeeksi, Ikinä ei uskoisi, että joskus olen oikein ruokablogia ollut pitävinäni, kun nykyään ei meinaa saada perusannoksiakaan pöytään. Eikä ole tainnut ruokapäiväkirjakaan pahemmin täällä blogissa päivittyä.

Onneksi lapset ovat jo niin isoja, että kokkausvuoroja voi surutta nakittaa säännöllisesti ja onhan meillä ollut noita Ruokaboksejakin välillä käytössä. Silti äidillä kai on kuitenkin meillä suurin vastuu porukan ruokkimisesta. 

Olen yrittänyt löytää uudelleen kokkauskipinää monella tavalla. Aina joskus löytyy jotain ruokalehdistä ja keittokirjojahan meillä on ihan liikaa, mutta viime aikoina olen huomannut erityisesti podcastien toimivan. Harvoin niistä mitään reseptiä tulee otettua, mutta niistä saa inspiraatiota  uudentyyppiseen ruokaan/ainekseen tai muistutuksen vanhasta suosikista. 

Viimeisen vuoden aikana olen erityisesti kuunnellut Bella Table-podcasteja, mutta nyt kuuntelin putkeen myös 10 jaksoa (eli kokonaisen tuotantokauden) Samassa liemessä-podcasteja. Niiden takaa löytyvät Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta niin kuin aiemmin kovasti pitämässäni ruokaohjelmassakin  ja tyyli jatkuu samanlaisena. Rempseää ja kuvia kumartelematonta puhetta ruoasta, ruokaan liittyvästä bisneksestä ja vähän kulttuurianalyysiäkin. Viihdyin. 

Lisäksi tulin taas avanneeksi Samassa liemessä keittokirjan, josta olen monesti ennenkin löytänyt ratkaisun pahemman laatuiseen kokkausjumiin. (Hitsit vaan, kun jäi sobanuudelit tänään ostamatta - olisin tehnyt tuon ruokaohjelmalinkin taakse kirjaamani sienireseptin). 

Nuudeleita siis ei kaapissa ollut, mutta teinkin podcastin ja vanhojen lehtien selailun myötä mieleen juolahtanutta majoneesi-punainencurry - lohta. Luitte oikein. Tästä ei lohireseptiä enää helpommaksi saa. Jostain Glorian ruoka ja viini - lehdstä sen olen aikoinaan bongannut.

 

**************

Helppo Curry-lohi

Ota pala lohifileetä. Huuhtele, kuivaa ja pistä pikkuisen pippuria pintaan - laita uunivuokaan. 

Sekoita keskenään majoneesia ja punaista currytahnaa. Maista vahvuus ja siis ainesten suhteet oman maun mukaan, minulla varmaan  3 osaa majoneesia ja 1 osa currytahnaa. 

Levitä lohen päälle, laita uuniin 200 asteeseen noin 30min... 

***************

Kaveriksi laitoin uuniin kikherneitä, porkkanapaloja, sipulia, valkosipulia ja herkkusieniä maustettuina Provencen yrteillä, suolalla, pippurilla ja lorauksella seesamiöljyä. Vajaan puolen tunnin jälkeen levitin päälle vielä granaattiomenamelassilla ja suolalla hierottua lehtikaalia ja vähän oliiviöljyä. 

Riisiä alle. 

Että sellaista podcast inspiraatiota tällä kertaa. Ruokapodcasteista siirryin sitten luontevasti kuuntelemaan kirjapodcastia eli Takakansi-podcastin jaksoa, jossa Marko keskustelee Raisa Omaheimon kanssa tämän Ratkaisuja läskeille -kirjasta. Minäkin olen kirjan lukenut ja podcast toi siihenkin lukukokemukseen taas uutta syvyyttä. 

Lukeminen taas... no todetaanpa taas, että kummasti kirjat kulkevat ryhmissä. Jostain syystä olen viimeksi lukemissani kirjoissa törmännyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Yhdessä kirjassa joutuen täysin aiheen yllättämäksi, mutta siitä lisää myöhemmin. 

8 kommenttia:

  1. Ruokien keksiminen on välillä niin tylsää puuhaa. Välillä tuntuu, että sitä pyörittää samaa ruokalistaa parin viikon kierrolla.
    Herkullista alkavaa viikkoa sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. Siksipä inspiraatiota on etsittävä vaikka mistä, kun syötävä kuitenkin on...
      Herkullista viikkoa sinullekin!

      Poista
  2. Takakansi-podcast on helposti minun suosikkini suomalaisista podcasteista! Ja minäkin muuten kuuntelin sen keskustelun Takakannesta Omaheimon kirjan luettuani. Täydensi tosi hyvin kirjaa.

    Ruokasysteemit sekä teko- että kuuntelumielessä ovat minulle melko turn off. :D Onneksi olen sellainen, että voin syödä suunnilleen samoja ruokia päivästä toiseen, jos en muuta keksi. Ja syönkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on aina kokattu paljon ja ruoasta myös puhutaan. Nyt vaan on minulla jumittanut pahemman kerran.
      Takakansi - podcast on hyvä. Minulla on tapana kuunnella aina joku podcast järjestyksessä alusta asti, eli tuossa riittää hetkeksi.

      Poista
  3. Mä en ole vielä löytänyt sisäistä podcast kipinääni, joten en ole kuullutkaan noista. Ruuanlaitto hoituu meillä tavallaan helposti, eli minä sanon mitä haluan syödä ja mies tekee sen. On kokki ammatiltaan eikä ole vielä kyllästynyt laittamaan kotonakin ruokaa. Mutta sanon tuon tavallaan siksi, että välillä on tosiaan vaikeaa keksiä mitä haluaisi syödä, mikä on varsinainen third world problem mikä hävettää aina kun ei meinaa nirsoilultaan keksiä mitä saisi alas tänään 🙈 Sitten pitää hakea inspistä netistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, luulisi, että tässä yltäkylläisyydessä löytyisi syömistä. Hullua, miten hankalalta ruoanlaitto välillä tuntuu - eikä kyse tosiaan ole siitä, etteikö aineksia löytyisi ihan kotikaapistakin.

      Poista
  4. Ruoanlaitto on minulle nykyisellään aika pakkopullaa, mutta onneksi mies pääosin hoitaakin sen meidän taloudessamme! 😁
    Muuten kyllä tykkään puuhatessani kuunnella podcasteja (äänikirjojakin, mutta yritän opetella taas rauhoittumaan fyysinen kirjan äärelle). Tällä hetlellä kuuntelen Yle Areenasta Pieleen mennyt historia -podcastia, jossa ruoditaan ihmiskunnan historiaa ja keksintöjä siitä näkökulmasta, että milloin kaikki alkoi mennä päin p:tä. Tykkään! 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen jotenkin löytänyt podcastit vasta ihan viime aikoina, mutta hyvä tietysti, että edes nyt. Olen noita Yle Areenan podcastejakin katsonut vähän "sillä silmällä". Siellä näyttäisi olevan juurikin monta kiinnostavaa historiaan liittyvää.

      Poista