12.9.2021

(Luku)päiväkirja:Juoksukoulua ja muita kirjoja

 

Sunnuntai 12.9.2021

Kuva ei nyt ollenkaan tee oikeutta tälle viikolle. Sumu ja sade saapuivat vasta viikonlopuksi ihanan lämpimien ja osittain aurinkoistenkin syyspäivien jälkeen. Kylmää ei toki ollut eilenkään. 

Olen siis ollut ulkona, useimmiten rannan suunnassa joka päivä vähintään kaksi kertaa. Kilometreja on tullut puhelimen mittariin ihan mukavasti ja yllättäen joukossa on ollut myös juoksuaskelia. 

Jep, luitte aivan oikein. 

Minä, vannoutunut "en koskaan tule juoksemaan, se ei ole minua varten" - Minna olen aloittanut juoksukoulun. 

No, ei nyt kuitenkaan innostuta liikaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että löysin Storytel-originals listalta Saija Huhtiniemen kymmenosaisen äänikirjasarjan, vaikka oikeastaan nämä eivät taida olla äänikirjoja. Huhtiniemi ei varsinaisesti lue kirjaa, vaan jokainen osa on 30min lenkki puhuttuna. Lenkin aikana juoksija kuulee sekä juoksun teoriaa ja historiaa, että saa ohjausta lenkin kulusta. 

Juokseminenkin  on vähän vahva termi tässä kohtaa. Sarja nimittäin lähtee aivan alkeista ja lempeästi. Filosofiana ei ole suoritus ja tehokkuus, vaan juoksun ottaminen osaksi elämäntapaa, niin ettei siitä tule pakkoa vaan tyydytystä suova tarve. Ensimmäisen lenkin aikana tosiaan varsinaisesti juostaan vain 5 min ja sekin minuutin pätkissä. 

Minullehan tämä sopii vallan mainiosti. Itse asiassa olen hidastanut tahtia entisestään, enkä käy 10 osan sarjaa läpi ihan tahdissa. Ensimmäisen osan juoksin kahteen kertaan, toisen osan nyt kolmesti. Kunhan sade tuosta vähän heivaa, niin tarkoituksena olisi viimein siirtyä kolmanteen osaan. Olen täysin rapakunnossa, eikä krooninen yskäni tee hikiliikunnasta yhtään helpompaa. On vaikea nauttia lenkistä, jos pitää välillä pysähtyä kröhimään keuhkoja pururadalle. Tämä hidas tahti on saanut minut ottamaan enemmän juoksuaskelia parin viikon aikana, kuin ehkä viimeisen kymmenen vuoden aikana yhteensä. Näin vain vähän kärjistäen. 

Saa nähdä, miten tässä käy. Alku on lupaavaa. Täytyy sanoa, että valmentaja luureissa saa lenkin sujumaan nopeasti. Jutut ovat mielenkiintoista kuunneltavaa ja tekniikkaakin tulee tarkistettua ihan huomaamattaan, pienissä paloissa. Täytyy toivoa, että edes jonkinlaiset juoksukelit jatkuvat. 


Lukuintoa

Ehkä se on ollut ylenmääräinen hapen määrä tai vähän kevyemmät työviikot (peräti kaksi peräkkäin!), mutta myös lukeminen on sujunut. Olen kuunnellut Bombayn prinssin loppuun ja eilen luin yhden dekkarin ihan kokonaan. Kaikkiaan tässä syyskuun alkupuolella olen saanut jo neljä kirjaa loppuun. 

Bombayn prinssi on Perveen Mistry -sarjan kolmas osa. Bombayn ainoan naislakimiehen seikkailut jatkuvat, kun Walesin prinssin vierailukulkueen aikaan surmataan nuori opiskelijatyttö. Taas kerran Perveen haluaa selvittää totuuden ja tasapainoilee naisille rakennetun laatikon reunamilla. 

Jumahdin kirjassa pariin otteeseen, myönnetään. Perveen on jotenkin niin kovin naiivi ja arka, ja sitten kuitenkin taas ryntää päätäpahkaa vaarallisiinkin tilanteisiin. Pahoin pelkään, että tämän dekkarisarjan kanssa on käymässä samoin kuin niin monen muunkin. Ensimmäinen osa on paras, sitten pikkuhiljaa tahti hidastuu ja lumous hiipuu. Pidin nimittäin Murha Bombayssa kirjasta todella paljon. Satapurin jalokivi oli miljööltään mielenkiintoinen. Nyt sitten Bombayn prinssi on sujuvasti luettava, mutta siinä kaikki. Toki aikakauden kuvaus ja tarinan konteksti ovat taas mielenkiintoiset, mutta tarina jäi jotenkin vähän hajanaiseksi. 

Toinen pieneen pettymyksen tunteeseen päättynyt lukukokemus oli Cathy Rentzenbrinkin Dear Reader - The Comfort and Joy of Books. Yleensä minusta on ihana lukea muiden ihmisten lukukokemuksista, mutta tässä kirjassa en millään päässyt ajatuksiin mukaan. En tiedä, miksi. Jotenkin tuli sellainen olo, että kirjat eivät kuitenkaan tässä olleet se juttu, vaan kirjottajan omakohtainen matka menestykseen. Mietin, voisinko olla hänen menestyksestään kateellinen, mutta en oikein usko kyseen olevan siitä. Minulla oli sama tunne jo alun vaikeuksien kuvauksessa, enkä tiennyt kirjoittajasta etukäteen oikeastaan mitään. Alkuun en myöskään tunnistanut läheskään kaikkia listattuja kirjoja, joten vieraantuneisuus voi johtua siitäkin, tai kielestä, tai... En tiedä, mutta ei oikein nyt ollut "my cup of tea". 

Olenpas minä nyt kriitisellä päällä. Kumpikin kirja oli kuitenkin ihan kelvollista ja viihdyttävää luettavaa. En vain sen suuremmin innostunut. Lukeminen kuitenkin jatkuu. Nyt on luureissa (Juoksukoulun lisäksi) Kirjakauppa Thamesin varrella. Tarvitsen jotain kevyttä ja viihdyttävää. Kobosta kaivoin lukuvuoroon Ina Westmanin romaanin Henkien saari, joka nyt ei varsinaisesti ole kevyttä, mutta sujuvalukuista kuitenkin.


Loppuun luettuja: 

Sujata Massey: Bombayn prinssi
Lukijana Erja Manto. Storytel 

Salla Leponiemi: Niin kauan kuin tunnen eläväni
Elin Danielson-Gambogin elämäkerta on sujuvaa luettavaa ja viime vuosisadan alkupuoli on lemppariaikaani Suomen kulttuurikuvauksissa. Italiaan päätyvän taiteilijan tarina kiinnostaa myös kertomuksena naisesta, joka onnistuu kulkemaan omia teitään, 
Elisa Kirja

Cathy Rentzenbrink: Dear Reader - The Comfort and Joy of Books
Kobo

Vilmas Kondor: Budapestin varjot
Tummasävyinen dekkari Budapestista 30-luvulla natsismin varjon alla. Rikostoimittaja ryhtyy selvittämään kuolleen tytön tarinaa. Vähän sellainen Film noir-tunnelma ja lievä kirkasotsainen toivottomuus oikeuden osalta leimasivat tätä dekkaria... 
Elisa Kirja


8 kommenttia:

 1. MVC

  otapa Ruthista mallia - ja ties joskus olet porona tokassa vaeltelemassa pitkin Nykin katuja! ;)
  =
  https://hikkaj.blogspot.com/2017/11/yhta-lentoa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kauhistus! Siinä sitä olisi tavoitetta, mutta ehkä luovutan kuitenkin jo tässä vaiheessa - ainakin toistaiseksi. Kyllähän tässä olisi vielä jokunen vuosi(kymmen) aikaa treenata...

   Poista
 2. Juoksulenkkejä...hyvä sinä! Minä juoksin yhtenä päivänä bussiin ja luulin, että kuolema korjaa sen jälkeen. Ylipainoisen astmaatikon juttu ei ole juokseminen :D Testasin myös, että pystynkö vielä hyppimään hyppynarulla ja se onnistui. Et usko miten onnelliseksi tulin tuosta saavutuksesta.
  Rentoa sunnuntaita sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös hyppynarulla hyppiminen ole vähintään yhtä tehokasta kuin juokseminen? Pitääkin kokeilla.
   Tänään jäi lenkki väliin, kun satoi ja satoi - ihan en vielä ole siinä vaiheessa, että lähtisin kelillä kuin kelillä.

   Poista
 3. Heti tulee mieleen, että onko sulla astma, ku krooninen yskä?

  Mää en oo vielä alottanu tota Bombayn prinssiä lukemaan ja kyllä vähä jänskättää, ku eka osa oli tosiaan todella hyvä ja toka osa ei todellakaan niin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole astma. Erikoisella tavalla oireileva refluksitauti...

   Se on jännä noiden sarjojen kanssa. Usein huononee edetessään - vai onko se niin, että odotukset kasvavat ?

   Poista
  2. Varmaan molempia sarjojen suhteen. Just mietin, että mikähän sarja mulla on pisimmälle luettu. No pitipä käydä blogista tsekkaan ni Camilla Läckbergin Fjällbacka- sarjaa oon lukenu kaikki 10 osaa.

   Poista
  3. Mulla jäi Läckberg jossain kohtaa kesken. Toki olen edennyt yli "kolmen säännön". Yleensä nimittäin arvioin, että jos jaksan sarjaa yli kolmen ensimmäisen osan, niin kyseinen sarja ei ole ollenkaan huono.
   Olen muuten tainnut lukea Ruth Galloway-sarjasta melkein kaikki. Siinä taitaa olla sellainen säännöllisesti, pienillä osien välisillä tauoilla jatkuvasti viihdyttävä. Flavia de Lucessakin taisin päästä aika pitkälle.

   Poista