5.5.2019

Arkistojen kätköistä: Mustikkainen juustokakku


Tänään olen pohdiskellut juustokakun syvintä olemusta ja totesin, ettei tässä blogissa ole mustikkajuustokakun ohjetta kai laisinkaan. Niinpä kopioin sen talteen vanhasta ruokablogistani. 

Kerran kesässä - vähintään. 

Tämä kakku oli tehty muutama vuosi sitten eli artikkeli on kirjoitettu 14.8.2016


Viime vuonna suurin piirtein tähän aikaan valitin kakkuni koostumuksen jähmettyneen kuivikkaaksi. Syytin kermojen muuttumista, enkä kai ihan väärässä ollutkaan. Pienen tutkimuksen (lue: reseptilukujen) jälkeen tosin totesin syyn todennäköisesti löytyvän myös vähän valmistusmetodista. Vesihauteessa kypsentämällä tulee kuulemma koostumuksesta nimenomaan se kaipaamani silkkinen versio.

No, sitähän piti sitten tietysti testata. Ei se vieläkään ihan täydellinen ole, mutta parempi. Lisäksi jätin kakusta jauhot pois. Huonoksi ei tätä tietysti voi sanoa edes pahalla tahdolla. Puolentoista tunnin leikkipuistosta leikkipuistoon johtaneen Pokéjahtikävelyn jälkeen puolet katosi yhdessä vilauksessa... eli kakusta riittänee noin 8-10 syöjälle kaikkiaan.


Mustikkainen juustokakku 2016

1/2pkt Digestive-keksejä
50g sulatettua voita

3prk (600g) Philadelphia-juustoa
125g sokeria (vajaat 2dl)
3 kananmunaa + 2 keltuaista
1 pikkupurkki smetanaa
2rkl sitruunamehua
2tl vaniljasokeria (tai vaniljauutetta)
mustikoita

1 pikkupurkki crème fraîchea ja mustikoita

Laita irtopohjavuoan (24cm) pohjalle leivinpaperia ja kiedo 2 kerrosta foliota ulkopuolelta pohjan ympäri estämään veden kulkua vuokaan.

Murskaa keksit, sekoita niihin sulatettu voi ja painele vuokaan pohjaksi.

Lämmitä uuni 160 asteeseen.

Sekoita juusto pehmeäksi, mutta varo vatkaamasta siihen ilmaa. Lisää sokeri, ja kananmunat - sekoita. Lisää smetana, sitruuna ja vanilja - sekoita.
Valuta taikina vuokaan pohjan päälle ja ripottele pinnalle mustikoita pari kourallista.

Laita suurempaan uunivuokaan ja lisää siihen kiehuvan kuumaa vettä noin vuoan puoleenväliin saakka. Nosta uuniin ja kypsennä tunnin verran.

Ota kakku pois uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Parhaimmillaan kakku on jääkaappikylmennyksen jälkeen. Vedin veitsellä kakun irti reunasta, jotta se ei jämähdä kiinni jäähtyessään.

Sekoita crème fraîche löysäksi ja levitä kakun päälle ohueksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle vielä tuoreita mustikoita (kakku itsessään onnistuu myös pakastetuista). Nosta tarjolle.

6 kommenttia:

  1. Nam, mustikkaa ja juustokakkua, mikä voisikaan olla parempaa:) Hyvää alkanutta viikkoa MInna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Vaikka itse asiassa nyt sitten löysinkin tästä blogista myös mustikkaisen juustokakkuohjeen... aivot tainneet olla pois päältä jo jonkin aikaa tämän vuoden aikana, kun en muistanut sen paremmin kakkua kuin artikkelia.

      Poista
  2. Onpa herkullisen näköinen kakku. Juustokakut ovat omia suosikkejani, mutta tykkään ehkä himpun verran enemmän uunittomasta versiosta.
    Kivaa alkavaa viikkoa sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuasioista - itse asiassa en tosin ole vuosikausiin uunitonta juustokakkua edes kokeillut (enkä ainakaan löytänyt myöskään kummastakaan blogistani)
      Olisiko ideoita hyvästä reseptistä ?

      Poista
  3. Apua, nyt herahti vesi kielelle. Rakastan juustokakkua ja mustikkaa leivoksissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todellinen kesävakkari (ja muutenkin :-)

      Poista