20.4.2016

Kuka murhasikaan rouva Holmin?

Terttu Autere: Kuka murhasikaan rouva Holmin? 
Oma ostos Elisa Kirjasta

Lukiessani kirjaa, olin alkuun jotenkin ihan varma sen tulleen kirjoitetuksi jo vuosikymmeniä sitten. Olin väärässä ja kyllähän tarkemmalla lukemisella kielen perusteellakin kai pitäisi tajuta kyseessä olevan uusi, vasta vuonna 2014 julkaistu dekkari, mutta se tunnelma ja ne ihmiset.

Tarina sijoittuu 1930-luvulle pikkukaupunkiin, jota ravisuttaa kemikaalionpitäjän murha. Kuka kumma olisi voinut haluta murhata rouva Holmin? Paikalle saapuu paikallista poliisia auttamaan myös lääninrikosetsivä Juhani Kuikka, jonka ajatukset tosin liukuvat sievien tyttöjenkin suuntaan kesken tutkimusten.

Rakkautta on ilmassa muutenkin, pieninä romanttisina ja hellinä vilauksina. Välillä mietin, että rikos ja sen selvittäminen ei ehkä tässä kirjassa olekaan niin tärkeää. Eniten nautin kaupungin silmäätekevien kuvauksista. On rehtori ja pankinjohtaja rouvineen, syntymäpäiviä juuri juhlinut apteekkari samoin rouvansa kera, maukasta kotiruokaa keittävä poliisinrouva sekä tietysti hänen tutkimusissa toimiva miehensä. Kun ihmisiin tutustutaan paremmin, alkaa itse kunkin ajatuksista ja taustasta löytyä jänniä juttuja. Niin myös rouva Holmin ja erityisesti hänen miehensä kaapeista löytyy enemmän tai vähemmän luurankomaisia hahmoja.

Toki rikostakin selvitellään ja juoni etenee aika perinteisellä kaavalla. Tämä kirja ei pelota, eikä ihan kamalasti jännitäkään ja tiedättekö mitä? Se on välillä tosi kivaa. Nykyään dekkarit tuppaavat olemaan täynnä psykologista jännitystä tai raakoja väkivaltakuvauksia. Varsinkaan viimeiset eivät minua varsinaisesti houkuta ja muutenkin on kiva rentoutua leppoisan pikkukaupungin tunnelmissa, vaikka murhasta puhutaankin.

Kuka murhasikaan rouva Holmin? - dekkari siis on mukavan autenttisen tuntuinen historiallinen dekkari, joka käy välipalasta ja lepohetkestä, vaikkei ehkä jätäkään kovin järisyttävän lukukokemuksen jälkiväristyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti