7.10.2018

Kattiloita kirjamessuilla


Tänä vuonna ehdin kuin ehdinkin Turun Kirjamessuille ja sain seurakseni peräti 2/3 pojistakin. Siitä johtuen huomasin teemaksi valikoituneen aika pitkälti lasten- ja nuorten kirjallisuuden. Lyhyehkön lauantaivisiitin aikana kuopus halusi peräti kahteen kertaan kuuntelemaan kirjailijoiden lukuhetkiä.  Hyvin saikin kuunneltua, sillä harmillisesti yleisö ei ollut oikein löytänyt toiseen kerrokseen ja sali oli melkein tyhjä. Eturiviin siis...

Riikka Ala-Harjan Kahden perheen Ebba (kuvass)  ja Siri Kolun Me Rosvolat - Tarinataistelu saivat ekaluokkalaiselta suosiollisen vastaanoton, vaikkei vartissa kovin pitkälle tarinassa kerittykään. "Mahtavaa" ja "Luetaan nuo kirjat loppuun" tulivat spontaaneina kommentteina.

Nuo kirjat eivät tällä kertaa päätyneet ostoksiin saakka (Rosvoloita pitää kuulemma ensin kuunnella ensimmäisen osan ja tämän välistä puuttuvat), mutta toki luettavaa löytyi mummin sohvallekin.


Ostokset siis noudattivat yhtenäistä linjaa ja kaikki hankkimani kirjat olivat joko nuorten- tai lastenkirjoja.

Itselleni nappasin messutarjouksesta mukaan Magdalena Hain Gigi ja Henry -trilogian. Olen jo vuosia odottanut sitä ilmestyväksi sähköisenä, mutta niin ei ole tapahtunut. Jouduin siis tinkimään säännöistäni ja hankkimaan kirjat painettuina. (En onneksi kovin paljon saanut isännältä toruja).

Lisäksi saatiin ekaluokkalaiselle Kapteeni Kalsari -fanille uusi tyylilajia edustava opus eli Koiramies. Se oli kuulemma luettu mummin luona loppuun jo ennen kuin äiti palasi toiselta messukierrokseltaan... Niin, ja Puluboi = agentti NollaBullaNolla ja kamukiemurat pääsi luettavaksi sekin samantien.


Seuraava hankkimani kirja olikin sitten jo Ruoka ja viini -messujen puolelta - tosin lapsille tarkoitettu sekin eli Hellapoliisin Pikkukokki keittiössä. Saa nähdä innostuuko kukaan jälkikasvusta kokeilemaan itsekseen sen vaihekuvitettuja reseptejä.


Muuten messut menivätkin aikalailla ruoan puolelle ja kirjaimellisesti ihan kattiloiksi.

Uudessa keittiössämme kun on induktioliesi, jolla parikymmentä (vähintään) vuotta vanhat luottokattilani eivät nyt sitten toimikaan. Niinpä päädyin Heirolin osastolla hankkimaan Suomen kokkimaajoukkueenkin käyttämät uudet kattilat eli Quick Clack Pro - sarjaa 5l ja 2,8l. Kattiloissa (ja pannuissa) ideana on irrotettavat kahvat, jolloin kattilat voi pinota siististi pieneen tilaan. Lisäksi kattiloihin saa myös muovikannen.

Innostuin hauskasta konseptista  ja nyt sitten testaillaan, miten tuo toimii käytännössä. Ainakin soppa näytti nätisti syntyvän ja pääsee nyt muovikannella varustettuna kattilassa jääkaappiin odottamaan huomisiltaa.

Messupäivän kenties mielikuvitusta kutkuttavin juttukin taisi löytyä ruokapuolelta. Mätitahnaa 3D tulostimen läpi tarjoiltuna loi kuvia lohimassasta printterin kautta tulostetuista kalapuikoista (kalanmuotoisina tietysti) - kelpaisi varmaan lapsille, mutta en ole ihan varma miten houkuttelevalta tuo minusta tuntuu. Siinäkö on tulevaisuus ?


Nyt sitten odotellaan seuraavia messuja, joihin ei enää olekaan pitkä aika. Helsingin Kirjamessut ovat lokakuun lopussa (ja samaan aikaan taas myös Ruoka ja viini -messutkin.

26 kommenttia:

  1. Parasta aikaa oli se, kun vielä sai jälkikasvun roudattua kirjamessuille! Toivon, että kirjailijoiden tapaamisesta on jäänyt heille jotain muhimaan. Hyvä meininki postauksessasi. Toivon vielä monia yhteisiä messureissuja tulevaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minäkin toivon, että vielä päästään yhdessä messuilemaan :-)
      Sinänsä oli harmi, että niin vähän yleisöä löysi nuo tarinatuokiot, sillä ainakin kuopukselle taisivat ne olla kaiken kohokohta ja innostaa tosissaan tarinoiden pariin.

      Poista
  2. Minä harmittelin, etten tänäkään vuonna päässyt Turun kirjamessuille, mutta ensi vuonne haluan sinne. Kuulostaa ihan huikealta ohjelma, mitä olen lukenut blogiraporteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon olisi ollut kuunneltavaa ja katsottavaa, mutta meilläkin oli aikaa valitettavan vähän (ja lasten kanssa kuitenkin vähän rajallista tuo ohjelmaosuus)

      Sinänsä Turun messut ovat minulle aika helppo juttu osallistumisen osalta, sillä vanhempani asuvat alle 10min ajomatkan päässä Messukeskuksesta. Muuten ei välttämättä tulisi tuonne mentyäkään, mutta nyt saan yhdistettyä hauskasti kyläilyyn.

      Nähdäänkö Helsingin messuilla ?

      Poista
    2. Minullakin auttaa Helsingin kirjamessujen suhteen, kun anoppi asuu Helsingissä, niin voidaan hänen luonaan yöpyä. Puolisokin innoissaan, kun pääsee ruokapuolelle.

      Poista
    3. Hih, minäkin aina sompailen molempien puolien väliä.
      Toivottavasti törmäillään!

      Poista
  3. Turun messuja tuli seurattua lähinnä Twitterin välityksellä, kiva tällainen messurapsa jossa on muutakin kuin Niinistön portailla istuskelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä missasin Niinistön kokonaan - en toki tahallani, eivät vaan aikataulut sopineet yksiin...

      Poista
  4. Sinulla onkin ollut mielenkiintoinen messuvierailu. Kiva oli saada noita lastenkirjavinkkejä. Lastenlapseni ovat 8- ja 3-vuotiaita, ja hankinkin heille runsaasti kirjalahjoja. 8-vuotiaan kanssa ollaan äskettäin luettu Puluboita. - En ole koskaan ollut Turun kirjamessuilla, matka on aika pitkä täältä Itä-Suomesta. Mutta Helsinkiin tullaan. Ehkä näemme siellä? Mukavaa lokakuun jatkoa ja onnea uudelle keittiölle. Meilläkin on induktioliesi, ja se on paras kaikista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puluboi oli meillä äänikirjana hurja menestys, mutta jostain syystä kirjana ei ihan samalla tavalla. Olisikohan turhan pientä pränttiä - ainakin minulla on vaikeuksia lukea silmälasienkin kanssa.
      Toivottavasti törmäillään Hesassa ja kiitos onnitteluista. Induktioliesi on tosiaankin ihana.

      Poista
  5. Vain kerran kauan kauan sitten olen saanut aikaiseksi matkustaa itäisestä Suomesta Turun kirjamessuille. Ehkä taas sitten joskus kun siellä on vastaava vetonaula kuin silloin eli Margaret Atwood. (Ja olihan minulla silloin osuuteeni yhteen sen syksyn kirjaankin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä matka tosiaan vähän rajoittaa. Minulla tosiaan sattuu olemaan muutakin asiaa Turkuun, kun olen sieltä kotoisin. Helppo yhdistää :-)

      Poista
  6. Ihanaa, kun lapset innostuvat kirjoista! Puluboi -kirjat ovat kyllä hauskoja!

    Tekstiä lukiessa tuli tunne, ettei millään malttaisi odottaa Helsingin kirjamessuja. Tykkään myös aina piipahtaa myös ruokamessujen puolella, vaikka ne eivät ehkä ole olleet niin monipuoliset kuin voisivat olla. Lähinnä kun vain keskittyvät myymään erilaisia ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ruokamessujen puolella tarjonta on yllättävän rajoittunutta. Mutta jotain sentään löytyy - kuten nyt kattiloita :-)
      Puluboit ovat hauskoja, mutta kamalan pientä pränttiä on ainakin tuo uusin kirja.

      Poista
  7. Opa mukavaa, kun lapsillekin löytyy omaa ohjelmaa. Kahden maan Ebban voisin kuvitella itsekin lukevani, vaikka noin muuten en lastenkirjoista piittaa paitsi omista lapsuuden satukirjoistani, mutta niistä kaiketi nostalgiasyistä.

    Kätevää kun sai kattilat samalla reissulla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo kirjan kuuntelu oli ainakin Toton mielestä ihan superhauskaa.

      Kattiloiden löytyminen oli oikea onnenpotku. En ole ehtinyt tässä härdellissä ollenkaan miettimään saatika hakemaan uusia kattiloita.

      Poista
  8. Voi että! Minäkin olisin niin halunnut Turun kirjamessuille ja olin koko viikonlopun aivan järkyttävän messukateuden vallassa, kun kaikki somekanavani täyttyivät innokkaista messupostauksista. Mutta ihanaa, että sinä pääsit - toivottavasti nautit! :)

    Aikamoiselta kuulostaa nuo 3D-tulosteet! :D Ihana idea tuollaiset kirjailijoiden lukuhetket! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messuilla oli oikein mukavaa, vaikka ehdinkin vain päiväksi. Lasten ehdoilla messuilu oli omanlaistaan.

      Poista
  9. Kiitos täsmä kirjavinkeistä! Tuo Koiramies vaikuttaa myös meidän lapsille oikein osuvalta ja uusi Rosvolat pitää tietysti ottaa lukuun. Siitä tulikin mieleen, että jostain syystä lasten kanssa Rosvoloiden lukeminen on unohtunut ekan osan jälkeen. Voisimmekin jatkaa sarjaa eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli jostain syystä Rosvoloiden lukeminen unohtunut ekan osan jälkeen. Nyt sitten jatkettiin ja äänikirjana menossa Me rosvolat ja konnakaraoke

      Poista
  10. Olipa hauska lukea Turun Kirjamessuilta juttu sellaisista tapahtumista, joissa itse en käynyt. Toinen näkökulma ja poikiesi kautta aukeava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten kanssa messuilu on aina vähän toisenlaista :-)

      Poista
  11. En ole koskaan käynyt Turun kirjamessuilla - pitäisi matkustaa sinne ja yöpyä hotellissa, eikä minulla ole pääkaupunkiseutulaisena opiskelijana sellaiseen budjettia. Joskus olisi mukavaa käydä sielläkin.

    Hienoa, että lapsille löytyi mieluisaa ohjelmaa ja luettavaa, etkä sinäkään jäänyt aivan tyhjin käsin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, yöpyminen lisää heti budjettia, jos ei ole tuollaista luontaisetua kuin meillä.
      Varsinkin kuopus tykkäsi noista lukutuokioista. Toivottavasti sellaista olisi enemmänkin - ja tosi harmi, ettei yleisö ollut niitä oikein löytänyt, vaikka meillä tietty oli nyt sitten ihan luksusrauhallista.

      Poista
  12. Ai että, joskus pitäisi kyllä päästä myös Turun messuille, olen kuullut paljon hyvää. Ehkä lapsen kanssa ensi vuonna? :)

    Toivottavasti pidät G&H-trilogiasta, se on viime vuosien suursuosikeitani kokonaisuudessaan. Puluboit olen hankkinut meille kaikki tätä viimeisintä lukuunottamatta, mutta lukenut vain ensimmäisen, höh! Rosvoloitakin on kaksi lukematta ja jossain vaiheessa toivottavasti päästään aloittamaan uusi kierros lapsen kanssa.

    Pitääpä muuten laittaa nuo kattilat korvan taa, pinottavuus olisi kiva juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen oikein tykästynyt kattiloihin, vaikka kieltämättä vähän hirvittää, miten nopeasti ehdimme hukkaamaan ne kahvat...
      Täytyy ruveta lukemaan tuota G&H -trilogiaa. Olen tosiaan aikonut jo pidemmän aikaa. Nyt olen vaan (taas) ollut niin väsynyt, että on vähän niin kuin menty vaan äänikirjoilla silmät kiinni.
      Rosvoloista aloitettiin juuri toinen osa äänikirjana. Ihan tuon messuvisiitin inspiroimina :-)

      Poista