15.7.2023

(Luku)päiväkirja: Rusetti ja Kristallipalatsi

Kuten aina, kirjat tulevat esiin ja valikoituvat luettaviksi ryhmissä. Niinpä nytkin luin miltei peräkkäin kaksi omalla tavallaan rakkaudesta, taiteesta ja elämän sattumista kertovaa kirjaa. Lukemisesta tosin on aikaa, niin kuin blogin kirjoittamisestakin. Ei tässä sen kummempaa ole ollut. Joskus vaan elämä tulee väliin. 

Anu Kaaja: Rusetti 
Kirjastosta 

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi 
Storytel ekirja 

Rusetti oli kirjoista hauskempi lukea. Siihen saattoi sukeltaa ja keikkua leikitellen kerronnan aallonharjalta toiselle. Kaaja kuvailee taidekokemuksiaan ja rakkaustarinoitaan, haastattelee välillä kahvilan välineitä (kuppia, asettia, servettiä jne...) ja sitten taas mennään. Maailma on täynnä kauneutta ja rumuutta, sekä niille annettavia merkityksiä. 

Kristallipalatsi ei puolestaan päästä lukijaansa helpolla vaan leikittelee takaumilla ja persoonilla. Kuka lopulta on kuka ja miten langat solmiutuvat, vai solmiutuvatko vain lukijan mielessä. Tämä kirja pitäisi varmaan lukea uudelleen, jotta voi varmistaa oman ymmäryksensä (tulkintansa?)

Molempien kohdalla huomasin nauttivani siitä, miten lukijaa haastetaan. Joutuu, ei kun, saa miettiä ja pohtia omia tulkintojaan. Varsinkin Rusetti näyttää osuvan elämässäni aikaan, jossa olen kiinnostunut muiden ajatuksista taiteen ja elämän osalta melko suoraviivaisessa muodossa. Ehkä siksi luen tällä hetkellä melkein enemmän elämäkertoja tai tietokirjoja (erityisesti historiasta) kuin kaunokirjallisuutta. Kristallipalatsi tietysti nyt vähän kärsi juuri tästä lukuvaiheestani, mutta luin sen mielelläni ja luin myös loppuun, mikä ei tällä hetkellä ole ollenkaan itsestäänselvyys. Goodreadsin mukaan minulla on tälläkin hetkellä kesken 31 kirjaa. 

Kristallipalatsissa minua houkutti myös yhden päähenkilön bloggauselämä ja se olikin kuvattu mielenkiintoisen hallitsevana. Aina välillä puhutaan siitä, miten lifestyle-bloggaus (vloggaus/grammaus) saattaa käydä raskaaksi, kun koko ajan pitää keksiä kerrottavaa ja näyttää elämänsä määriteltyjen raamien sisällä, oikealla tavalla. Eikä elämä aina toimi niin kuin yleisö haluaa. On myös tosiasia, että vaikuttajatoiminnassa ei taukoja pahemmin pidetä. Aina löytyy muuta katseltavaa ja luettavaa, jos tämänhetkinen suosikki ei vähään aikaa postaakaan. Kilpailu on oikeasti aika kovaa. Tämä näkkyykin Kristallispalatsissa hyvin, mutta tasot menevät syvemmälle. Samalla päästään miettimään identiteetin haasteita. Onko "minä" se, miksi itseni kuvittelen vai se miksi toiset minut määrittelevät ja mistä määrityksen voi löytää? Mielenkiintoista. 

Rusetissakin pohditaan omaa identiteettiä, mutta ehkä enemmän heijastuksena taiteesta tai rakastajien silmistä. Ajatuksiaei synny ilman vuorovaikutusta ja näinhän maailma kai toimii. Meitä ympäröivät viestit kohtaamisista niin elottomien kuin elollisten asioiden kanssa ja niiden pohjalta, kuvitelmiin perustuen mielemme muodostaa hauraan rakennelman, jota minäksi kutsutaan... 

Molemmille kirjoille siis vahva suositus. Rusetti sopii vallan mainiosti laiturilukemiston aivonystyrähierontaan. Kristallipalatsi vaatinee levänneen mielen jo valmiiksi. 

10 kommenttia:

 1. Kristallipalatsin luin heti sen ilmestyttyä ja muistan pitäneeni siitä todella paljon. Rusetti sen sijaan on lukematta, mutta kuulostaapa hyvältä vaihtoehdolta, jos alkaa kaipailla aivonystyrähierontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusetti on juuri sopivaa aivonystyrähierontaa :-)

   Poista
 2. Voisiko sanoa, että Rusetti on hyvä aloituspala ja Kristallipalatsi enemmän jatkokurssiainesta? Taidan olla alkeiskurssimoodissa, ehkä tämä olisi hyvä kohta tutustua Anu Kaajaan, kun Katie-Kate meni jotenkin ohi. Tai palata siihen.
  /KBC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusetti on tosiaan ehkä helppolukuisempi, mutta ovat kuitenkin sen verran erilaisia, etten ehkä ihan suoraan pistäisi peräkkäin.
   Katie-Kate meni minultakin jotenkin ihan ohi. Siihen pitänee tarttua piakkoin.

   Poista
 3. No huh, oletpas haastanut aivonystyröitäsi! Toisaalta haastaviin kirjoihin pelottaa tarttua mutta toisaalta niiden lukeminen voisi olla aika antoisaa. Pitäisiköhän...

  VastaaPoista
 4. En ollut tuohon Rusettiin kiinnittänytkään huomiota, joten kiitos vinkistä. Kuulostaa aika erikoiselta! Kristallipalatsi (josta mulle tulee nyt ihmeen sitkeästi vaan Madrid mieleen 😅) mun piti itse asiassa lukea kun se ilmestyi, mutta se unohtui. Se onkin vanhempi kuin muistin, kun ei ole näköjään edes äänikirjaksi luettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Kristallipalatsin ilmestymisestä on näköjään jo jokunen vuosi. Vasta nyt siihen tartuin minäkin.

   Poista
 5. Molemmat kirjat ovat sellaisia, jotka pitäisi/haluaisin lukea. Kristallipalatsin itse asiassa aloitinkin silloin heti tuoreeltaan, mutta aika ei tuolloin ollut oikea, piti saada jotakin kevyempää luettavaksi. Kaajan Katie-Katen taas olen lukenut ja se oli hysteerisen hauska. Rusettikin siis kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta taas on Katie-Kate vielä lukematta eli siihen pitäisi tarttua.
   Ajankohta on kirjoille aina tärkeä. Vääränä hetkenä ei suju sitten millään.

   Poista