24.5.2017

Sisko vinkkasi matkalukemista

Ihan vaan reissuelämää... No ei vaiskaan. Tämän viikon olen ihan kiltisti kotimaan kamaralla ja huomennahan sitä on peräti oikein vapaapäivä! Ja tiistaina ehdin peräti yhteen blogitapahtumaankin, mutta siitä lisää tuonnenpana.

Nyt kun on terassikin uusittu, grilli päivitetty erinäisten kuljetusseikkailujen jälkeen, on hyvä hetki vilkaista road- tai tässä tapauksessa kai "air" trippien viimeisintä lukulistaa.

Lentokoneessa ja hotelleissa ennen nukahtamista sitä tulee usein luettua jotain vähän kevyempää, kuten vaikka dekkareita tai fantasiaa. Siskon suosituksesta olen tarttunut tässä kuussa useampaankin kirjaan ja viimeisimmällä reissulla huomasin lukevani jonkinlaista fantasiadekkaria...


C.J.Archer :
 The Watchmaker's Daughter, 
The Mapmaker's Apprentice ja 
The Apothecary's Poison
Ostoksia Kobosta 

Cowboy meets Victorian lady ? Siis, oikeasti? Jo ajatuskin saa naureskelemaan. Sitten kun soppaan heitetään vielä eri ammatinharjoitukseen liittyvä taikuus ja sitä kuollakseen pelkäävät ammattikillat, ollaankin vielä ihan toisella tasolla.

Indian isä on juuri kuollut, sulhanen hylännyt hänet ottaen haltuunsa isän kelloliikkeen jättäen Indian ilman tuloja, kotia ja matkalle sillan alle. Sitten India törmää salaperäiseen Matthew Glass:iin, amerikasta Lontooseen saapuneeseen herrasmieheen, jolla on on hämärä menneisyys ja päähänpinttymänä löytää eräs tietty kelloseppä. Saadakseen edes hengähdystauon ongelmistaan India suostuu työtarjoukseen auttaa kellosepän etsinnässä. Tunteehan hän suurimman osan Lontoon ammattimiehistä ja on maagisen hyvä kellojen kanssa itsekin.

Tarina jatkuu sitten pelottelulla ja sen sellaisella ja vähitellen taikuuskin astuu kuvaan, vaikkei realistinen India tahdokaan siihen millään uskoa. Toisessa kirjassa autetaan poliisia etsimään kadonnutta kartanpiirtäjien oppipoikaa. Kidnappaaja osoittautuu tietysti häikäilemättömämmäksi ja vaarallisemmaksi kuin alkuun kuviteltiin. Kolmannessa kirjassa taas Matthew joutuu epäillyksi apteekkarin murhassa ja pitäähän hänen nimensä puhdistaa.

Pidän Indiasta. Hän on itsenäinen ja tehokas menettämättä naisellisuuttaan. Matthew nyt on aika tyypillinen tumma, komea ja salaperäinen, mutta no... sellaisia sankareita aina tarvitaan. Eikä miestenvaatteisiin pukeutuva ja Coltiaan heilutteleva ystävätär ole tylsä ja toki joukkoon kuuluu pari uutta ja uskollista ystävääkin valmiina aina auttamaan tutkimuksissa. Oman suolansa tarinaan tuo myös Matthew'n hivenen höpsähtänyt aatelinen täti.

Nämä kirjat ovat sopivan kevyitä ja kuitenkin hyvin kirjoitettuja viihdyttämään pidemmilläkin lennoilla. Niistä löytyy romantiikkaa, pikkuisen jännitystä ja ennen kaikkea mukavan kiermurainen juoni. Kelpo viihdettä siis ja mikä tärkeintä, ne läpäisivät kuuluisan "kolmen osan testin" eli luin sarjan kolme ensimmäistä osaa pahemmin kyllästymättä... Neljäs ei ole tainnut vielä ilmestyä, joten tarinan jatko (Saavatko he lopulta toisensa? Löytyykö oikea kelloseppä) on vielä hämärän peitossa. Sen verran jäi kutkuttamaan, että kaipa sekin osa pitänee sitten ilmestymisensä jälkeen hankkia luettavaksi. Lentojakin taitaa riittää vielä näkyvissä olevalle lähitulevaisuudelle.

18 kommenttia:

 1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta sarjalta! Joskus sitä kaipaa kevyempää lukemista itsekin, joten on mukavaa havaita, että saan uusia vinkkejä hyvin kirjoitetusta "hömpästä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat varsin mukava tuttavuus. Melkein harmittaa, ettei neljättä osaa ole vielä julkaistu.
   Aina välillä (ja varsinkin reissussa) on kiva lukea jotain vähän kevyempää...

   Poista
 2. Itsekin luen juuri vähän kevyempää väliin ja hyvin samoissa tunnelmissa mennään Erin Morgensternin kirjassa The Night Circus (Yösirkus). Taikuus, taidokkaat kellot, vahvat naishahmot ja komeat miehet siinäkin vahvasti esillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin ollut lukulistallani iät ja ajat, mutten vielä ole tullut tarttuneeksi. Ehkä kesällä - jos ehtisin vaikka johonkin kesälukumaratoniinkin mukaan.

   Poista
 3. Matkalukemiseksi sopivat parhaiten juuri tuollaiset otteessaan pitävät kirjat, jossa tapahtuu paljon. Kirjailijasta en ole koskaan kuullut, vaikka hän on ilmeisesti kirjoittanut monta kirjasarjaa. Kävin hänen kotisivullaan enkä huomannut mitään mainintaa kustantajasta, eli onkohan hän omakustannekirjailija..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa pistää itse kirjansa jakeluun. Jotain sellaista olin käsittävinäni, mutten kyllä ole asiaa sen tarkemmin tutkinut.

   Poista
 4. En ole näitä lukenut, mutta välillä - etenkin matkalla - pitää ottaa kevyttä. Oma valintani tämmöiseen tarpeeseen on yleensä dekkari. Ja kohtahan niitä pääseekin lukemaan > Dekkariviikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkari, hömppä tai fantasia - siinä matkalukemiston kärkikolmikko. Ainakin minulla. Joskus sitten vielä historiallista. Nyt olenkin lentokoneissa käynyt läpi yhtä dekkarisarjaa. KEvyttä sellaista ja kirjabloggaajalle todella hyvin aiheeltaan sopivaa :-)

   Poista
 5. Fantasiadekkari kuulostaa mielenkiintoiselta toteukselta. Dekkarien lukeminen onkin jäänyt vähälle viime aikoina, mutta onneksi on tulossa tuo Riitakin mainitsema dekkariviikko:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan mielenkiintoinen konsepti vaikka fantasia onkin vähän kevyellä. Vähän taikuutta sentään :-)

   Poista
 6. Nyt liikut alueella, jolla olen kovin tietämätön. Sen sijaan omaan suhteellisen paljon kokemusta siitä, kuinka vaikeaa on päättää, mitä kirjoja ottaa matkalle mukaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuon päättämisen kannalta on elukija ihan ykkönen! Siihen mahtuu vaikka mitä :-)

   Poista
 7. No kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta :D
  Täälläkin on ollut vähän kiirettä, tosin itse olen sukkuloinut arkisesti lähinnä töiden, lasten jalisharkkojen, mökin ym. välillä. Siitä huolimatta olen huomannut tänä keväänä tai oikeastaan koko talvena, että kun pää on täynnä kaikenlaista pientä muistettavaa, kannattaa suosiolla keskittyä pikkuisen kevyempiin teoksiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minulla noiden kaikkien kotihulinoiden lisäksi olen ollut tien päällä huomattavasti normaalia enemmän (vielä pari viikoa kestäisi) Ei oikein jaksa kaiken työmiettimisen jälkeen enää ruvata kovasti lukiessa pohtimaan.

   Poista
 8. Kuulostaa aika hauskalta sarjalta. Kevyttäkin lukemista tarvitaan.

  VastaaPoista
 9. Matkalla tarvitaan nappaavaa lukemista!
  Minäkin olen ollut parilla Ruotsin reissulla viime viikolla. Mukana seuraa Storytel, jossa on runsaasti luettavaa, mutta ihan kirjanakin otin mukaan Bisse Ulfssonin ja Philip Teirin på svenska. Yritän lukea muutoinkin alkukielellä ja matkoille valita maan kieltä, jos ymmärrän sitä, tai ainakin englantia, jotta aivot on käännetty sille kanavalla, jota matkalla tulee puhua.
  Kuvaamasi kirja ei taida olla sellaisia, joihin ihan ensiksi tarttuisin. Tai hei, olihan siinä tall and dark stranger!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummat ja salaperäiset iskevät aina!
   Minä olen huomannut tarttuvani tämäntyyppisiin helposti, kun on kova kiire ja vauhti päällä. Tai sitten sukellan johonkin tosi vaativaan klassikkoon, mutta viime aikoina on tosiaan mennyt kiireen keskellä ihan viihteelle.

   Poista